Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 12. 12:52

2014-ben jön a kétszeres sebességű USB

Megduplázódik az USB 3.0 szabvány sebessége - jelentette be a kidolgozásért felelős USB Implementers Forum testület. A várhatóan jövőre megjelenő eszközökben a jelenlegi 5 gigabites sávszélesség helyett már elérhető lesz a 10 gigabit is.

Számottevő gyorsulást hoz az USB 3.0-s szabvány 2014-es verziója, jelentette be a protokoll fejlesztését igazgató USB-IF (Implementers Forum) a most zajló Intel Developer Forumon, Pekingben. Eszerint az USB 3.0 elméleti maximális sebessége a mai 5 gigabitről 10 gigabitre emelkedik, ami már megfelel a Thunderbolt jelenlegi sebességének - igaz, a versenytárs szabvány jövőre szintén sebességet dupláz. Az USB 3.0 jelenleg mintegy 400 MBps valós átviteli sebességgel rendelkezik, a duplázás után ez mintegy 800 megabájtra nő másodpercenként.

A sebesség emelésének hozadéka, hogy azt csak új, speciális kábelekkel képes elérni a szabvány, szerencsére ezek visszafelé kompatibilisek lesznek, így az 5 gigabites eszközöket és a régebbi, 2.0-s szabványt használó végpontokat is képesek lesznek összekötni. A 10 gigabites eszközök intelligens módon képesek észlelni, ha a kábel nem megfelelő minőségű és visszaskálázzák az átviteli sebességet. Az USB-IF szerint a gyorsabb szabvánnyal már probléma nélkül szállítható hálózat, HD audió-videó és tárolóhoz való hozzáférés - akár egyszerre, egyetlen kábelen is, így alkalmas komplex dokkolóállomások csatlakoztatására. Arról egyelőre nincs információ, hogy a 10 gigabites kábelek a jelenlegiekhez hasonlóan passzívak maradnak-e, vagy a Thunderbolthoz hasonlóan saját elektronikát igényelnek majd.

Okostelefonokban is, monitorokban is

Az USB 3.0 elterjedése egyébként sikertörténet, mára mintegy egymilliárd eszköz használja ezt a szabványt, a Fórum pedig 850 különböző eszközt vizsgált be és látott el tanúsítvánnya. Az eredetileg meglehetősen drágán, külön lapkával integrálható szabvány tavaly az Intel chipsetekbe is bekerüt, így ma már az új PC-k elsöprő többségén megtalálható a jellegzetes kék színű aljzat. Sajnos az okostelefonok körében a szabvány nem terjedt el, részben az új formájú csatlakozó  miatt, másrészt mert a beépített háttértárak és a belső adatbuszok képtelenek kihasználni ezt a sebességet. Ez idén végre változhat, az USB-IF szerint idén elérhetőek lehetnek az első, USB 3.0-t támogató okostelefonok is.

Az okostelefonos csatlakozó - külön USB 2.0 és 3.0 résszel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az USB 3.0 specifikációja tavaly is kapott egyébként fontos frissítést, akkor az átvitt elektromos teljesítményt emelték 100 wattra, így a csatlakozó immár képes akár egymagában árammal ellátni egy noteszgépet vagy egy monitort, így feleslegessé válhat a külön tápcsatlakozó. Az új, nagy áramerősség átvitelére képes szabványt tavaly nyáron jelentette be a testület, első implementációi várhatóan idén jelennek meg. Ennek kihasználásához szintén új kábelre van szükség, amely a szükséges áramerősséget megbízhatóan képes szállítani.

A Thunderbolt sem alszik

Az Intel szintén a pekingi konferencián jelentette be, hogy a Thunderbolt protokoll sebessége is megduplázódik, 10 gigabitről 20 gigabitre emelkedik az elméleti maximális sávszélesség jövőre. Az Intel-féle szabvány implementációja azonban továbbra is rendkívül drága, a többezer forintos aktív kábelek és a tény, hogy az Intelen kívül senkinek nincs kompatibilis vezérlőlapkája, alaposan visszafogta a szabvány terjedését. Ezen várhatóan az sem változtat, hogy az idén megjelenő (még 10 gigabites) harmadik generációs vezérlő fogyasztása már jóval alacsonyabb, mint az elődöké.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról