Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 27. 16:12

Secure Bootért jelentették fel a Microsoftot az EU-nál

A 8000 fős tagsággal rendelkező Hispalinux formális panaszt tett az Európai Bizottság előtt a Microsoft üzleti gyakorlata ellen, amely megköveteli a bekapcsolt Secure Boot funkciót a Windows 8-cal szállított gépek esetében. A szervezet szerint ez piacellenes magatartás és a Bizottság fellépését sürgeti.

A 14 oldalas beadvány a Windows 8 mellé a Microsoft által megkövetelt UEFI Secure Boot technológiát "gátló mechanizmusként" írja le, amely "de facto technológiai börtönbe zárja az indító rendszert és a Microsoft Windowsát minden korábbinál kevésbé semlegessé teszi" - jelenti a Reuters. A Hispalinux jelenleg mintegy 8000 tagot számlál és a spanyolországi Linux-felhasználókat és fejlesztőket képviseli, de más szabad szoftveres projektekkel is foglalkoznak. A szervezet Wikipedia-oldala szerint a legnagyobb technológiával kapcsolatos szövetség Spanyolországban.

Saját szabvány, kompromisszumos megkerüléssel

A Microsoft szerint a Secure Boot iparági szabvány, bevezetésének terve pedig hosszú ideje ismert a szabad szoftveres közösség számára is. A Hispalinux azt kifogásolja, hogy a Windows 8 logóval ellátott számítógépek esetében a Microsoft megköveteli, hogy a gyártó alapértelmezésben bekapcsolja a funkciót, ennek megfelelően a számítógép csak és kizárólag a Windows 8-at képes bebootolni, más rendszer használata esetén a betöltődés megszakad. A felhasználó az esetek elsöprő többségében az UEFI felületén a Secure Boot-ot kikapcsolhatja, így például Linux disztribúciót is telepíthet a gépre - a nyílt forráskódú közösség szerint ez azonban aránytalan korlátozása a felhasználó szabad rendszerválasztásának. Tény, az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint a Windows 8-as számítógépek esetében nincs egységes útja a Secure Boot kikapcsolásának, gyártótól és az UEFI beszállítójától függően más és más ennek a menete.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Secure Boot csak aláírt rendszerbetöltő állományoknak adja át az indítási folyamatot, a szabad szoftveres közösség számára tehát a feladat egy ilyen aláíró mechanizmus létrehozása vagy helyettesítése volt. A megoldás nemrég született meg, a Linux Foundation kiadott egy olyan bootloadert, amely egyrészt rendelkezik a megfelelő aláírással, viselkedése pedig megfelel a Microsoft irányelveinek. A bootloader ugyanis felhívja a figyelmet, hogy most egy nem aláírt, potenciálisan veszélyes rendszer betöltése kezdődik meg, ennek elfogadását a felhasználónak expliciten meg kell erősítenie, ezzel engedélyezi az igazi bootloader elindítását.

Európai Bizottság: ugrásra készen

A Windows 8 és a megkövetelt Secure Boot már az Európai Bizottság látómezejében van egy ideje. Egy január 31-ére datált válaszban Joaquín Almunia a Bizottság nevében azt nyilatkozta, hogy tudatában vannak a Windows 8 biztonsági funkcióinak. "A Bizottság figyeli a Microsoft Windows 8 biztonsági követelményeinek implementációját. A Bizottság azonban egyelőre nem rendelkezik olyan bizonyítékokkal, amelyek arra utalnak, hogy e követelmények olyan gyakorlathoz vezetnek, amelyek megsértik az EU versenyjogi szabályait." - áll a levélben. A Bizottság egyelőre abból indul ki, hogy a gyártók eldönthetik, kikapcsolhatóvá teszik-e a Secure Boot funkciót, ez pedig egyelőre elegendőnek tűnik. Amennyiben azonban a piaci fejlemények arra mutatnak, hogy ez nem elegendő a piaci verseny és az egyenlő esélyek eléréséhez, akkor vizsgálat beindítása is elképzelhető.

Az Európai Bizottság az elmúlt évtized folyamán már mintegy 2,2 milliárd eurós bírságot szabott ki a Microsoftra, ezzel a redmondi szoftvercég számít a versenyjogi szabályozás legnagyobb renitensének Európában. A Bizottság és a Microsoft közötti viszony meglehetősen hullámzó, a 2004-es, a Windows mellé adott ingyenes Media Playerért kiszabott súlyos bírságot követően 2009-ben sikerült büntetés nélkül kiegyezni az Internet Explorer kapcsán, a Microsoft ezután már saját panaszt is emelt a Google keresőpiaci gyakorlata ellen. A viszony legújabb állomása a 2009-es kiegyezés megszegése miatt kirótt 561 millió eurós büntetés, amelyet akár egy újabb, a Secure Boot nyomán indított hivatalos vizsgálat követhet, amennyiben a Bizottság elfogadja a spanyolok kérelmét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról