Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 12. 09:37

Megengedőbb lesz a Windows 8 a Flash-sel

Egy mai frissítés révén a Windows 8-ba épített Internet Explorer 10 nem csak a desktopon, hanem az "immerzív böngészőben" is megjeleníti a Flash tartalmakat. Korábban ez másképp volt, a desktopon jöhetett minden Flash tartalom, de a modern felületen legtöbbször tiltva volt.

Amint az ismert, a Windows 8-ban és RT-ben kétféle módban lehet használni az Internet Explorert - a desktopon, illetve a modern ("Metro") felületen. Annak érdekében, hogy az operációs rendszer a legjobb felhasználói élményt hozza sebességben, akkumulátoros üzemidőben és egyéb tekintetben, az immerzív nézet nem támogatja a beépülőket, a Microsoft viszont beépítette az Adobe Flash Playert az Internet Explorer 10-be és a Windows 8 részeként frissíti azt - hasonlóan ahhoz, ahogy a Chrome is működik.

"Együtt dolgoztunk az Adobe-val egy olyan Flash-verzión, ami érintésre, teljesítményre, biztonságra, megbízhatóságra és akkumulátoros üzemidőre optimalizált. Az Adobe jelentős módosításokat hajtott végre a Flash Playeren, hogy megfeleljen a Windows 8 elvárásainak" - áll az IE blogban. Ugyanakkor a Microsoft a felhasználói élményre hivatkozva korlátozta a Flash tartalmat megjelenítő weboldalakat a modern felületen - csak a fehér listán szereplő oldalak jeleníthetnek meg Flasht.

Egy tegnapi blogbejegyzés szerint azonban ez végre megváltozik, a Flash tartalom alapesetben engedélyezett lesz nem csak a desktopon, hanem az IE10 "immerzív" felületén is. "Az elsődleges eszköz, ami nálad van, teljes elérést kell adjon a preferált weboldalak minden tartalmához, egyébként csak a PC kiegészítője lesz" - hangzik az indoklás. A Windows 8 desktopon futó böngészőben továbbra is minden weboldal megjeleníthet Flasht, Windows RT-n a desktopon, illetve Windows 8-on és RT-n a modern felületen pedig a "tiltás - kivételekkel" megközelítést felváltja az "engedélyezés - kivételekkel".

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az eddigi fehér listás megközelítést felváltja a fekete lista: a Compatibility View (CV) listán található oldalaknál továbbra is tiltva lesz a Flash. "Ahogy a fejlesztők tökéletesítik a Flash tartalmaikat, az általunk tesztelt, Flasht tartalmazó oldalak túlnyomó többsége kompatibilis a Windows élmény által definiált célokkal" - írja a hivatalos IE blog. "A Flash kompatibilitás jegyében tesztelt több ezer weboldal közül alig 4 százalékot találtunk, amely még mindig inkompatibilis, legtöbbször azért, mert az oldalhoz a Flash mellett ActiveX kontrollok is szükségesek."

A Microsoft nyilvánosságra hozott emellett egy dokumentumot webfejlesztőknek, ahol azt részletezi, milyen szempontok alapján bírálja el a weboldalakat és teszi őket tiltólistára, illetve hogy lehet lekerülni erről a listáról. A weboldalról ugyanakkor az is kiderül, az IE10-be épített Flash Player több szempontból nem hozza az Adobe-féle eredeti implementáció funkcionalitását, nem kezel például mikrofont, kamerát és nyomtatót és nem támogatja a dupla klikket sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról