Szerző: Koi Tamás

2013. március 21. 13:41

Ideje lebontani az IPTV legnagyobb korlátját

Hátra kell hagyniuk a teljes menedzselt-hálózati modellt az IPTV-szolgáltatóknak, ha lényegesen növelni akarják előfizetői bázisukat. Bár a tartalom feletti teljes kontroll átengedése jogi és műszaki kérdéseket egyaránt felvet, egyre több országban ismerik fel, hogy az internetre mint egységes, szolgáltatófüggetlen közegre kell tekinteni.

Idővel be kell látnia a legtöbb, internetes infrastruktúrával is rendelkező tévészolgáltatónak, hogy az IPTV közvetítési lánc teljes mértékű kontrollja gátat jelent a szolgáltatáslefedettség, az előfizető bázis növelése előtt. Az előző évtized második felében születő internetalapú tévés infrastruktúrák zártságát részben vagy egészében egyre több szolgáltató oldja fel - különösen azoknak a cégeknek érdeke ez, melyek saját hálózatukkal relatív kevés háztartást érnek el, esetleg azért, mert nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű primer körzettel.

Gúzsba kötve

Az IPTV-szolgáltatás minden előnye mellett rendkívül összetett és bonyolult műszaki megoldásokat igényel, melyeknek infrastruktúra-oldalon egy közös pontja van: az adás az IP-jelfolyamba kódolva, az interneten keresztül érkezik meg a szolgáltató szervereiről az előfizetői végberendezéshez. Az internet, mint közvetítő közeg jóllehet teljesen szolgáltatósemleges, az IPTV-s rendszerek üzemeltetői többnyire mindmáig ragaszkodnak ahhoz, hogy a jel csakis a saját hálózatukon keresztül érkezhet meg a végberendezésekre.

A 2006-os indulása óta így működik az ország első IPTV-s platformja is, a T-Home IPTV: az ügyfelek csak akkor vehetik igénybe a szolgáltatást, ha a Telekom internetes infrastruktúráját használják. A vállalat ezt a korlátozást az IPTV interaktív funkcióit nyújtó és a műholdas tévét ötvöző Interaktív Sat TV esetében tavaly feloldotta, de ez csak a kiegészítő tartalmakra és kapcsolt interaktív szolgáltatásokra vonatkozik, a műsorjelet eleve műholdon sugározza a társaság ennél a szolgáltatásnál.

Pedig elméletileg akár a komplett IPTV-szolgáltatás igénybe vételéhez használhatnánk az ügyfelek az általuk választott tetszőleges internetszolgáltató kapcsolatát is, feltéve, hogy az megfelel bizonyos műszaki feltételeknek és elegendő sávszélességet, kellően kis válaszidőt biztosít. Bizonyos korlátokkal akár még mobilhálózatokon keresztül is lehet IPTV-t, vagy ahhoz hasonló megoldást biztosítani, ez utóbbira jó példa az Antenna Hungáriánál a napokban induló CDN-alapú élő műsorstream, mely kezdetben az MTVA csatornáit továbbítja akár számítógépre, akár okostelefonra/tabletre.


Az InviTV új felülete: nem juthat el akárhová

A Telekomhoz hasonlóan egyelőre teljes mértékben menedzselt hálózaton keresztül működik az Invitel IPTV-s rendszere, az InviTV is. A budaörsi székhelyű, jóval kevesebb primer körzettel, illetve helyenként műszaki szempontból kevésbé fejlett hálózattal rendelkező szolgáltatónál azonban ez komolyabb béklyót jelenthet, így tartalomkínálatát tekintve hiába veszi fel a versenyt (különösen a HD-s tartalmakat illetően) az Invitel a konkurenciával, a szolgáltatás csak néhány tízezer háztartáshoz jut el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A menedzselt hálózatok mellett szóló érv, hogy a szolgáltató a vevőállomástól az előfizetői végberendezésig teljes mértékben kontroll alatt tartja a jelet, ami tartalomvédelmi és műszaki (szolgáltatásminőségi) szempontból egyaránt előnyös lehet a számára. Különösen utóbbi szempont kapcsán érdemes kiemelni, hogy az IPTV-s rendszerek rendkívül érzékenyek a különböző vonalminőségi paraméterekre, így a sávszélességre és a késleltetési időre - a rendszer stabil működése éppen ezért bizonyos közegeken (jellemzően ilyen a mobilnet, vagy az ADSL-kapcsolat) keresztül nem minden esetben garantálható.

Stabil alapokra épít

A nem menedzselt hálózatok esetén a végfelhasználói élmény a technológiai alapokon túl számos más tényezőtől is függ, így elsősorban az IPTV-szolgáltató számára gyakorlatilag láthatatlan, hogy a tévészolgáltatás mekkora sávszélességet allokálhat magának - igaz, elvileg ennek áthidalására már régóta rendelkezésre állnak bizonyos technológiák (adaptív streaming). Ráadásul az egyre fejlettebb kódolási algoritmusok megjelenésével párhuzamosan a lakossági internetszolgáltatások sávszélessége az utóbbi években drasztikusan nőtt.

Az over the top szolgáltatók mellett egyre több tévészolgáltató ismeri fel a nyitott internetes infrastruktúrában rejlő lehetőségeket. Legutóbb Ukrajna piacvezető tévészolgáltatója, a Volia döntött úgy, hogy VOLIA Smart HD néven olyan IPTV-szolgáltatást indít, mely a saját kábelhálózatán túl más szolgáltatók internetes infrastruktúráján keresztül is elérhető. A mintegy 1,5 millió tévés előfizetővel rendelkező cég vezérigazgatója, Zsembery György a nyitás kapcsán elmondta, a vállalat számára sokkal inkább jelentett tartalmi oldalon kihívást az újítás, mint műszaki szempontokból.

A Volia célja a szolgáltatás kibővítésével, hogy a cég olyan városokban is jelen legyen IPTV-szolgáltatásával, ahol másik szolgáltató biztosítja az internetes infrastruktúrát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról