Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 8. 17:09

Lekerült a béta címke a Google infrastruktúraszolgáltatásáról

Láthatóan eltökélt az Amazon, hogy azonnal reagáljon a Google saját infrastruktúraszolgáltatásával kapcsolatos minden hírre, most a Compute Engine elindulását és óvatos árcsökkentését kontrázta windowsos instance-einek drasztikus áresésével.

A Google csütörtökön jelentette be, hogy a Compute Engine béta státuszának megszüntetésével egy időben a virtuális gépek futtatásának költségeit egységesen 4 százalékkal csökkenti. Mindössze 12 órával később az Amazon is bejelentett egy 20-26 százalékos árcsökkentést a Windows-alapú virtuális gépek területén, így már csak a Microsoft Azure válasza hiányzik a háromszereplős ár- és kommunikációs háborúban.

Kinyílt a GCE

A Google múlt heti bejelentése szerint végre lekerül a béta logó a Compute Engine-ről, a keresőóriás saját infrastruktúraszolgáltatásáról - más néven nyilvános felhőjéről. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a szolgáltatást korlátozás nélkül bárki igénybe veheti, eddig ugyanis csak meghívásos alapon lehetett hozzáférést szerezni a GCE-hez, amely vagy közvetlenül a Google-től, vagy az értékesítő partnerektől indult és a legfontosabb felhasználók behúzását szolgálta. A szolgáltatás kinyitásával immár megszűnik ez az exkluzivitás. Némi gátja azért továbbra is van a Compute Engine-nek, használatához szükséges a Gold fokozatú támogatási csomag megvásárlása is, ami 24/7-es telefonos ügyfélszolgálatot és rendszertervezési tanácsadást jelent, viszont havi 400 dolláros költséggel jár.

Az IaaS-piacon jelenleg messze legnagyobb szereplő az Amazon, de igen agresszíven igyekszik felhasználókat szerezni a Microsoft és a Google is. A keresőóriás hosszú ideig platformszolgáltatásával, az App Engine-nel szállt szembe az Amazon Web Services-szel, a GAE azonban nem találkozott a felhasználók igényeivel, ezért kénytelen volt korlátozott béta állapotban a GCE-t is beindítani tavaly júniusban. A GCE a mostani bejelentéssel válik igazi versenyzővé az AWS és az Azure mellett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A GCE némi műszaki változáson is átment, a hálózaton található  állandó (persistent) lemezeknek a jövőben nagyobb szerepük lesz, így indítólemezként is használhatóak, valamint pillanatkép-mentések és visszaállítások alanyai is lehetnek, valamint szükség szerint le- és felcsatolhatóak az instance-ekhez. Másik újdonság a Cloud Console-t érinti, a webes menedzsmentfelület (még béta állapotban) egységes hozzáférést nyújt a legtöbb beállításhoz és funkcióhoz. Megjelent néhány új instance-fajta is, így a standard VM-ek immár kérhetőek helyi lemez nélkül, valamint megjelent néhány processzor-súlyos változat is, összesen 16 instance-szel bővítve a kínálatot.

Az európai felhasználóknak nagyon fontos szempont, hogy megnyílt két új európai zóna is, így kontinensen belül elérhető földrajzi redundancia is. Mivel a kontinensközi forgalom ára magasabb, mint az európai adatközpontok között, ez fontos megtakarítást is jelenthet, ráadásul egy kieső európai központ esetén nem kényszerül senki a jóval nagyobb késleltetéssel működő amerikai központokat használni.

Olcsóbb AWS

Az Amazon rendszerint egy-egy termék árazását szokta csökkenteni. Nincs ez másképp most sem, az árcsökkentés csak a Windowst futtató virtuális gépekre vonatkozik. Az árcsökkentés hatása nem elméleti, az Amazon saját számítása szerint például 10 large instance futtatása mellett akár 2000 dollárt is spórolhat a felhasználó szervezet negyedévenként az új árazás mellett. Az új árak szerint például az m1 large instance futtatása óránként 36,4 centbe kerül az eddigi 46 cent helyett, ami ötödével alacsonyabb költségeket jelent. Az árak (és az árcsökkentés mértéke) régióktól és a virtuális gépek típusától is függ, a részletes lista itt érhető el. Az Amazon bejelentése szerint egyébként az árcsökkentést az tette lehetővé, hogy csökkentek a saját költségeik, amely így a felhasználók oldalán is megjelenhetett. Ez egyrészt jelentheti, hogy a Microsofttal sikerült a korábbinál jobb licencszerződést kötni, de azt is, hogy a hardverek beszerzése vagy üzemeltetése lett olcsóbb.

A windowsos gépek árcsökkentése megfelel az Amazon legújabb stratégiai irányvonalának, miszerint igyekeznek nagyvállalati ügyfeleket behúzni a szolgáltatásba - ehhez pedig jellemzően szükség van a Microsoft operációs rendszerére is. A computerworld.com által hivatkozott belsős információk szerint az Amazon agresszíven bővíti értékeső csapatát, pontosan ezzel a céllal.

A Google és az Amazon árazása egyébként nem közvetlenül összehasonlítható, a két rendszer eléggé eltérő VM-eket kínál. A verseny ettől függetlenül késhegyre megy, jellemző, hogy az Amazon 2006 és 2011 között 14-szer csökkentette a szolgáltatás árát eddig, 2012-ben azonban (a verseny igazi beindulásával) egyetlen év alatt tízszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról