Szerző: Koi Tamás

2013. április 9. 11:45

Frissítve: Elmarad a hosszabbítás a nagy frekvenciameccsen

Tegnap a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság váratlanul bejelentette, új stratégiai alapokra kívánja helyezni a mobilszolgáltatókkal történő együttműködését. Ennek részeként a hatóság közölte, nem hosszabbítja meg a mobilszolgáltatók rövidesen lejáró frekvencialicenceit.

Automatizmusok erőltetése helyett helyett stratégiai partnerségre törekszik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyar mobilpiac szereplőivel, állt a hatóság tegnap kiadott közleményében, mely a hosszas körítés mellett egyetlen lényegi elemet tartalmaz: Az NMHH nem hosszabbítja meg egyik mobilszolgáltató esetében sem a rövidesen lejáró frekvencialicenceket. A három piaci szereplő közül különösen a Vodafone Magyarországot érintheti kellemetlenül a bejelentés.

Big Bang

A hatóság által kiadott közlemény szerint a tegnapi bejelentés megnyitja az utat, hogy az NMHH minden, a hazai digitális gazdaság stratégiai fejlesztését szolgáló lehetőséget figyelembe véve alakítsa ki a mobilfrekvenciák hasznosításával kapcsolatos döntéseit. A közlemény ezek közül egy döntést említ konkrétan, mely szerint a hatóság nem kívánja a jelenleg fennálló keretek közt meghosszabbítani a szolgáltatók frekvenciajogosultságát.

Mindez egyértelműen arra utal, hogy a hatóság a soron következő, várhatóan még idén kiírásra kerülő frekvenciaaukciót olyan rendszerben kívánja levezényelni, hogy minden, jelenleg használat alatt álló, és még nem használt frekvenciablokkot együtt értékesít. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone a licencek lejártával a jelenlegi műszaki körülmények közt folytatni kívánja a mobilszolgáltatást, minden olyan frekvenciáért licitálnia kell, amit most használ. Ez egyben a jelenlegi, szimmetrikus frekvenciaelosztási rendszer (az 1800 MHz-es sávot leszámítva mindhárom szolgáltató gyakorlatilag ugyanakkora spektrummal rendelkezik) végét is jelentheti Magyarországon - különösen ha a piac az aukció révén új szereplővel bővül.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A helyzetet ugyanakkor jelentősen bonyolítja, hogy a frekvencialicencek a három szolgáltató esetében nem egyszerre járnak le. Míg a Magyar Telekom és a Telenor 900 MHz-es licence 2016-ig érvényes, addig a Vodafone esetében már jövőre véget ér a licencidőszak. Szintén jövőre jár le az 1800 MHz-es licenc, ez azonban legalább egységes, mindhárom szolgáltatónál (igaz, a Telenor 2004-ben 10 éves használatra hozzájutott egy 15 MHz-es duplex blokkhoz, amit egyébként máig nem vett használatba). A 2100 MHz-es sávban a lejárati év mindhárom szolgáltatónál 2019.

Pofon a Vodafone-nak

A hatóság tegnapi bejelentése különösen a Vodafone Magyarország számára okozhat komoly fejfájást, és nem csak azért, mert a piros szolgáltatónak jár le leghamarabb az alapszolgáltatást biztosító 900 MHz-es licence. A Vodafone számára ugyanis az NMHH közleménye alapján így nem adott a hosszabbítás lehetősége, holott a két versenytárs az eredetileg 2008-ban lejáró 900 MHz-es licenceit további hét és fél évvel egyszer már meghosszabbíthatta. A szolgáltatók koncessziós szerződéseiben egyébként a hosszabbítás csupán lehetőségként szerepel, az NMHH elnökének pedig úgynevezett diszkrecionális joga a jogosultságok meghosszabbítása, illetve a lejárati idők harmonizálása.

A Vodafone esetében ráadásul még a tavaly lezárult frekvenciaaukció, illetve annak a Kúria februári döntésével hatályon kívül helyezett végeredménye kapcsán is tisztázatlan a helyzet. A cég ugyanis jelenleg továbbra is érvényes frekvenciaengedély birtokában használja azt a 2 MHz-es blokkot a 900 MHz-es sávban, melyért a tavalyi aukción több mint 15 milliárd forintot fizetett. Az operátor az így kibővített frekvenciakerettel tudta gyakorlatilag országossá növelni 3G-s lefedettségét. Az odaítélt 2 MHz-es blokk további sorsáról egyelőre sem az NMHH, sem a Vodafone nem tud tájékoztatást adni.

Reméljük a legjobbakat

A frekvencialicencek meghosszabbítása kapcsán kerestük a három mobilszolgáltatót is. A Vodafone Magyarország közölte, a cég bízik benne, hogy az NMHH a hatályos szerződést betartva, az abban rögzített egyenlő elbánás elve mentén azonos eljárást biztosít a Vodafone Magyarország számára is a 2014 októberében lejáró 900MHz-es frekvenciahasználati engedély megújítása során, mint azt 2007-ben a Magyar Telekom és Telenor esetében is tette az ő frekvencia használati engedélyeik meghosszabbítása során. A szolgáltató válaszában emlékeztet, a korábbi koncessziós szerződésből létrejött hatósági szerződésben a magyar állam vállalta, hogy a három mobilszolgáltató között nem tesz hátrányos megkülönböztetést, továbbá azt is, hogy a frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbítása során a Vodafone vonatkozásában nem alkalmaz hátrányosabb feltételeket, mint a Magyar Telekom és a Telenor 2007-es hosszabbítása alkalmával tette.

Kutas István, a Telenor kommunikációs igazgatója a HWSW megkeresésére elmondta, a szolgáltató továbbra is úgy látja, hogy a frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbítása lenne az ügyfelek érdekeit leginkább szolgáló, optimális megoldás, valamint egyedül ez garantálna a költségvetés számára gyors és kiszámítható mértékű árbevételt. "A Telenor reméli, hogy az NMHH által említett új alapokon minél hamarabb megkezdődhetnek a tárgyalások és így a társaság biztosíthatja az ügyfelei kiszolgálásához eddig is használt - és fejlesztéseihez a jövőben is szükséges frekvenciasávokat és így folytathatja hazai befektetéseit" - mondta el Kutas.

A Magyar Telekom nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a lejáró frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbítása és harmonizálása azért is alapvető fontosságú, mert a jelenleg folyamatban lévő intenzív mobil szélessávú fejlesztések éppen a kérdéses frekvenciákat érintik. "A spektrumblokkok jövőjét illető minden bizonytalanság ügyfeleink érdekében pedig elkerülendő. A lefedettség bővítéséhez és a magas szintű szolgáltatásminőség megőrzéséhez további jelentős mobilpiaci beruházásokra van szükség. Ennek érdekében a Telekom fontosnak tartja, hogy a leghatékonyabban és az ügyfelek részére legelőnyösebben legyenek hasznosíthatók a rendelkezésre álló és ezután felszabaduló frekvenciák" - áll a szolgáltató kommunikációs igazgatósága által kiadott kommünikében.

Frissítés: Cikkünket a megjelenés óta kiegészítettük a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom által megküldött nyilatkozatokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról