Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 20. 10:20

Vezércsere az ARM-nál

Váratlanul vezetőt váltott a brit ARM - távozik az eddigi elnök-vezérigazgató Warren East, helyét a 22 éve a cégnél dolgozó Simon Segars foglalja el, aki nem akar változtatni a cég stratégiáján.

Július 1-én visszavonul az ARM éléről Warren East, aki 1994 óta áll a cég alkalmazásában és 12 éve vezeti azt. A Wall Street Journalnak adott nyilatkozata alapján ideje, hogy olyasvalaki vegye át a céget, aki elegendő energiával rendelkezik a következő nagy növekedési periódushoz. East 1961-ben született, az Oxford egyetemen szerzett mérnöki diplomát, 1994-ben kezdett az ARM-nál dolgozni, ahol 2001-ben nevezték ki elnök-vezérigazgatóvá. Az ő regnálása alatt vált a vállalat a processzorpiac meghatározó szereplőjévé, ami nem kis részben az iPhone sikerét követő okostelefonos robbanásnak, illetve a tabletek gyors terjedésének köszönhető.

Mikor East az ARM-hoz csatlakozott, a vállalatnak mindössze egy termékvonala volt, mára a cég széles portfóliót épített fel, az ARM utasításkészlet-architektúra mellett licencelhető processzormagokból és grafikus magokból is nagy választékot vonultat fel. Partnereinek száma megközelíti a 300-at, a negyedévente eladott ARM-alapú chipek száma milliárdos nagyságrendű. Ezek egy része az utóbbi pár évben népszerűvé vált okostelefonokba és tabletekbe kerül, nagyobb része tévékbe, beltéri egységekbe, de az ARM lapkák népszerűek az elektronika minden területén, ahol fontos az alacsony fogyasztás. Ilyenek például hálózati eszközök, nyomtatók és kis tárolók, mikrokontrollerek, szenzorok, autóelektronikai eszközök például.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az ARM következő nagy harcát az Intel ellen vívhatja a PC-k és a szerverek feletti uralomért, ezt a háborút azonban már nem Warren East fogja vezetni. "A cég nagyon jó formában van, fantasztikus lehetőség előtt állunk... az alacsony áramfelvételű szenzoroktól kezdve a high-end szerverekig bezárólag" - mondta a Wall Street Journalnak a nyáron leköszönő ARM-vezér. "Pénzügyi szempontból ez azt jelenti, az üzlet jól megy és stabil helyzetben vagyunk az átmenet levezényléséhez."

East utóda a vállalatnál Simon Segars lesz, aki 22 éve áll a cég alkalmazásában és jelenleg elnökként dolgozik a cégnél. A WSJ-nek adott nyilatkozata szerint nem áll szándékában letérni az elődje által kijelölt útról. "Csak arról van szó, hogy össze kell szedni a csapatot, biztosítani kell hogy mindenki egy irányba akar menni és meg kell valósítani azt a stratégiát, amelyet az előző pár évben alakítottunk ki."

Egyelőre nem tudni, hogy az Intelt ki fogja irányítani az ütközetben. Paul Otellini elnök-vezérigazgató tavaly novemberben bejelentette a nyugdíjba vonulását, azonban utódát eddig még nem jelölték ki. Otellini a részvényesek éves közgyűléséig marad az Intel élén, az új vezetőt legkésőbb tehát májusban kell kineveznie a cégnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról