Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 28. 15:34

Klasszikus módot is kapott a GNOME 3.8

Megjelent a GNOME 3.8, ami sok újdonságot tartalmaz. Ezek közül talán a legfontosabb a Classic mode megjelenése, amivel a fejlesztők visszatérnek a GNOME 2 által elhagyott, hagyományos kinézetű asztalhoz.

A szeptemberi GNOME 3.6 után most befutott a 3.8-as verzió, a széles körben elterjedt asztali környezet legújabb frissítése. A fejlesztők közleménye szerint a szokásos fixek mellett új képességek is bekerültek a szoftverbe, ezekről részletesen a kiadási jegyzékben lehet olvasni.

Vissza a régit!

A régi GNOME-osok közül sokan elhagyták a rendszert, amikor megjelent a korábbi megjelenéssel alapjaiban szakító GNOME 3, elégedetlenségüket mi sem jelzi jobban, hogy a GNOME-nak azóta több forkja is létrejött, amelyek a korábbi verzió továbbfejlesztését tűzték ki célul. Úgy tűnik, a GNOME közösség hallgatott a felhasználói visszajelzésekre és a GNOME 3.8-ban ennek köszönhetően megjelent a "Classic mode", amely a GNOME 2 világában megszokott elrendezést viszi tovább, de a GNOME 3 technológiai alapjaira építve - aki ezt választja, nem kell lemondania a GNOME újabb fejlesztéseiről (pl. App Menu, Message Center).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A GNOME 3.8-nál az egyik legfontosabb  fókuszterülete a fejlesztéseknek a személyes adatok, a magánszféra védelme volt, a GNOME 3.8 ennek jegyében új lehetőségeket ad a felhasználók kezébe annak kontrollálására, milyen információk tárolódjanak és jelenjenek meg róla. Be lehet állítani, milyen adatok kerüljenek a nyitóképernyőre ("lock screen"), milyen aktivitásokat figyeljen a rendszer, meddig őrizze meg a ideiglenes (temp) állományokat.

Az alkalmazásindító panel is frissült, immár két nézet közül lehet választani, egyiken minden alkalmazás ikonja megjelenik, a másikon pedig csak a legsűrűbben használtak. Teljesen átszabták a fejlesztők a keresőt: az Activities Overview nézetből indított keresésekben minden alkalmazás keresési találatai megjelennek - a találatok megjelenését a beállításokban finomhangolni is lehet persze. A kisebb, de látványos újdonságok közé tartozik az új Clocks alkalmazás, ami a 3.6-ban még csak előzetes állapotban volt benne. A Clocks nem túl meglepő módon egy óra, több időzónát és ébresztéseket is kezel, valamit stopper is van benne. A 3.8-as verzióban két új program mutatkozik be előzetes verzióban, egy időjárás (Weather) és egy jegyzettömb (Bijiben).

Új böngésző

A GNOME beépített böngészője is megújult, a motorja már a WebKit 2 - a fejlesztők szerint ennek eredménye nagyobb sebesség, biztonság és stabilitás. A WebKit2 új plugin rendszert használ, a beépülők egymástól elkülönítve futnak, és végre támogatott a Flash is. Van már "privát böngészés", azaz "pornómód", amikor a böngésző semmilyen felhasználói aktivitást nem tárol - ezt a képességet a többi böngészőből már ismerhetjük. Sok megnyitott fül esetén gyakori probléma, hogy egy rossz helyre kattintással véletlen bezárjuk azt, amelyiket nem szerettük volna, ez az új GNOME böngészőben már visszavonható, és az eszköztárról új fület is nyithatunk.

07:16
 

GNOME 3.8 - New Features / Changes

Még több videó

Az asztali környezetbe épített Document is frissült pár figyelemre méltó képességgel: javult az integráció a Google alkalmazásaival, a Documents közvetlenül a saját felületén képes megjeleníteni és szerkeszteni a felhasználó Apps-fiókjában található állományokat, megnyílnak a Google Drive-on tárolt PDF dájlok és egy új megosztás párbeszédablak is érkezett. A Documents előnézeti képükkel együtt jeleníti meg a fájlokat, megkönnyítve a navigációt.

A GNOME 3.8 forrása szokás szerint elérhető a projekt weboldalán, de a felhasználóknak érdemes megvárniuk, míg a saját operációs rendszerükhöz megjelennek a telepítőcsomagok. A népszerűbb Linux-disztribúciók közül az Ubuntu 13.04 még biztosan GNOME 3.6-tal érkezik, az új környezet feltehetően az őszi frissítési hullámban kerül bele alapértelmezettként a nagyobb Linuxokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról