Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 28. 11:21

Bemutatkoztak az AMD streamre fejlesztett kártyái

Egy évvel az NVIDIA után - de jóval a piac igazi berobbanása előtt - bemutatkozott az AMD streaming játékszolgáltatók számára fejlesztett kártyacsaládja is. A Radeon Sky névre keresztelt sorozat három tagból áll, a mezei modellekhez képest hardveres és szoftveres különbségek is bőven akadnak.

Az AMD is bemutatta kifejezetten streaming játékszolgáltatásokhoz fejlesztett videokártyáit. A Radeon Sky névre keresztelt kártyák az NVIDIA GRID modellekkel szemben indulnak, azokhoz hasonlóan extra hardveres és szoftveres fejlesztést kaptak, a megcélzott feladatnak megfelelően. Az NVIDIA szerint ez a piac gyorsan hatalmasra nő, a játékok futtatásához szükséges hardver fokozatosan az adatközpontokba költözik majd, és hamarosan sokmilliárd dolláros piac lesz a "felhős GPU". Ebben immár az AMD is maximálisan egyetért, egy év késéssel, de piacra dobta saját megoldását.

Radeon Sky

A sorozatban jelenleg három kártya érhető el. A csúcsmodell a két GPU-val rendelkező Sky 900, amely a Radeon HD 7990 streaming kiadásaként fogható fel, 2x3 gigabájt GDDR5 memóriával és összesen 3584 stream processzorral. A középkategóriás modell a Sky 700, a Radeon HD 7950 módosított változata, fele annyi feldolgozóegységgel, viszont a 6 gigabájt memórián a két GPU-nak nem kell osztoznia. A "belépő" modell a Sky 500, a HD 7870-nek megfelelő modell, 4 gigabájt memóriával. Az AMD tesztjei szerint a Sky 700 három játékot képes egyszerre streamelni 720p és 60 fps mellett, de lehetőség van akár hat játék párhuzamos futtatására is, ebben az esetben a képráta megfeleződik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az összes egység PCIe 3.0-t támogat és teljes hosszúságú/magasságú, vagyis nem minden szerverházba fér el. A Radeon Sky sorozat kártyáit úgy alakították ki, hogy megfeleljenek a nagy teljesítményű szerverek elfogadott hűtési módszereinek. A kártyák nem rendelkeznek aktív hűtéssel, a légáramról a szerver házába épített ventilátoroknak kell gondoskodniuk - a csúcsmodell esetében a termelt hő elérheti a 300 wattot is.

Hardver és szoftver

A Radeon Sky "titkos fegyvere" az AMD szerint a RapidFire névre keresztelt technológia, amely a konzumer kártyákhoz képest némi hardveres módosítást és a szoftveres körítést jelenti. A RapidFire gondoskodik a GPU erőforrásainak megosztásáról, felületet nyújt a hardver finomhangolásához a szolgáltató számára és gondoskodik a tömörített videó létrehozásáról is. A RapidFire nyújtja a virtualizációs platformok támogatását is, első körben VMware ESX/ESXi és Citrix XenServer hypervisorok felé - a Microsoft-féle Hyper-V egyelőre úgy tűnik, nem támogatott.

Az AMD bejelentése szerint a Radeon Sky termékminták már a partnereknél vannak, a tömegtermelés pedig várhatóan a második negyedév folyamán indulhat be. A vállalat partneri viszonyokat is bejelentett, az olyan felhős játékszolgáltatók, mint a CiiNow, G-cluster, Otoy vagy Ubitus már AMD GPU-kat is használnak rendszerükben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról