Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 11. 15:13

Két új tablet-telefonnal jelentkezett a Samsung

Felfelé bővíti mobiltelefonos skáláját a Samsung, két középkategóriás tablet-telefon tölti ki a tabletek és okostelefonok közötti méretbeli űrt.

Két újabb modellel támadja az okostelefonok és tabletek közötti méretbeli rést a Samsung, a ma bejelentett két Galaxy Mega 5,8, illetve 6,3 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. Az új modellek a  középkategóriába érkeznek, erre utal a kétmagos processzor és a "mindössze" HD felbontásúként jellemzett, valószínűleg 1280x720 pixel felbontású kijelző is - a csúcsmodellek ma már Full HD kijelzőt és négymagos processzorokat használnak. Ennek megfelelően a Mega család várhatóan viszonylag baráti áron lesz elérhető, a Note II alá pozicionálva.

A két modell specifikációi a kijelző méretétől eltekintve is különböznek. Az ismeretlen forrásból származó (de valószínűleg saját gyártású, Exynos 4 sorozatú) kétmagos processzor 1,4, illetve 1,7 GHz-es névleges sebességen ketyeg, másfél gigabájt RAM társaságában. Mindkét modell rendelkezik microSD bővítési lehetőséggel, így a 8-16 gigabájtos háttértár tetszés szerint növelhető. A kisebb modell 2600 mAh, a nagyobb 3200 mAh kapacitású akkuval is rendelkezik.

Note II és a nagy Mega (forrás: ÜberGizmo)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szoftveres körítés tekintetében a két modell a Galaxy S 4 több funkcióját megkapta, így az S Translatort, a Multi Window és Pop Up Play funkciót, valamint a Group Play lehetőséget. A hálózati kapcsolatok tekintetében már érezhető a spórolás, egyik modellben sincs LTE, a legnagyobb átviteli sebesség 21 megabit másodpercenként, persze csak ha HSPA+ hálózat is rendelkezésre áll.

A modellek formaterve tökéletesen beleillik a Samsung új csúcsmodelljeinek sorába, a Samsung Galaxy S4 és a Note II stílusjegyei köszönnek vissza a home gomb és a készülékház formáin, és az ÜberGizmo beszámolója szerint a felhasznált anyagok minősége is megfelel azokénak. Az új modellekkel kapcsolatban a legnagyobb kérdés a használhatóság, az elsőkézből származó tapasztalatok szerint a nagyon keskeny kávának köszönhetően egész jól tarthatóak egy kézzel is, a használathoz azonban mindenképp két kézre van szükség. A nadrágzsebbe egyébként még a nagyobb méretű eszköz is befér - és le is lehet vele ülni.

Nagy darab, de nem formátlan.

A "tabletfon" velünk marad

Az már most látszik, hogy a telefonok és a tabletek közötti különbség mesterséges, mind hardveres, mind szoftveres szempontból gyakorlatilag azonos készülékekről van szó, az egyetlen igazi különbség a képernyő (és esetleg az akku) méretében rejlik. Logikus tehát, hogy a gyártók megpróbálják az 5 és 7 hüvelyk közötti méretrést új eszközökkel betölteni, amelyek kompromisszumos termékekként mind a telefonos, mind a tabletes felhasználási forgatókönyvet képesek valamilyen szinten kitölteni.

A Note II sikere arra utal, hogy a gyártók (főleg a Samsung) nem járnak rossz úton ezzel, a terjedésnek azonban jelenleg akadálya, hogy csak igazi csúcsmodellek érhetőek el a köztes méretosztályban. Ezt felismerve a dél-koreaiak most középkategóriás gépekkel is lerohanják a területet, hamarosan kiderül, hogy találkozik-e ez a felhasználók igényeivel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról