Szerző: Koi Tamás

2013. március 19. 15:26

Konszolidáció után új belépő jöhet az osztrák mobilpiacra

Új belépőt vár az osztrák mobilpiacra a helyi hírközlési hatóság, a Telekom-Control-Commission. A Magyarországgal szomszédos országban szeptemberben kezdődik az ország eddigi legnagyobb, összevont frekvenciaaukciója, ahol exkluzív blokkokat különítettek el egy új szereplő számára.

Idén szeptemberben kezdődik Ausztria eddigi legnagyobb összevont frekvenciaaukciója, melynek révén újabb versenyzővel bővülhet a helyi - egyébként éppen most konszolidálódott - mobilpiac. Az osztrák hírközlési hatóság, a Telekom-Control-Commission (TKK) ma tette közzé annak a frekvenciaárverésnek a kiírását, melyen a 800, az 1800 és a 2600 MHz-es sávban összesen 28, egyenként 5 MHz-es duplex frekvenciablokkot bocsát licitre a szervezet. A kikiáltási ár nagyjából 526 millió euró, vagyis napi árfolyamon számolva legalább 160 milliárd forint.

A hatóság álláspontja szerint a meghirdetéstől a licit indulásáig eltelő fél év alatt az operátoroknak bőségesen lesz idejük arra, hogy kidolgozzák aukciós stratégiájukat, annál is inkább, mivel a korábbi licitek tapasztalatait ezúttal nehezen tudják felhasználni a cégek. Ez lesz ugyanis Ausztria eddigi legnagyobb frekvenciaaukciója, melyen olyan frekvenciasávokban is értékesítenek szabad blokkokat, melyeket korábban nem használhattak a szolgáltatók.

Az aukció kapcsán különösen figyelemre méltó, illetve több európai ország szakhatóságainak stratégiájával egyező, hogy az árverés során egy kétszer 5 MHz-es duplex blokkot a 800 MHz-es sávban egy új piaci belépőnek különít el a TKK, 45,6 millió eurós, vagyis átszámítva körülbelül 13 milliárd forintos kikiáltási áron. A hatóság szerint az új szereplő belépésére a verseny élénkítése miatt van szükség - azzal együtt, hogy Ausztriában a szolgáltatók közt eddig is éles küzdelem mutatkozott, ami európai viszonylatban az egyik legkedvezőbb fogyasztói árszintet eredményezte az országban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A TKK az említett elkülönített blokk mellett a 2,6 GHz-es sávban is kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít az új belépőnek, továbbá a nemzeti roamingra is keretet biztosít az új szolgáltatónak. Ennek lényege, hogy az új belépő a hálózat teljes kiépítéséig - vagy akár az után is - egyes szolgáltatásokhoz használhatja a versenytársak bizonyos hálózati erőforrásait. Hasonló elven kezdte meg a működését hazánkban a Vodafone, de nemzeti roamingot használ például beszédszolgáltatáshoz a 3 UK, mely eddig csak a 2,1 GHz-es sávban rendelkezett frekvenciával.

Az osztrák aukciónak, illetve az új szereplő részére biztosított exkluzív blokkoknak az is különös apropót ad, hogy a mobilszolgáltatók konszolidációja után négyről háromszereplősre csökkent a mezőny. A Hutchison tavaly kapta meg az összes versenyhatóság jóváhagyását az Orange Austria felvásárlására, ám még ezzel is csak a harmadik legnagyobb piaci szereplő lett a Telekom Austria és a T-Mobile Austria mögött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról