Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 13. 15:09

Kipróbáltuk: ASUS Padfone 2, tablet+telefon

Használható, okos megoldás a tabletbe dokkolható okostelefon, amely androidos alapokon kiválóan meg is valósítható. A Padfone 2 ára azonban nem versenyképes, éveknek kell eltelni, míg az innovatív megoldásból tömegtermék lesz.

Ez a jövő - ezt pontosan tudjuk azóta, hogy Jonney Shih 2011-ben a Computexen bemutatta a Padfone koncepció első prototípusát. Az egységes háttértárral rendelkező, egyetlen processzort használó, de hardverelemekkel öltöztethető-bővíthető, nagyobb képernyőmérettel és akkus kapacitással felruházható okostelefon logikus kiterjesztése mindannak, ami a mobil számítástechnikában az elmúlt 10 évben történt.

A Padfone első, felejthetetlen bemutatkozása

A telefon

Mielőtt a Padfone 2 tabletté válik, előbb okostelefon. És kiváló okostelefon. Az októberben bemutatott készülék könnyedén hozza a tavalyi krém specifikációit és teljesítményét, sőt, sok tekintetben alaposan rájuk is ver. Az ASUS üdvöskéje 4,7 hüvelykes, 720p (1280x720 pixel) felbontású kijelzőt kapott, ezzel jóval nagyobb mint az eredeti Padfone és tartja a lépést az aktuális modellekkel. A telefon kijelzője felbontásban és méretben tehát nem kirívó, fényereje, betekintési szögei és színvisszaadása azonban egészen kivételes, az eddig mércének tartott HTC One X kijelzőjénél is jobb. A Super IPS+ rendszerű panel egy egységet képez a Gorilla Glass érintésérzékeny üvegborítással, ami a nagy fényerővel együtt azt az érzést kelti, mintha közvetlenül a pixeleket simogatnánk.

A nagy fényerő hátránya, hogy tempósan képes meríteni az akkut, maximális fényerőre tekerve, aktív használat mellett nem mindig bírja ki estig a telefon. Az automatikus fényerőállítás a legtöbb gyártónál meglehetősen buta algoritmus alapján dolgozik, vagy túl sötét, vagy a szükségesnél magasabb értéket állít be, de azt legalább konzisztensen. Az ASUS tekert egyet a problémán, a felhasználó maga állíthatja be az automata fényerőt is (vagyis határozhatja meg a környezet és a kijelző fényessége közötti összefüggést), így ezzel ez a sokszor bosszantó probléma áthidalható. Erős napfény esetére az ASUS még egy külön kültéri módot is elérhetővé tesz a beállítások menüből, ez még tovább húzza a kijelzőt, ezzel viszont érdemes tényleg csínján bánni, a fogyasztása is egészen különleges.

A telefon ipari formaterve meglehetősen letisztult. Jobb oldalon található a hangerő és a bekapcsológomb, alul a töltő és a dokkoló csatlakozója, fent pedig a kombinált audioport. A szinte teljesen üveg borítású előlap leginkább egy iPhone-ra hasonlít, ebben segít egyrészt a nálunk járt modell fehér színe és a körben végigfutó fém keret is. A hátlap nem túl színvonalas hatást keltő műanyagból készült, az ASUS iskola szerint a kamera körül futó koncentrikus körökkel mintázva. Bár tapintásra nem ér a One X vagy a Lumiák polikarbonát műanyagának közelébe, a Galaxy S sorozat olcsó borítására így is köröket ver.

A telefon hardveres alapjai is nagyon jónak számítanak, a négymagos Snapdragon S4 Pro a Padfone 2-ben 1,5 GHz-en fut, két gigabájt LPDDR2 RAM társaságában. A bőséges RAM azt jelenti, hogy a háttérbe küldött alkalmazásokat hosszú ideig képes az eszköz memóriában tartani, tehát ha böngésző, Twitter-kliens, Google Reader és pár másik alkalmazás között váltogatunk (szokásos reggeli forgatókönyv a villamoson), akkor nem kell folyamatos újratöltésekre várni, az alkalmazások között pattogósan lehet ugrándozni. A processzor teljesítményével igen elégedettek voltunk, a szintetikus teszteken kívül is egészen zökkenőmentesen hajtja a telefon (tablet formában is), ebben kis szerepe van az Android 4.1-gyel elérhetővé vált Project Butternek is.

Tablet

Amennyire lenyűgözött a telefon kijelzője, pont annyira középszerű a tableté. Sem a fényerő, sem a színek nem túl látványosak, az 1280x720 pixeles felbontás pedig 10,1 hüvelyken kifejezetten kevés ma már. Az idei Padfone Infinity mellé járó tablet már tudja a 1080p-t, az olcsóbb modellt választók számára azonban egy igencsak középszerű megjelenítővel kell megelégedniük. A specifikációk szerint a kijelző továbbra is IPS, ennek megfelelően színinverzióval nem kell számolni, a fényerő azonban oldalról nézve gyorsan csökken. A problémát fokozza, hogy a borítás igen erősen tükröződik, ez egy telefon esetében egy gyors mozdulattal megoldható, egy letámasztott tablet esetében már zavaró.

A tablet egyéb minőségi tekintetben megfelelő, mind az anyaghasználat, mind az összeszerelés minősége teljesen rendben van. Külön érdemes kiemelni, hogy a tablet-telefon kombó összeszerelve is csak 649 gramm, vagyis a szükségszerű redundancia (kijelzők, extra borítás, stb.) ellenére képes a kategória átlagának megfelelő értéket hozni a Padfone 2.

A Padfone Stationnek hívott tablet a kijelzőn és az akkun kívül egy hangszórót tartalmaz, a bal oldalra helyezett egység hangosnak hangos, a hangminőségre sem lehet panasz, sőt, az ASUS-féle AudioWizard alkalmazással meglepően jól szól, a méretből fakadóan hiányzó basszusokat azonban ez sem képes pótolni. A nagy méret sajnos semmivel nem bővíti a telefon csatlakozóit, egyetlen microUSB-kompatiblis ASUS-csatlakozót találunk, sem kártyaolvasó, sem HDMI, sem egyéb, az ASUS egyéb modelljein megszokott extra nem jelenik meg. Szerencsére a nyitott telefon-dokkoló előnye, hogy a kamera és az audiokimenet fedetlen marad, ezeket használhatjuk tablet formában is.

Használat közben

A puding próbája az evés, a Padfone 2 esetében ez a tabletként való használhatóságot és az összeillesztés menetét, zökkenőmentességét is jelenti. Az alapértelmezett beállítások szerint a Padfone összeillesztés vagy elválasztás esetén automatikusan bezárja a futó programokat, így azokat újra el kell indítani. Ez szerencsére a beállítások menüben kikapcsolható, így a folyamatosság érzése is megmarad.

Androidról lévén szó, a legtöbb alkalmazás (sajnos) egységes layoutot használ tableten és telefonon is, ezek számára a váltás nem okoz megrázkódtatást, a beállításokban kérhetjük, hogy ezeket ne zárja be a rendszer a transzformáció során. A másik kategória, amely túlélhet, a Padfone-kompatibilis alkalmazásoké, ezek listája azonban egyelőre kimerül az ASUS saját fejlesztésű appjaiban, ezek hibátlanul váltanak a két állapot között és mire a tablet kijelzője felébred, már az tabletes felületet nézhetjük.

Váltás után újra kell azonban indítani a Padfone funkcióját közvetlenül nem támogató alkalmazásokat, amelyek különböző felületet használnak tablethez és telefonhoz. Ebbe a kategóriába esik sajnos a Google számos alkalmazása és a külön tabletes interfésszel rendelkező appok elsöprő többsége. Szerencsére az alkalmazások jellemzően megőrzik bezárás után is az állapotukat, így a munkamenet visszaállításához csak az app ikonjára kell koppintani.

A tablet-telefon együttélés érdekes kérdése a két akkucsomag együttélésének kezelése. Az ASUS három különböző módot kínál, amelyek között a felhasználó kedvére válthat. Az intelligens módban a rendszer minimalizálja a két akku között az áttöltést és igyekszik azokat párhuzamosan lemeríteni. A Phone Preferred és Battery Pack módban a tablet akkuja feltölti a telefonét, így külső akkuként is funkcionál. E módok hátránya, hogy az akkuk közötti áttöltés veszteséges, így az elérhető maximumnál alacsonyabb a kombinált üzemidő. A tablet mint akkutöltő egyébként zseniális ötlet, hazaérve az alacsony töltéssel rendelkező telefont bepattintjuk a tabletbe, így egész este nyomkodhatjuk a tévé előtt, lefekvés előtt pedig töltőre dughatjuk a kombót. Töltő nélkül is működik ez, ha éjszakára a tabletben hagyjuk a telefont, reggelre feltöltődik, de ilyenkor a tabletet alacsony üzemidővel hagyja.

A koncepció és jövője

A Padfone 2, a koncepció második ASUS-féle iterációjaként már megvásárolható, használható termék, a termék azonban ezen az áron gyakorlatilag megfizethetetlen. Meggyőződésünk azonban, hogy a tajvaniak nem is elsősorban a tömegpiacnak készítik ezeket a modelleket, hanem egyrészt a vállalat úttörő imázsát építik, a Transformer mellett a Padfone is az ASUS nevéhez kötődik, márpedig ez a két termék bizonyulhat hosszú távon a PC-piac jövőjének. Sejtésünk szerint pontosan erre a jövőre készül agresszíven a gyártó, a termékek tervezése mellett a piac ismeretében, marketing-tapasztalatokban is a versenytársak előtt járhatnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Míg az Apple évekig iterál egyes termékeket saját fejlesztőközpontjában, míg készen állnak az egy tökéletességig csiszolt modellel, amelyet végre piacra dobhatónak ítél a vezetés. Az ASUS útja ezzel szöges ellentétben áll, a koncepció megszületésétől a jobbítást célzó iterációkig minden a nagy nyilvánosság előtt történik. Ennek nagy előnye, hogy a gyártó azonnal visszajelzést kap arról, hogy jó úton jár-e, cserébe a versenytársak is testközelből követhetik a fejlesztés menetét, de a gyártó szerint úgy tűnik megéri.

A koncepció pedig, ahogy a bevezetőben is emítettük, szerintünk abszolút életképes már most is, a jövő azonban hatalmas áttöréssel kecsegtet. Iparági forrásaink szerint hamarosan Intel-Windows platformon is lehetőség nyílik egy Padfone létrehozására, ezzel pedig látványosan kiszélesedik a lehetőségek tárháza - képzeljünk el egy Windows Phone okostelefont, amely tablet+billentyűzet kiegészítőkkel két lépcsőben teljes értékű noteszgéppé alakul.

Konklúzió

A Padfone 2 koncepciója a valós életben is megállja a helyét, egyszerűen, intuitívan működik a felállás. Emellett a telefon a maga nemében kiváló termék, könnyedén szembeállítható más gyártók 2012-es csúcskategóriás modelljeivel. Az idei krémmel, a HTC One-nal vagy a néhány nap múlva bemutatkozó Samsung Galaxy S IV-gyel már a csúcs-Padfone, az Infinity száll síkra, de ez a "kettes" érdemeit semmiben nem csökkenti.

Az egyetlen problémát az árazás jelenti. Jellemző módon a Padfone 2 a Telenor árlistájának abszolút csúcsát jelenti, drágább, mint a Sony Xperia Z, a HTC One X+ vagy a Samsung Galaxy Note II. Tény, ezért cserébe a prémium okostelefon mellé kapunk egy tabletet is, a tablet azonban nem üti meg a kategória elvárásait, a kijelző gyengécske és a kialakításon is lenne még csiszolni való.

A Padfone 2 mégis jó választás lehet azoknak, akik tabletre és telefonra is vágynak, az októberben kiadott telefon hardvere várhatóan időtálló lesz és akár évek múlva is kiszolgálja majd gazdáját, az egységes környezet (azonos tároló, azonos alkalmazások, egyetlen adatkapcsolat) miatt pedig jobb megoldás lehet mint egy különálló tabletbe és okostelefonba fektetni. A koncepció alternatívája lehetne a Barcelonában bemutatott új Padfone Infinity, ez azonban hazánkban nem lesz kapható, ezer euróra belőtt induló ára pedig még a Padfone 2 szűk vásárlórétege számára is túl sok lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról