Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 26. 15:56

Elkészült a kommentrendszer átalakítása a Facebookon

Fellélegezhetnek a nagyforgalmú, sok tízezres vagy százezres rajongótáborral rendelkező Facebook-oldalak üzemeltetői és tagja is, ugyanis a Facebook elkezdte teríteni az új kommentrendszert.

A legnagyobb újítás, hogy a hozzászólások nem egyszerűen egymás alatt, időrendben jelennek meg, hanem az egymáshoz tartozó válaszok lépcsős elrendezésben láthatók. Vagyis a gyakorlatban már nem csak magára a bejegyzésre lehet válaszolni, hanem közvetlenül bármelyik hozzászólásra is. A fejlesztés nem jelenik meg mindenkinél automatikusan, sőt, valószínűleg a normál felhasználók bejegyzései alatt a későbbiekben sem. A kiváltság egyelőre csak a 10 ezernél nagyobb kluboknak jár, de őszintén nézve ezeken az oldalakon van olyan kommentcunami, ami indokolja is a nagyobb rendezettséget.

Egy másik fontos fejlesztés, ami szintén az időrendiséget borítja fel, hogy a hozzászólások és azok válaszai közül nem a legutolsó látszik majd, hanem a rendszer kiemeli azokat, amik a leginkább megmozgatták a közönséget és a további hozzászólókat. Ezzel ugyan egy kiemelt komment szinte mindenképp ott ragad, hiszen az újabb olvasók is arra kezdenek reagálni, de ez nem feltétlenül probléma.

Jelenleg a beszélgetések utórezgéseit olvashatják az emberek, akik egy nagyobb témánál nem a megjelenés után közvetlenül látják, ami gyakran már elszabadult indulatokról vagy egészen másról szól, mint maga a bejegyzés. A külső oldalakon, ahol a Facebookot használják kommentmotorként, már eddig is láthatóak voltak kiemelt hozzászóló, rendszeres kommentelő státusok, ez megjelenhet akár a belső hozzászólások közt is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Elméletileg minden 10 ezer tagnál többet maga mögött tudó klub kezelői tegnap óta találhatnak egy olyan menüpontot az oldal beállításai közt, amivel az új kommentrendszert aktiválhatják. Ez egyelőre csak a Facebook webes verziójában jelenik meg, azaz a mobilos, tabletes felhasználók továbbra is a klasszikus módon láthatják a bejegyzéseket - a többi verziónál egészen július 10-ig kell várni erre a változtatásra. A tesztelés még tavaly novemberben kezdődött el, így mostanra elvileg teljesen használható és hibamentes a megoldás, de a klubok kezelőinek érdemesebb a következő időszakban több figyelmet fordítani a kommentek kezelésére.

A közvetlen válaszok egyébként azon túl, hogy rendet tesznek a kaotikus hozzászólás-folyamok közt, használhatóak arra is, hogy a Facebook oldalak komplexebb, alaposabb beszélgetéseket folytassanak a tagjaikkal. Ezzel a rendszerrel könnyedén lehet “közönségfórumot”, ötletbörzét tartani vagy éppen egy adott témán belül párhuzamosan több felhasználót kiszolgálni, válaszokkal ellátni. Biztosan lesznek oldalak, ahol “élő” Facebook interjúra hívnak be hírességeket és a feltett kérdésekre ő maga válaszol, szép rendezett formában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról