Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 20. 12:05

Megjelent az openSUSE 12.3

Az openSUSE 12.2 késése után visszatalált a menetrendjéhez a fejlesztői közösség és időben megérkezett az openSUSE 12.3.

Az openSUSE 12.2 majdnem két hónappal a tervezett dátum után futott be, a SUSE Linux Enterprise Server "előszobájának" számító közösségi disztribúció fejlesztői a 12.3-as verzióval azonban időre elkészültek, így a múlt hét végén meg is jelenhetett.

Tökéletesre csiszolva

A közösség weboldalán található, az újdonságokat listázó dokumentum alapján forradalmi újításokra, hatalmas áttörésre nem érdemes számítania annak, aki az openSUSE 12.3-at telepíti, a fejlesztők a korábban megkezdett úton mentek tovább, csiszolták-tökéletesítették a rendszert. "Mivel a szokásosnál rövidebb volt a kiadási ciklus, sok figyelmet szenteltünk a részleteknek, úgyhogy igazán csúcsminőségű terméket adhatunk át nektek" - írja a kiadási jegyzékben Jos Poortvliet, az openSUSE közösségi vezetője. "A világ legerősebb  és legrugalmasabb Linux disztribúciójának e kiadása tökéletesre csiszolja a boot infrastruktúrát és a csomagkezelést, fényesre pucolja a desktopot és némi felhőt is ad a szervereidhez."

A disztribúció alapja a 3.7-es Linux rendszermag, amelyet 2012 decemberében adott ki a közösség. Ebben nincsenek nagy újdonságok, inkább csak kisebb fejlesztések kaptak benne helyet, ahogy azt korábbi cikkünkben már bemutattuk. A kernel egyik fontos fejlesztése volt a 64 bites ARM támogatása, azonban az openSUSE közösség egyelőre csak kísérleti ("experimental") AARM64 lemezképeket adott ki. A 32 bites ARM (ARMv7) támogatás azonban teljes és "hivatalos".

Telepítés

Az egyik fontos változás a telepítést érinti. Az openSUSE 12.3-ból elérhető kimondottan pendrive-okhoz méretezett, 1 gigabájtos live image, amelyről bootolva a gépen található operációs rendszer módosítása nélkül lehet kipróbálni a rendszert, és ha megtetszett, erről telepíthető is a disztribúció. Már meglevő openSUSE telepítést azonban a live image-ről nem lehet frissíteni, ehhez a DVD lemezképet érdemes letölteni, ami viszont csak telepítésre és upgrade-re alkalmas, nem lehet róla kipróbálni a rendszert, nem "live".

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új openSUSE telepítője a tapasztalatok szerint kiválóan működik UEFI firmware-rel és Secure Boottal ellátott gépeken is, vagyis a legújabb PC-kre is telepíthető a disztribúció különösebb trükközés nélkül, egyedül arra érdemes figyelni, hogy az egyébként átlátható és kellemes kinézetű telepítő a beállítások jóváhagyása után a Grub2 bootloadert akarja feltenni, ami nem működik UEFI-alapú rendszereken - erre a kiadási jegyzék figyelmeztet is egyébként.

A korábbi döntésnek megfelelően az alapértelmezett desktop környezet a KDE 4.10, de GNOME-alapú változatban is elérhető az openSUSE  - utóbbiból a 3.6 került be az openSUSE 12.3-ba. A disztribúcióban természetesen a legnépszerűbb szabad szoftverek találhatók meg, a disztribúció összeállításakor pedig igyekeztek azok legfrissebb verzióit használni. A webböngésző ennek megfelelően a Firefox 19 (vagy a Konqueror 4.10), a zenelejátszó az Amarok 2.7,  képszerkesztésre pedig a GIMP 2.8 került be. az alapértelmezett irodai csomag természetesen a LibreOffice, ebből azonban csak a 3.6-os verziót tartalmazza a disztribúció, a február elején kiadott 4.0 már nem fért be.

MySQL helyett MariaDB, teljes OpenStack Folsom

Aki nem desktopon használja a szoftvert, hanem szerveren, érdemes tudnia, hogy az openSUSE 12.3-ban átvette az Oracle érdekeltségébe került MySQL helyét annak forkja, a MariaDB, amelyet egykori MySQL-alkalmazottak hoztak létre annak érdekében, hogy függetlenítsék az Oracle-től az  adatbázist. A MariaDB már régóta megtalálható az openSUSE-ban, most először azonban ez vette át az alapértelmezett relációs adatbázis helyét a MySQL-től, miután a disztribúció karbantartói úgy ítélték meg, tökéletes helyettesítője annak. A két adatbázis egyébként "drop-in" kompatibilis, vagyis a szoftverek kompatibilitását a változás nem érinti és persze igény esetén mód van a MySQL használatára is. Aki a PostgreSQL-re szavaz, a 9.2-es verziót találja alapértelmzetten az új openSUSE-ban.

Desktopvirtualizációra viszont továbbra is a Sun által fejlesztett, majd az Oracle-hez került VirtualBox szolgál az openSUSE 12.3-ban, annak is a tavaly szeptemberben kiadott 4.2 verziója, emellett szervervirtualizációra rendelkezésre áll Xen (4.2.1) és KVM (1.3).

Az openSUSE 12.3 cloudinfrastruktúrája az OpenStack. A nyílt forrású, az iparban széles körű támogatottságnak örvendő szoftverrendszer most először került bele teljes egészében az openSUSE-ba, a most kiadott disztribúció a tavaly ősszel megjelent "Folsom" változatú OpenStack komponenseket tartalmazza, de a fejlesztők szerint már folyik az áprilisban várható "Grizzly" adaptálása is. Az OpenStack teljes beemelése nem váratlan annak fényében, hogy az openSUSE-hez közeli SUSE ősz óta saját OpenStack-alapú SUSE Cloud disztribúciójához ugyanolyan szintű támogatást biztosít mint a SUSE Linux Enterprise Serverhez.

Az openSUSE 12.3 letölthető a projekt weboldaláról, az újdonságokról részletesen itt és itt lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról