:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 26. 11:29

Szabadalmakkal gáncsolja a Nokia a Google videokodekjét

Újabb fejezetéhez érkezett a Google VP8 körüli jogi huzavona. A Nokia a múlt héten közölte, egyáltalán nem hajlandó a H.264 leváltására fejlesztett videokodeket érintő szabadalmait licencelni a Google számára.

Nem sokkal azután, hogy a Google megegyezett az MPEG LA testülettel a VP8 videokodek és az arra épülő WebM videoformátum körüli jogokról, a Nokia gördített akadályt a technológiák terjedése elé. A finn vállalat azt közölte a webes szabványokat fejlesztő Internet Engineering Task Force-szal (IETF), hogy a VP8 implementálása számos szabadalmát sérti, és ezeket a szabadalmakat nem kívánja a Google számára licencelni. Magyarán szólva a Nokia jogi úton szeretné elejét venni annak, hogy az IETF a nyílt és szabad VP8-at és a WebM-et beemelje a webes szabványok közé.

A cég közleménye szerint "a Nokia meggyőződése szerint a nyitott és együttműködő szabványosítási erőfeszítések a fogyasztók, az innovátorok és az egész ipar legjobb érdekeit szolgálják. De az egyik cég saját tulajdonosi technológiáját akarja erőltetni, amely nem hoz semmilyen előnyt a már meglevő, széles körben elterjedt szabványokhoz képest mint amilyen a H.264, ráadásul a Nokia szellemi tulajdonát sérti. Ennek eredményeképp szokatlan módon jeleztük az Internet Engineering Task Force felé, hogy nem licenceljük azokat a Nokia szabadalmakat, amelyek a VP8 RFC6386 specifikáiójának vagy derivatív kodekek implementálásához szükségesek." Az IETF-hez eljuttatott beadvány szerint 64 bejegyzett és 22 még bejegyzés alatt álló Nokia szabadalom érintett az ügyben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google 2010-ben jelentette be a WebM videoformátumot, amely a korábban megvásárolt On2 Technologies által kifejlesztett VP8 videokodekre, illetve az Ogg Vorbis audiokodekre épül. A keresőcég célja az volt, hogy szabad alternatívát kínáljon az (akkor még ingyenes tartalom sugárzása esetén is) jogdíjköteles H.264-re és elősegítse a HTML5 video címkébe ágyazott tartalmak minél szélesebb körű lejátszását. A Chrome böngészőbe azonnal bekerült a VP8/WebM támogatása és a Firefox, valamint az Opera is csatlakozott, valamint a Microsoft is beépítette annak támogatását az Internet Explorerbe, illetve a Skype-ban is a VP8 a videohívások lebonyolításához használt kodek.

A lépés azonban nem váltott ki egyöntetű lelkesedést az iparban, leginkább az AVC/H.264 licencelése felett bábáskodó iparági testület, az MPEG LA adott hangot aggodalmainak: a szervezet arra kértet tagjait, gyűjtsék össze szabadalmaikat, amelyeket a VP8 vélhetően megsért. Ezt az akciót azonban néhány hete lefújták, miután a Google megállapodott az MPEG LA-vel a szóban forgó szabadalmak licenceléséről (amelyek összesen 11 vállalathoz tartoznak). Az egyezség értelmében a Google nem csak felhasználhatja az érintett szellemi tulajdont, hanem tovább is licencelheti azt más jogi entitások számára akár a VP8, akár következő generációs VP kodekek részeként. Akkor úgy tűnt, elhárulnak a jogi akadályok a VP8 és a WebM terjedése elől.

A Nokia lépése nyomán az egyébként szabad és jogdíjmentes VP8/WebM implementálása megdrágulhat, mivel az érintetteknek egyenként kellhet megállapodni a Nokiával, illetve ennek hiányában szabadalmi perek elé nézhetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.