Szerző: Koi Tamás

2013. április 2. 15:08

Amerikai kézbe kerülhet a Vodafone?

Két amerikai távközlési cég, az AT&T és a Verizon közös vételi ajánlatot nyújthat be hamarosan a Vodafone csoportra, a megaüzlet részeként a brit mobilszolgáltató összes érdekeltsége amerikai kézbe kerülne.

Az elmúlt évtized egyik, ha nem a legnagyobb akvizíciós üzlete valósulhat meg, ha igaznak bizonyulnak azok a Financial Times egyik hivatalos blogjában ma megjelent pletykák, melyek szerint a két legnagyobb amerikai távközlési cég, az AT&T és a Verizon közös vételi ajánlatot nyújthat be a teljes Vodafone csoportra. A blog "általában megbízható forrásokra" hivatkozva közli, a tárgyalások jelenleg is folynak az érintettek közt, a két amerikai cég pedig összességében a jelenlegi részvényárfolyamhoz képest 40 százaléknyi prémiumot fizetne a papírokért. Ez végeredményben legalább 245 milliárd dollárra taksálja a Vodafone értékét.

Mindenki jól járhat

A tranzakció részleteinek kidolgozásával állítólag a Barcalays amerikai kirendeltségét bízták meg a felek. A terv részeként a Verizon a Vodafone csoport amerikai érdekeltségét vásárolná meg, míg az AT&T a Vodafone többi leánycégét szerezhetné meg. Előbbi kapcsán hónapok óta keringenek pletykák, nyílt titok, hogy a Vodafone régóta szabadulna a Verizon Wirelessben képviselt 45 százaléknyi tulajdonrészétől, ám a tranzakció jelentős mértékű adóvonzatai miatt eddig nem érte meg a cégnek a részvénycsomag eladása.

Elemzők szerint az AT&T bevonásával valójában mindhárom cég jól járhatna, a Vodafone csoport és a Verizon közt megrekedt tárgyalások további folytatására, illetve az üzlet létrejöttére ez a legideálisabb forgatókönyv. A Vodafone így jelentős prémiummal szabadulhatna meg a kisebbségi tulajdonrésztől, a Verizon teljes kontrollt szerezhetne a Verizon Wireless felett, az AT&T pedig tovább terjeszkedhetne az európai piacon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez utóbbi kapcsán egyelőre kérdéses, miért érné meg az amerikai távközlési óriásnak megjelenni a távközlési piacát tekintve széttöredezett, erős szabályozói kontroll alatt álló öreg kontinensen. A Merril Lynch elemzője szerint az AT&T számára a legfontosabb nyereség az lehet, hogy a társaság ezzel vezető szerephez juthatna nem csak a vezetékes, hanem a vezeték nélküli kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó, globális multik körében.

Kell a madzag is

A Vodafone csoport új tulajdonoshoz kerülése egyszersmind alaposan megkavarhatná a kártyákat az európai mobiltávközlési szektorban, ahol a brit multi a France Telecom, a Deutsche Telekom és a Telefónica mellett a legnagyobb helyi piaci szereplők közé tartozik. A vállalat ugyanakkor egyelőre elsősorban vezeték nélküli (mobil)szolgáltatást kínál a legtöbb európai tagállamban, a Verizon Wirelessben képviselt rész értékesítésének egyik fontos vonzata, illetve célja korábbi spekulációk szerint éppen az lett volna, hogy a cég a mobil üzletágai mellé vezetékes infrastruktúrát is szerezzen a kontinensen.

A megaüzlet megszellőztetése után a Vodafone részvényeinek árfolyama azonnal szárnyalni kezdett a londoni kereskedésben: a cég papírjai a nyitás óta több mint 9 százalékot erősödtek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról