:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 5. 11:49

Masszív nyereséget vár a Samsung

Látványosan nő tovább a Samsung, az első negyedév is elsöprő eredményeket hozott. Az elemzők elégedettek, kisebb profitot vártak.

A hivatalos pénzügyi jelentés előtti gyors előrejelzés szerint a Samsung Electronics forgalma 45 billió koreai wonról 56 billióra (~49 milliárd dollárra) nőtt, ami éves szinten 24 százalékos növekedésnek felel meg. Érdemes megjegyezni, hogy ebben a forgalomban benne van a cég összes konzumelektronikai terméke, felvezetőgyártása és háztartási gépei is ide tartoznak a telefongyártás mellett. Ennek ellenére szinte biztosra vehető, hogy a növekvő bevételekért legnagyobbrészt a mobiltelefonok, ezek közt is az okostelefonok felelnek - erről részletesebbet az április 26-án megjelenő végleges pénzügyi jelentés tartalmaz majd.

A telefonok hatása érhető tetten a profit látványos növekedésében is, a magas nyereségtartalmú csúcsmodelleknek betudhatóan az üzemi nyereség 5,7 billió wonról 8,84 billióra emelkedett, ami 55 százalékos növekedésnek felel meg. Az üzemi nyereség mintegy 7,8 milliárd dollárt tesz ki tehát a negyedévre, ami várhatóan nem éri el az Apple hasonló értékét, de azonos nagyságrendű azzal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az első negyedév szokásos módon némi visszaesést mutat a hagyományosan nagyon erős negyedik negyedévhez képest, ezzel megtört a sorozatban öt rekordprofitot mutató negyedév sora. Az eredmény így is jobb valamivel, mint az elemzői várakozások, a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők mintegy 8,3 billió wonos üzemi eredményre számítottak, ezt egészséges mértékben túlteljesítette a Samsung.

A várakozások szerint a Samsungnak a negyedik negyedévhez képes sikerült tovább növelni az eladott okostelefonok számát 63 millióról 68-70 millióra, a termékmixben azonban a csúcsmodell helyett inkább a középkategóriás eszközök hasítottak ki nagy szeletet, mivel a legdrágább modelleket kedvelők már a Samsung Galaxy S 4-re várnak. Hasonló elemzések szerint az iPhone-ok eladásai 48 millióról 30 millióra eshettek az első negyedévre, a Samsung tehát növelhette részesedésben élvezett előnyét az Apple-lel szemben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.