Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 4. 12:25

Saját böngészőmotort hoz létre a Google

Forkolja a WebKitet a Google és saját böngészőmotort hoz létre, a Blinket. A kimondott cél a nagy teljesítmény és a letisztult kódbázis, hamarosan a Chromium és a Chrome is erre épül.

Egy rövid blogbejegyzésben jelentette be a Google, hogy a WebKit alapjaira építve új böngészőmotort hoz létre, amely a Blink nevet kapta. - a magyarul pislogást jelentő név a gyorsaságra és az egyszerűségre utal. A vállalat indoklása szerint a WebKit karbantartása bonyolulttá vált, ami megnehezíti az új képességek beépítését, ezért volt szükség egy saját változatra, amely megszabadul a sok platformon elérhető WebKit kötöttségeitől és kimondottan a Google kedve szerint fejlődik.

Viszlát WebKit, hello Blink!

A WebKit "rugalmassága, teljesítménye és átgondoltsága nyilvánvaló választássá tette azt a Chromium böngészőmotorjához, amikor elkezdtük. A közösség kemény munkájának köszönhetően a WebKit szárnyalt és azóta is lépést tartott a web platform egyre növekedő képességeivel" - írja a Google Chromium blogban Adam Barth szoftvermérnök. "A Chromium azonban a többi WebKit-alapú böngészőtől eltérő multi-process architektúrát használ, a többplatformos támogatás az évek során a WebKit és a Chromium projektet is megbonyolította. Ez lelassította az innováció ütemét, úgyhogy ma bemutatjuk a Blinket, egy új, WebKit-alapú nyílt forrású böngészőmotort."

A Google úgy látja, hogy ha elszakad a WebKittől, azzal mindenki nyer, mivel a saját implementációja annyira eltért a többiekétől. A vállalat tájékoztatása szerint rövid távon nem hoz gyökeres változást a Blink, ugyanis a fő cél kezdetben a WebKittel megörökölt súlyos hagyaték felszámolása lesz. "A kezdeti munka nagyját a belső architektúra fejlesztése jelenti, valamint a kódbázis egyszerűsítése. Úgy becsüljük, első körben 7 build rendszertől és több mint 7 ezer fájltól szabadulhatunk meg, amelyek több mint 4,5 millió kódsort tesznek ki. Hosszabb távon az egészséges kódbázis jobb stabilitást és kevesebb hibát eredményez."

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Google szilárdan állítja, hogy egy újabb böngészőmotor megjelenése a piacon hasznos lesz. "Ez nem volt egy könnyű döntés. Tudjuk, hogy egy új renderelőmotor megjelenésének jelentős következményei vannak a webre nézve" - írja Barth. "Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy több böngészőmotor - hasonlóan a több böngészőhöz - serkenti a fejlesztéseket és idővel javítja az egész nyílt webes ökoszisztémát."

Mi lesz WebKittel?

A WebKitet az Apple hozta létre még az évezred elején a KDE projekt nyílt forrású KHTML motorjának forkolásából, ebből született a Safari is. A vállalat aztán 2005-ben nyilvánosságra hozta a WebKit kódját, ezt felhasználva indította el a Google a Chromiumot (a Chrome nyílt forrású alapja). A Chrome mellett a WebKit motort számos más böngésző használja, például az OS X-ben és az iOS-ben levő Apple Safari, de erre épül a BlackBerryk és az Amazon Kindle 3 böngészője is. A WebKit emellett megtalálható több keresztplatformos keretrendszerben, amely révén olyan termékekbe is eljut mint a GNOME - a nyílt forrású asztali környezet új böngészője szintén WebKit-motoros. Az Opera nemrég jelentette be hogy WebKitre vált, a friss fejlemények alapján azonban a a norvégok a Blinkre szavaznak.

A WebKit a különféle implementációk miatt töredezett, nem egységes, ráadásul a WebKit-alapú böngészők fejlesztőinek maguk kell gondoskodniuk a karbantartásról, frissítésről is, amely szintén nem egyszerre zajlik. Az irányítás gyakorlatilag már most is a Google kezében van, a legtöbb commit a keresőcégtől érkezik, a Blinkkel viszont teljesen a saját ízlése szerint fejlődő böngészőmotort hozott létre a vállalat, ahol nem kell tekintettel lennie a többiek igényeire és céljaira. A WebKit forkolása után az arra épülő böngészők többé nem profitálnak majd a Google innovációiból, mivel azok többé közvetlenül nem csorognak vissza a nyílt forrású böngészőmotorba.

A Blink a többi Chromium projekthez hasonlóan nyílt forrású egyébként és bárki csatlakozhat a fejlesztéséhez - a kezdeményezéről bővebben itt lehet olvasni, webfejlesztők pedig erre találják a legfontosabb tudnivalókat. Hogy a Blink megjelenése hogyan befolyásolja a webet és a böngészőpiacot, egyelőre nem tudni, de hogy befolyásolni fogja, az egészen biztos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról