Szerző: Koi Tamás

2013. április 8. 10:25

Tetszik az osztrák példa a magyar hírközlési hatóságnak

Továbbra is a piacbővítés fontosságát hangsúlyozza az NMHH vezetése a mobilszolgáltatások terén, és mielőbb értékesítené a szabad frekvenciákat - egyelőre azonban az előző aukció miatt tart a patthelyzet.

Tetszik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) az osztrák testvérszervezet kezdeményezése, mellyel a konszolidáció után új piaci szereplő bevonását tervezi a helyi mobiltávközlési szektorba. Egy, a régió szabályozó hatóságainak részvételével zajló bécsi workshopot követően Mátrai Gábor, az NMHH hírközlésért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta, a versenyélénkítés érdekében a szervezet mielőbb kiírja az új frekvenciaaukciót, egyben utalt rá, szinte biztos, hogy új szereplővel bővül majd a mezőny az aukció lezárása után.

Osztrák példa

Az NMHH a meglévő frekvenciakészletek minél hatékonyabb hasznosítását tervezi - fogalmazott Mátrai Gábor a rendezvény után. Kifejtette: a lehető legrövidebb időn belül úgy akarják értékesíteni a frekvenciakészleteket, hogy a verseny élénkítését előtérbe helyezve, az infrastruktúra fejlesztésével egy időben új területekre is eljuthassanak a szolgáltatások. Emellett olyan értékesítési feltételrendszert szeretne kialakítani a hatóság, amelynek keretében a magyarországi piacra is beléphet új szereplő.

Ez az elgondolás teljes mértékben rímel az osztrák hírközlési hatóság által márciusban közzétett aukciós feltételekkel - az árverés során egy kétszer 5 MHz-es duplex blokkot a 800 MHz-es sávban egy új piaci belépőnek különít el a Telekom-Control-Commission (TKK), 45,6 millió eurós, vagyis átszámítva körülbelül 13 milliárd forintos kikiáltási áron. A TKK az említett elkülönített blokk mellett a 2,6 GHz-es sávban is kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít az új belépőnek, továbbá a nemzeti roamingra is keretet biztosít az új szolgáltatónak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Vélhetően hasonló forgatókönyv szerint zajlik majd a 2013-as magyarországi aukció is, ahol a 2011-12 -es, kudarcba fulladt kísérlet után a hatóság újabb kísérletet tesz majd arra, hogy versenyélénkítő hatást érjen el. A 2011-ben meghirdetett E-GSM aukcióhoz képest a helyzet annyiban mindenképpen változik majd, hogy ezúttal vélhetően már a 800 és 2600 MHz-es sávokban is értékesít szabad blokkokat az NMHH.

Ki nyer ma?

Továbbra is kérdés ugyanakkor, hogy mely cégnek éri meg belépni a magyarországi mobiltávközlési piacra - 2011-ben a hatóság nem dúskálhatott a jelentkezőkben, pedig egy új piaci szereplő pont akkora frekvenciacsomagot kaphatott volna, amekkorával a három versenytárs rendelkezik. A kormányzat végül az állami szerepvállalásban látta a piacbővítés egyetlen lehetőségét, ez a kezdeményezés azonban kudarcba fulladt, mivel a hatóság a kiírás és az aukció lebonyolítása során több eljárásjogi hibát is vétett.

Az ügyre egyébként máig nem került még pont, a Kúria hiába semmisítette meg az NMHH tavalyi aukcióját lezáró határozatot, az ítéletet mostanáig nem kapta meg a hatóság, egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy mi lesz a sorsa a már kiadott frekvenciaengedélyeknek. Egy teljes visszarendeződés elsősorban a Vodafone Magyarország számára lehet komoly érvágás, a cég ugyanis több mint egy éve használja az elnyert 2 MHz-nyi frekvenciablokkot, ezzel jelentős 3G-s szolgáltatáslefedettség-növekedést elérve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról