Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 13. 08:56

Vége a Microsoft WebsiteSpark programnak

Leállítja webfejlesztőket ingyenes szoftverekkel támogató programját a Microsoft. A WebsiteSpark 2009-ben indult, a korábban regisztráltak jövő márciusig élvezhetik az előnyeit.

A Microsoft 2009 őszén indította el WebsiteSpark programját, amelyben kis webfejlesztő cégek számára kínál ingyenes szoftvereket, szolgáltatásokat és tanácsadást annak érdekében, hogy webes technológiáit elterjessze. Miután a terület láthatóan egyre kevéssé fontos Redmond számára, a WebSiteSpark program meg is szűnik - a cég lépéseit szorosan követő Mary Jo Foley írta meg blogján, hogy a cég elkezdte értesíteni a program résztvevőit a WebsiteSpark kezdeményezés végéről.

A WebsiteSpark keretében a legfeljebb 10 alkalmazottal rendelkező, magántulajdonban levő webfejlesztő cégek három éven át ingyen használhatják a Microsoft szerverszoftvereit és fejlesztői eszközeit, ha a programba lépéstől számított fél éven belül egy ügyfelüknél elindítanak egy Microsoft technológiákon alapuló weboldalt. A program részeként a cég ingyenesen a cégek rendelkezésére bocsátja a Windows Web Servert, a SQL Server Web Editiont, illetve webes és grafikai fejlesztői eszközöket (Visual Studio, Expression), emellett a partnereken keresztül tanácsadással, oktatással és szolgáltatásokkal (pl. hoszting) is támogatja a résztvevőket.

A program weboldalát meglátogatókat most egy rövid üzenetet láthatnak, amely szerint a webfejlesztők részére már elérhetők ingyenes eszközök, amelyek segítségével "megtervezhetők, kifejleszthetők, publikálhatók és karbantarthatók világszintű weboldalak". A Microsoft a webfejlesztőknek a 2011-ben kiadott WebMatrix csomagot ajánlja, amelynek része webszerver (IIS Express) és adatbázis (SQL Server Compact) is, többféle nyelvet is támogat (pl. ASP.NET, PHP), valamint összekapcsolható népszerű nyílt forrású tartalomkezelő keretrendszerekkel, mint amilyen a WordPress, a Drupal, a Joomla vagy a DotNetNuke - ezek akár a WebMatrixen keresztül is letölthetők, telepíthetők. A WebMatrix kifejezetten a webfejlesztéssel ismerkedőknek készült, akik a Visual Studiót túl bonyolultnak találják.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"Mivel a Microsoft ezeket az erőforrásokat költségmentesen biztosítja, a WebsiteSpark program nem fogad új jelentkezőket" - olvasható az oldalon. A korábban regisztráltak 2014 márciusig vehetnek részt a programban, vagyis addig használhatják az ingyenes szoftvereket és a program keretében biztosított Windows Azure előfizetést.

A vállalat tavaly decemberben úgy döntött, feladja a grafikus tervezőszoftverek piacát, ennek keretében az Expression család három tagja, a Web webszerkesztő, a Design vektoros rajzoló és az Encoder videokódoló utód nélkül megszűnt, ugyanakkor ingyenessé is vált - a termékekhez néhány évig még érkeznek biztonsági javítások. Az Expression család negyedik tagja, a UI-tervezésre szolgáló Blend hamarosan beépül a Visual Studióba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról