Szerző: HIRDETÉS

2013. március 24. 22:53

IBM PureSystems: integráció a dobozból

A vállalati informatika egyik meghatározó trendje a gyártók által előre integrált rendszerek megjelenése és előretörése. Miért alakultak ki ezek és hogyan oldják meg a problémákat? Az IDC tanulmánya erre keresi a választ.

A vállalati informatikai infrastruktúrák rendkívül összetettek és egyre bonyolultabbá válnak, ahogy a rájuk bízott feladatok száma és összetettsége növekszik. A ma általános modell szerint a különböző gyártóktól származó komponenseket szervereket, tárolókat, hálózati eszközöket és szoftvereket rendszerintegrátor cégek és/vagy a vállalati IT-csapatok telepítik és integrálják egymással. Ez a folyamat idő-, tehát pénzigényes, ráadásul sok hibalehetőséget rejt magában, a hibák kijavítása pedig további időt és pénzt emészt fel, miközben a futtatni kívánt alkalmazások nem tudnak elindulni, ami elvesztett üzleteket, bevételkiesést jelenthet.

Színre lépnek az előre integrált rendszerek

A virtualizáció előretörésével az egyedi tervezésű infrastruktúrák jelentősége egyre csökken, mivel a virtualizációs réteg elfedi azok sajátosságait, egyben szabványosítja a futtatni kívánt feladatokat. Ennek a folyamatnak az eredményeképp a hardverek is sztenderdizálódhatnak, ez azonban a beszerzési, üzembe helyezési és integrációs folyamatokat nem rövidíti és az üzemeltetést nem egyszerűsíti jelentősen, ha az infrastruktúra egyedi, és a komponensek más-más szállítóktól származnak és más-más IT-részleg felügyelete alatt állnak.

Az utóbbi évek egyik meghatározó trendje az informatikában az integrált rendszerek előretörése, amelyek leveszik a megrendelők válláról a rendszerintegrációval járó feladatokat, továbbá az üzemeltetésük is könnyebb, mint a hagyományos módon, különálló elemekből összeépített rendszereké, mivel a felügyeleti szoftverük a komplett infrastruktúrát (szerverek, tárolók, hálózat, alapszoftverek) központosítva képes kezelni.

Az IDC elemzőcég úgy véli, hogy a piac ezekkel egy újabb üzleti ciklusba lép: az informatikai ügyfelek már készek lemondani a szállítók közti választás szabadságáról az egyszerű telepítés és felügyelet érdekében többé nem az a nagyobb kockázat, hogy az infrastruktúra minden eleme egy gyártótól származik, hanem az, ha egy új rendszer üzembe helyezése túl sok időt és pénzt vesz igénybe, és az IT nem tud az üzleti igényekre rugalmasan reagálni.

IBM PureSytems

Az IBM tavaly dobta piacra PureSystems nevű integrált rendszereit. Az új termékcsalád három nagy csoportból áll: a PureFlex néven szervereket, hálózati eszközöket és tárolókat tartalmazó virtualizált infrastruktúrákból, az IBM köztesszoftvert is tartalmazó PureApplication nevű rendszerekből, illetve a PureData eszközökből, amelyeket kimondottan az adatintenzív alkalmazásokhoz ajánl a cég.

A gépekről azt állítja az IBM, szakértelmet integrálnak. Ez egyfelől utal arra, hogy a tervezésüknél és fejlesztésüknél a vállalat mérnökei felhasználták a több ezer ügyfél infrastruktúráján szerzett tapasztalataikat, ezáltal olyan konfigurációkat létrehozva, amelyek a legtöbb felhasználó számára megfelelők lesznek. De nem csak beszerzés és telepítés, hanem az üzemeltetés terén is igyekezett megkönnyíteni a felhasználók dolgát az IBM. Míg egy "hagyományos" IT-rendszert eltérő csapatok üzemeltetnek (pl. szerver, storage, hálózat, operációs rendszer, middleware adminok), a PureSystems esetében az alkalmazás- és szolgáltatásközpontú menedzsment veszi át a főszerepet, a rendszerkomponensek egyetlen felületről kezelhetők, számos feladat pedig automatizált, olyan - több évtized és számtalan ügyfél tapasztalatából kikristályosodott - szakértői algoritmusok felhasználásával, amelyek iparági legjobb gyakorlatot valósítanak meg.

A PureFlex hardveres alapjait teljesen új fejlesztésű blade szerverek adják, amiket vadonatúj keretekben helyez el az IBM - ezekbe az ügyfél egyenként is összeválogathatja a neki tetsző komponenseket, de rendelhet előre összeállított PureFlex kombinációkat, amelyeken Windows, Linux, AIX vagy IBM i (az OS/400 utóda) operációs rendszer egyaránt futhat. A PureFlex rendszerek sajátossága, hogy más gyártók integrált rendszereivel ellentétben az ügyfél számára szabad kezet engednek a virtualizációs köztesréteg és a többi szoftver kiválasztása terén is.

Az IDC tanulmánya szerint a vállalatok a jövőben mérettől függetlenül egyre inkább értékelni fogják az ilyen, előre integrált infrastruktúrákkal járó megnövekedett informatikai reakcióképességet, az IT-szakemberek és a végfelhasználók növekvő termelékenységét, valamint a számítástechnikai infrastruktúra alacsonyabb üzembe állítási költségeit. Az informatikai részleg sokkal könnyebben reagálhat az üzleti igényekre, miközben az üzemeltetéssel járó kiadások is csökkennek.

Az IDC tanulmánya letölthető az IBM weboldaláról.

[Az IBM megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról