Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 25. 14:06

Megjelent a GNU Compiler Collection 4.8

Huszonhat éve fejlesztik már a GCC-t, amely az évek során az egyik legszélesebb körben használt szabad szoftverré nőtte ki magát. A fordítónak a hétvégén megjelent a 4.8.0 verziója.

A GCC kezdetben mint GNU C Compiler kezdte a pályafutását, de az évek során több nyelvet is "megtanult" (pl. Java, Fortran, Objective-C), így a rövidítés mára a GNU Compiler Collection elnevezést takarja. A hétvégén megjelent a 4.8.0 verzió, amely a szoftver verziószámozását tekintve nem, kiadási ütemét tekintve viszont főverziónak számít.

Az új verzió legfontosabb jellemzője, hogy már C++ nyelven készült. A GCC projekt több év alatt állította át a fordító implementálásánál használt nyelvet C-ről C++-ra, a döntésük indokaként annak széles körű elterjedtségét, használatát, valamint a jobban írható és olvasható kódot megjelölve, amelyek egyszerűsíthetik a kódbázis karbantartását és további fejlesztését, illetve esetleges forkok létrehozását is. A C++-ra váltás egyben azt is jelenti, hogy aki a GCC-ből saját verziót, szeretne létrehozni C++ 2003 kompatibilis fordítóval kell rendelkezzen.

A GCC 4.8 összes újdonságát felsorolni nehéz és felesleges is lenne, aki részletesen szeretne ezekről tájékozódni, megtalál minden információt a kiadási jegyzékben. A fordító fejlesztői egyébként nem meglepő módon az optimalizációra helyezték a hangsúlyt, ami a fordított kódra, illetve magára a GCC-re egyaránt vonatkozik. Kisebb memóriahasználat, gyorsabb futás a fő kulcsszavak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Új képességek terén az AddressSanitizer és a ThreadSanitizer látszik a legérdekesebbnek - mindkettő a Google berkein belül indult projekt, amelyek a GCC riválisának számító LLVM-ben már megtalálhatók. Az AddressSanitizer a gyakori memóriakezelési hibákat próbálja meg kiküszöbölni, a használatával felderíthetők a use-after-free sérülékenységek, illetve a memóriatúlcsordulási hibák (heap, stack, buffer overflow) a C/C++ programokban. Az AddressSanitizer az LLVM-nek a 3.1 verzió óta része, most bekerült a GCC-be is. A fejlesztők szerint a használata kétszeres lassulást okoz a futásban.

A ThreadSanitizer szintén Google-eredetű technológia és a szálak közti versenyhelyzetek ("race condition") felderítését szolgálja - a technológia eredetileg a Valgrindra épül és a becslések szerint a használata 5-15-szörös lassulást eredményez..Az AddressSanitizerhez hasonlóan a ThreadSanitizer a támogató fordító mellett egy futásidejű könyvtárat is igényel. A két új technológia közül az előbbi egyelőre csak IA-32/x86-64/x32/PowerPC/PowerPC64 GNU/Linux és x86-64 Darwin környezetben működik, utóbbihoz pedig x86-64 GNU/Linux szükséges.

A GCC 4.8.0 szokás szerint elérhető a projekt weboldalán és az ott felsorolt tükörszerverekről. A szoftvert GPLv3 licenc alatt adják ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról