:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 11. 08:37

Történetének legnagyobb zuhanását éli át a PC-piac

Történetének legnagyobb zuhanását éli meg a PC-piac. Az idei első negyedévben majdnem 14 százalékkal estek vissza az eladások az IDC szerint, erre azóta nem volt példa, hogy az elemzőcég 1994-ben elkezdte mérni a PC-piacot.

Az IDC korábban 7,7 százalékos PC-piaci visszaesést jelzett előre az első negyedévre, az eredmény pedig még az elemzőcéget is meglepte, a forgalom valójában 13,9 százalékkal apadt. Összesen 76,3 millió PC fogyott három hónap alatt az IDC szerint, az eltérő metodológiával dolgozó Gartner szerint pedig 79,2 millió. 2009 második negyedéve óta most először fordult elő, hogy egy negyedévben 80 milliónál kevesebb gép fogyjon, állítja a Gartner.

A Windows 8-ra mutogat az IDC

Mindkét piacelemző egyetért abban, hogy a makrogazdasági körülmények javultak, azonban ez sem a fejlett, sem a fejlődő piacokon nem volt érezhető hatással a PC-eladásokra - az IDC és a Gartner is úgy látja, az összes nagy régióban csökkent a PC-forgalom. Az USA-ban 9,6 százalékos, az EMEA régióban 16 százalékos, a Távol-Keleten 10,3 százalékos volt a PC-eladások csökkenése éves összehasonlításban a Gartner szerint, és az IDC is ehhez hasonló értékeket közölt. Az okok a szokásosak: a személyi számítógépek nem váltak izgalmasabbá, a fogyasztókat nem motiválja semmi arra, hogy lecseréljék régi rendszerüket, diszkrecionális jövedelmüket ezzel szemben szívesen költik tabletekre vagy okostelefonokra, amelyek gyorsan fejlődnek és egyre több feladatot képesek átvenni a PC-ktől.

Windows 8: senki sem ilyen startot várt

A forgalom katasztrofális alakulásáért az IDC a Windows 8-at is hibáztatja. Az új operációs rendszertől azt várta a szakma, hogy új életet lehel a PC-eladásokba és az érintőképernyős vékony modellek segítségével ismét ráirányítja a figyelmet ezekre az eszközökre, újra "szexivé" teszi az asztali és mobil számítógépeket. A Windows 8 azonban nem tudta ellátni ezt a feladatot, sőt, az IDC szerint gyenge fogadtatása kifejezetten hozzájárult ahhoz, hogy a vevők elforduljanak a PC-ktől.

"Noha egyes vásárlók kedvezően fogadták az új kivitelű PC-ket és a Windows 8 érintéses képességeit, a felhasználói felület felforgatása, a megszokott Start gomb eltüntetése és az érintésvezérlés beépítésével járó extra költségek csökkentették a PC-k versenyképességét a dedikált tabletekhez és más eszközökhöz képest" - vélekedik Bob O'Donnel, az IDC elemzője. "A Microsoftnak nehéz döntéseket kell meghoznia a jövőben, ha újra akarja éleszteni a PC-eladásokat."

Vezető HP, stagnáló Lenovo, összeomló Acer

A gyártók versenyében a HP áll az élen mindkét elemzőcégnél, a kaliforniai vállalat eladásai azonban meredeken, 23 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban. Ehhez egyfelől hozzájárul a lakossági kereslet gyengesége, másfelől a cégnél zajló nagyszabású átszervezés keltette bizonytalanság, amely az intézményi vevőket más gyártók felé terelte. Ennek ellenére a vállalat 15,7 százalékos részesedésével meg tudta őrizni vezető pozícióját a világpiacon.

A rangsorban második Lenovo annak örülhetett, hogy nem csökkentek az eladásai. Az IDC szerint a cég 11,7 millió PC-t szállított le három hónap alatt, ami gyakorlatilag stagnálást jelent 2012 első negyedévéhez képest. Az IDC szerint az Egyesült Államokban szép növekedést könyvelhetett el a cég, köszönhetően részben az agresszív marketingkampányának, azonban a Távol-Keleten csökkentek az eladásai. A világpiac csökkenése közelette a stagnálás is elég volt ahhoz, hogy a vállalat piaci részesedése 15,3 százalékra nőjön - a Lenovo minden jel szerint a következő negyedévben átveszi a vezetést a HP-tól.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Dell sem brillírozott az első negyedévben, a cég PC-eladásai több mint 10 százalékkal csökkentek éves viszonylatban. A vállalat erős versennyel néz szembe a piacon, miközben megpróbálja újra feltalálni saját magát, a magántőkés kivásárlással kapcsolatos hírek pedig elbizonytalanítják a vevőket. A Dell részesedése 11,4 százalékról 11,8 százalékra emelkedett, mivel az eladásainak csökkenése kisebb volt a piaci átlagnál.

A nagy gyártók közül az Acer szenvedett a legjobban, a tajvaniak harmadával kevesebb PC-t tudtak eladni mint egy éve. A vállalatot igen érzékenyen érintette, hogy a netbookok piaca mára gyakorlatilag megszűnt, az olcsó noteszeket teljesen kiszorították a piacról a tabletek. Az Acer az elmúlt pár év alatt képtelen volt megfelelő intézményi vevőkör kialakítására, így a lakossági kereslet visszaesése az átlagnál jobban érintette a céget, amely nemrég még a PC-piac első helyére pályázott. Az Acer részesedése egy év alatt 10,1 százalékról 8,1 százalékra esett vissza.

A gyártói rangsor ötödik helyét az ASUS szerezte meg az IDC szerint. A cég jól teljesített az amerikai piacon, európai és ázsiai eladásai azonban meredeken visszaestek, így összességében 19,2 százalékkal kevesebb gépet szállított le, mint egy évvel ezelőtt. Az ASUS részesedése ezzel 5,7 százalékra esett vissza, de ez még mindig elég volt a Toshiba megelőzéséhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.