:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 14. 09:38

Eltünteti a platformok közti különbséget a Firefox OS

A Firefox OS lehet az okostelefonos platform, amely eléri a következő 1-2 milliárd vásárlót, akik zömmel fejlődő országokban laknak és jelenleg "buta" mobiltelefont használnak. A Mozilla olyan operációs rendszert hozott létre, amellyel 100 euró alá szorítható a belépőszintű okostelefonok ára.

A február végi Mobile World Congress eseményen mutatkozott be hivatalosan a Mozilla mobilos operációs rendszere, a Firefox OS. A platformra épülő készülékeket magyar szolgáltatók is forgalmazni fogják - a tegnapi Telenor Okostelefon Akadémián ennek jegyében tartott prezentációt Remco Kaptein, a Mozilla üzletfejlesztési mérnöke ("business development solution engineer").

A web az univerzális platform

Ahogy azt már korábban megírtuk, a Firefox OS három fő részből áll. A "Gonk" rendszerközeli elemeket (kernel, driverek, firmware) az Androidból "vette kölcsön" a cég, ezen fut a Firefoxból régóta ismert Gecko renderelőmotor, illetve a Gaia kódnevű felhasználói felület. A Firefox OS-en futó alkalmazások kivétel nélkül webes (HTML5+JavaScript) alkalmazások, amelyek a Mozilla által kifejlesztett API-kon keresztül férnek hozzá a hardverhez.

Ezek az API-k nyílt forrásúak és szabadon hozzáférhetőek, a Mozilla pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy más operációs rendszerekben is elterjedjenek - a Google például már beépítette a Vibration API-t az Androidba, amelyen keresztül a webalkalmazások, weboldalak is képesek a telefon rezgőmotorját használni. A Mozilla reményei szerint a WebAPI elterjedése révén teljesen eltüntethető a különböző mobilos platformok közötti különbség, a fejlesztőknek nem kell minden operációs rendszerre natív kódot írnia, elég egy webalkalmazást elkészítenie, amely aztán több okostelefon-platformon és a PC-s böngészőkben is futhat.

Ár: 100 euró alatt

A fejlesztők szándéka szerint a Firefox OS lesz az a platform, ami eléri a következő 1-2 milliárd okostelefon-felhasználót. Ezt különösen olcsó, a mai "feature phone"-okkal versenyképes árú készülékekkel lehet elérni. Kaptein szerint erre a piacot toronymagasan uraló Android csak korlátozottan képes, a legújabb verziók akadásmentes futtatásához erős processzorra és nagy memóriára van szükség. A Firefox OS sokkal kevesebbel is beéri, az első kiadott készülékek 1 GHz-es Snapdragon chippel és 256 megabájt memóriával rendelkeznek mindössze.

A Mozilla célja, hogy az okostelefonok belépő árszintjén bőven 100 euró alá hozza, ami a Firefox OS-szel sikerülni is fog. Ez egyben azt is jelenti, a nyáron érkező első készülékek ára ez alatt lesz - erősítette meg Kaptein. A platform körül egyébként is pezsgő az érdeklődés, az MWC-n 18 szolgáltató kötelezte el magát a Firefox OS mellett és számos hardvergyártó (ZTE, Alcatel) mutatott be rá épülő készüléket vagy jelezte csatlakozási szándékát (Huawei, Sony, LG). Magyarországon a Telenor biztosan forgalmazni fog Firefox OS-alapú mobilokat, de alighanem a T-Mobile kínálatában is megtalálhatók lesznek ezek a készülékek, mivel a Deutsche Telekom is egyike a csatlakozott partnereknek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A platform fejlesztői sok segítséget kaptak a Qualcommtól és a barcelonai MWC-n a Firefox OS bemutatásakor a színpadon megjelent Paul Jacobs, a chipgyártó elnök-vezérigazgatója is. Az eddig bejelentett Firefox OS telefonok mind Qualcomm Snapdragon processzorra épülnek, azonban a Mozilla már több más chipgyártóval is tárgyal az együttműködésről, így hamarosan érkezhetnek más típusú processzorral szerelt modellek is, mondta a HWSW-nek Kaptein.

Rendszeres frissítések jönnek

A Firefox böngészőnél megszoktuk a rendszeres, hathetente érkező frissítéseket - Kaptein ígérete szerint ez a Firefox OS-nél sem lesz másképp, itt is meglesznek azok a "csatornák" (nightly, béta, végleges), amelyek a böngésző esetén. Arra a kérdésre, hogy a mobilszolgáltatókon hogy lehet időben "átnyomni" az új verziókat, a Mozilla képviselője elmondta: amelyik szolgáltató a készüléket Firefox logóval szeretné ellátni és Firefox OS-szel szeretné hirdetni, kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy az érkező frissítéseket rövid időn belül elérhetővé teszi az ügyfelek számára.

Mivel a Firefox OS teljesen nyílt forrású, GPL és Mozilla Public License alatt elérhető, ezért bárki építhet rá készüléket és tetszés szerint módosíthatja is azt, de a Mozilla feltételeinek be nem tartása esetén nem használhatja a Firefox logót - amit egyébként a cég felmérése szerint Magyarországon az internetezők 90 százaléka ismer.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.