Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 18. 17:00

Megkerüli a Play Store-t a Facebook

A Facebook jó időre elvetette a közös HTML5 felület lehetőségét, így megnyílt az út a natív alkalmazásokkal a platformokhoz való könnyebb simuláshoz és a sokkal jobb minőségű, gyorsabb működéshez és szofisztikáltabb felületekhez. A natív alkalmazások viszont nehezebbé teszik a kísérletezést, ezzel kezdenie kellett valamit a cégnek.

A HTML5 eltemetésével a mobilos kliensekben a Facebook sokat nyert, például teljesítményben, viszont elveszítette azt a rugalmasságot, ami a felület fejlesztésénél jelentett neki a hibrid alkalmazás - írja a TechCrunch. A HTML5-alapú appban csendesen és akár felhasználói csoportokra bontva tudta tesztelni a különböző felületi elemeket, interakciókat vagy funkciókat a Facebook anélkül, hogy a felhasználók akárcsak tudtak volna róla, hogy ők jelenleg egy AB-teszt részesei. A natív appok esetében ez már nem olyan egyszerű, viszont a Facebook nem adja fel a kísérletezés lehetőségét, de más eszközökhöz kell nyúlnia.

Múlt héten a Facebook megjelentetett egy olyan béta kliensverziót Androidra, amivel a felhasználók hozzáférhetnek az új funkciókhoz még idő előtt, cserébe az app nem a Play Store-on keresztül települ, hanem egy külső forrásból és a frissítések sem a piactéren keresztül történnek, hanem az appon belül, ráadásul csendben, értesítések nélkül. Ennek köszönhetően a bevállalós tesztelők kliense bármikor változhat, a Facebook ugyan csak egy kisebb csoporton, de ugyanúgy próbálkozhat a szoftver reszelgetésével anélkül, hogy több százmillió felhasználót idegesítene a túl gyakori frissítésekkel. A bevált változtatások és újdonságok pedig időnként megjelennek a nagy felhasználói közönség előtt is a Play Store-ban.

Aprólékos

A Facebook termékfejlesztésében mindig is kritikus fontosságú volt a tesztelés és kísérletezés, a cég nem csak a hackaton jellegű rendezvényeken, de tucatnyi más módon is folyamatosan teszteli a klienst, hiszen annak a közösségi oldal általánossága miatt minden kontextusban és minden hardveren futnia kell. A Gatekeeper nevű rendszert is ezért alkotta meg a fejlesztői csapat, igaz ez a webes verzióra vonatkozik. Segítségével párhuzamosan egyszerre rengeteg különböző verzió futhat a tesztbázis felhasználóinak egy-egy csoportjánál. Mindezt anélkül, hogy a kudarcoknak komolyabb következménye lenne a szélesebb, több tízmilliós közönségre nézve.

Egy új funkció bevezetése előtt először egy apró csoporton próbálják ki azt, például Új-Zéland vidéki területein élő felhasználóknál. Ha minden rendben megy, akkor jöhet a felhasználók egy százaléka, ami már teljesítményteszt is egyben. Ez jelenleg több mint 10 millió felhasználó, azt követi a 10 százalékos, majd a teljes 100 százalékos terítés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mobilon viszont ez egészen másképp működik, hiszen a natív alkalmazások kódjába csak úgy lehet belenyúlni, ha a fejlesztő a piactéren elérhető frissítés formájában leküldi azt az összes telefonra, tehát mindenki egyszerre hozzáférhet az új képességekhez, akár ki volt előzetesen próbálva, akár nem. Az App Store-ban ráadásul időbe kerül, mire az ellenőrzésen átvergődik egy verzió, így legalább egy hét átfutással kell gondolkodni.

Kompromisszumok

A HTML5-tel a Facebook ezt játszotta ki, hiszen korábban a kliens mindössze egy beágyazott weboldalt jelenített meg, aminek a tartalmát szabadon módosíthatta szerveroldalon. A natív appokra való visszaállás miatt viszont ez a lehetőség teljesen elveszett. A frissítések és a tesztelés lelassult, maga az app viszont rettentően gyors lett, a felhasználók pedig ennek sokkal jobban örülnek.

Androidon a kevésbé szigorú fejlesztői feltételrendszernek köszönhetően a megoldás meg is született, a Facebook a legutóbbi kliensfrissítést követően néhány felhasználónak, akinél engedélyezve van az appok külső forrásból telepítése, felajánlotta egy korai béta funkciókhoz hozzáférő verzió letöltését. Ha valaki erre rábólint és elfogadja a tesztelői feltételeket, akkor átáll a stabil végleges, publikusan is elérhető változatról egy béta csatornára, ami viszont Wi-Fi kapcsolaton keresztül teljesen csendben, a háttérben képes a frissítéseket letölteni. A béta-tesztelőknek mindössze jóvá kell hagynia az új verzió telepítését.

Ugyanez iOS-en sokkal bonyolultabb lenne, ott a Facebook is kénytelen lesz beszállni a TestFlight vagy ahhoz hasonló tesztkörnyezetbe, ahol viszont a felhasználóknak manuálisan kell kezdeményezni a frissítést és az egész teszteltetés sokkal inkább “laboratóriumi”, mint az Android esetében. Az új béta klub biztosan érdekelni fogja a fiatal geekeket és azokat is, akik szakmai szempontból érdeklődnek a Facebook iránt. Mindkét esetben fontos előny, ha az illető közel lehet a tűzhöz és a legújabb appverziót használhatja a legújabb képességekkel. Ahogyan a böngészők esetében is erős közössége van a nightly, fejlesztői és működő béta állapotoknak is, úgy a Facebooknak sem kell aggódnia, hogy nem lesz elég fejlesztője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról