:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 11. 13:03

Túl magasra szökött a licit, lefújták a cseh frekvenciaaukciót

Meglehetősen szokatlan indokkal, eredményhirdetés nélkül zárta le a cseh frekvenciaaukciót a helyi hírközlési hatóság. Az összesen három frekvenciasáv negyven blokkjáról szóló árverés azért fulladt kudarcba, mert túl magasra szökött a licitösszeg.

A hétvégén eredményhirdetés nélkül, szokatlan indokkal zárta le a mobilfrekvenciákról szóló árverést a cseh hírközlési hatóság, a Cesky Telekomunikacni Urad (CTU). A szervezet azért parancsolt megálljt a liciteknek, mert mind a kikiáltási árhoz, mind az eredetileg tervezett bevételhez képest elszállt a licit: az aukcióra jelentkező négy szereplő által ajánlott összeg meghaladta a húszmilliárd koronát, azaz csaknem elérte a háromszázmilliárd forintot.

A cseh frekvenciaaukción a 800, 1800 és 2600 MHz-es frekvenciasávok összesen 40 blokkját bocsátották licitre - ezek a frekvenciák elsősorban gyors, LTE-alapú mobil szélessávú szolgáltatás nyújtására alkalmasak. A tavaly nyáron meghirdetett aukcióra összesen négy szereplő, három inkumbens (Telefonica Csehország, T-Mobile Csehország és Vodafone Csehország), valamint egy új belépő a PPF Mobile Services befektetői csoport jelentkezett - utóbbi nem mellékesen az ország leggazdagabb emberéhez köthető.


Vodafone-reklám Csehországban: még nincs fókuszban az LTE

A CTU által kiadott szűk szavú állásfoglalás szerint az aukciót azért kellett lefújni, mivel félő, hogy a túl magas licitösszeg a fogyasztói árak emelkedését hozta volna magával (Csehországban a mobilszolgáltatások árszintje amúgy is a legmagasabbak közé tartozik Európában). A hatóság szóvivője ettől függetlenül hangsúlyozta, a szervezet nem tett le arról, hogy értékesítse a szabad frekvenciablokkokat, hasonló, vagy akár nagyobb kikiáltási áron, mint legutóbb. Az eredeti kikiáltási ár egyébként 7,4 milliárd korona, vagyis napi árfolyamon számolva körülbelül 87,5 milliárd forint volt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cseh hatóság közbelépése annak fényében különösen meglepő, hogy a helyi szakhatóságok többnyire a bevételek maximalizására törekednek a hasonló frekvenciaaukciók során. A kelet-európai országok közül legutóbb Romániában zárult sikerrel frekvenciaaukció, ott átszámítva összesen mintegy 200 milliárd forintnyi bevétele származott az államnak, a szolgáltatók pedig a 800, 900, 1800, 2100 és 2600 MHz-es sávokban egyaránt bevásároltak.

A decemberben zárult holland frekvenciaaukción európai viszonylatban is kiugróan magas, ezermilliárd forintot is meghaladó összegért licitáltak a régi piaci szereplők és az új belépők - végül a háromszereplős mezőny ott egy új versenyzővel bővült (a Tele2 a 800 MHz-es sávban jutott hozzá egy 10 MHz-es duplex blokkhoz).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.