Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 20. 08:38

Bevásárol Integrity szerverekből az Európai Bizottság

Egy 108 millió eurós projektben vásárol Integrity szervereket az Európai Bizottság, adta hírül a napokban a HP - a gépeken Oracle adatbázis fut majd. Eközben folytatódik a HP és az Oracle közötti per az Itanium támogatásáról.

Integrity szerverek sokmillió euróért

Az Európai Bizottság láthatóan elhiszi az Oracle-nek, hogy a jövőben ugyanolyan szintű támogatást nyújt az Itanium-alapú rendszerekhez mint a hírhedt 2011-es bejelentése előtt, amikor váratlanul, de nem előzmények nélkül a támogatás beszüntetéséről döntött. Ezt követően némi jogi huzavona után a bíróság kötelezte az Oracle-t az Itanium-alapú rendszerek további támogatására, amelyre a HP-vel kötött szerződés kötelezi.

Egy nyilvános tender keretében 108 millió eurót költ az európai szervezet Itanium-alapú HP Integrity rendszerek csatasorba állítására, amelyek a hivatalos sajtóközlemény szerint "több európai országban támogatnak kritikus feladatokat, beleértve adatbázisra épülő alkalmazásokat". A HWSW úgy tudja, hogy az európai Vízuminformációs Rendszer (EU-VIS) és központi biometrikus azonosítórendszer (Biometric Matching System, EU-BMS) érintett a fejlesztésben. A HP közleménye szerint a megrendelőt a cég böblingeni központjában elvégzett teljesítménymérések győzték meg, az Integrity hozta a legjobb ár-érték arányt a beadott öt ajánlat közül. A döntésnél 40 százalékos súllyal szerepelt a teljesítmény és 60 százalékkal az ár.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 108 millió eurós projekt több éves kifutással valósul meg. A hardverek értéke egy ilyen projektben a teljes költségnek általában 20-30 százalékát teszik ki, egy HWSW-nek nyilatkozó iparági bennfentes szerint a HP számos Integrity Superdome gépet szállít a megrendelés keretében. Az Európai Bizottság weboldalának tanúsága szerint a rendszert a HP belga leányvállalata szállítja, a gépek Belgium mellett Luxemburgba, Spanyolországba, Olaszországba, Németországba és Hollandiába kerülnek.

A megrendelés érdekessége, hogy a HP-UX 11i v3 operációs rendszert futtató Itanium-alapú gépeken Oracle adatbázis működik majd - az Európai Bizottság láthatóan komolyan veszi az Oracle vállalását a támogatásról. Noha egy elejtett Intel blogbejegyzés alapján az Itanium család története valószínűleg a Kittson kódnevű lapka megjelenésével hamarosan véget ér, a HP vállalásai alapján az Integrityk üzemeltetői körülbelül 2030-ig kapnak támogatást a rendszereikhez. Az Oracle-nek pedig a bíróság döntése értelmében addig kötelező az Itaniumot támogatnia, ameddig a HP kínálatában az megtalálható. A vásárlás másik érdekessége, hogy az Itanium-alapú Integrity szerverek SPARC processzoros, Solarist futtató Sun/Oracle szervereket váltanak le.

Folytatódik a per az Itaniumról

Eközben Kaliforniában folytatódik a HP és az Oracle között folyó per, amely az Itanium-alapú gépek támogatásának befejezése kapcsán robbant ki. Az első kört a HP már megnyerte, a bíróság tavaly augusztusban kötelezte az Oracle-t az Itanium-alapú rendszerek támogatásának folytatására, amelyet az Oracle szeptember elején meg is erősített. A per második szakaszában a bíróság célja annak eldöntése, mekkora kártérítésre jogosult a HP - a vállalat szerint az Oracle által keltett bizonytalanság 4-4,2 milliárd dollárjába került.

Amint arról lapunk is beszámolt, az Oracle bejelentését követően a HP Integrity rendszerek forgalma mélyrepülésbe kezdett - ezeket a szervereket korábban jobbára Oracle szoftverek alá vásárolták, a HP és az Oracle szoros szövetségesek voltak, míg az Oracle a Sun felvásárlásával be nem lépett a RISC/UNIX rendszerek piacára. Az Itanium támogatásának megvonása elbizonytalanította a vevőket, ami az eladások meredek visszaeséséhez vezetett - az Oracle által várt hatás azonban nem jelentkezett, a két cég közti huzavonából elsősorban az IBM profitált.

Az Oracle eközben azzal érvelt a bíróság előtt, hogy a HP eltitkolta a piac elől, hogy be akarja fejezni az Itanium-alapú gépek forgalmazását és ezzel a szoftvercégnek is komoly károkat okozott - a cég 95 millió dolláros profitkiesésről beszél. Jelenleg a tanúk előzetes meghallgatása folyik, a konkrét tárgyalás április elején kezdődik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról