Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 8. 08:06

Szerveroldali gyorsítást kap az androidos Chrome

Magasabb sebességre kapcsol a mobilos Chrome fejlesztése, a következő kiadásban számos fontos újdonság jelenik meg. Gyorsulás, alacsonyabb adathasználat és új webes szabványok támogatása jelenti a friss fejlesztéseket.

Két fontos verziót is kiadott a Chrome for Android böngészőből a Google. A kezdetekben meglehetősen lassan fejlődő alkalmazás fejlesztését begyújtotta a vállalat, egymást követő két verzióban is fontos újítások érkeztek. A Chrome 25-ös verziójában már elérhető az új JavaScript-motor, a soron következő, 26-os kiadás pedig kibővített szinkronizációval, WebRTC-vel és az átvitelt gyorsító tömörítéssel érkezik.

Chrome 25

A Chrome jelenlegi stabil verziója a 25-ös sorszámot viseli. A kiadás újdonsága az alaposan felturbózott V8 JavaScript motor, amellyel immár lezárul az a szégyenteljes időszak, amelyben a "hivatalos" Android böngésző érezhetően gyorsabb volt a Chrome-nál. Az Ars Technica mérései szerint az új motorral a Chrome már beéri (SunSpider), nehezebb benchmarkok (Kraken, Octane) esetében pedig meg is előzi a gyári böngészőt, ezzel helyreáll a világ rendje.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A február végén kiadott Chrome 25 emellett a felület sebességén is sokat javított, mind a görgetés, mind a zoomolás gyorsabb, reszponzívabb lett. Másik újdonság, hogy a böngészős audiolejátszás folytatódik úgy is, ha a Chrome-ot a háttérbe küldjük. Bejövő híváskor ez persze elhalkul, így nem zavarja a telefonálást.

Chrome 26

A böngésző következő, jelenleg béta státuszú kiadása jóval nagyobb változásokat ígér, a szinkronizációs szolgáltatás része lesz az autofill (űrlapok automatikus kitöltése) és a jelszavak is. Természetesen ezek egyenként be- és kikapcsolhatóak, a könyvjelzők, a címsor története és a megnyitott fülek mellett. A Google ugyanakkor figyelmeztetést is adott ki, az új szinkronizálás a szerveroldal fokozatos élesedése miatt nem lesz azonnal elérhető, a béta kiadását követően néhány napra várni kell.

A Google egy valóban ősi projektet is feltámaszt a következő Chrome-mal, a mobilos böngésző része lesz ugyanis a proxy-alapú böngészőgyorsító is - egyelőre alapértelmezésben kikapcsolt állapotban. A "Data Compression Proxy" a Google 2005-ben bevezetett, néhány évig futott Web Accelerator szolgáltatásának elvét követi (ez azóta megjelent az Amazon Silk és az Opera Mini esetében is). A lekérések a Google szervereire futnak be, amelyek nevünkben kérik le a megfelelő weboldalt, tömörítik, majd ilyen formában juttatják a telefonra. A proxy a képeket röptében WebP formátumra kódolja, a weboldalakat pedig tömöríti - akár fele akkorára is, mint az eredeti.

A proxy-alapú architektúra hozadéka, hogy a böngésző adatátvitele így már mehet SPDY (ejtsd: speedy) protokollon keresztül, függetlenül attól, hogy az eredeti weboldal támogatja-e azt. A HTTP-t lecserélő átviteli szabvány magasabb átviteli sebességet és alacsonyabb késleltetést ígér, köszönhetően a beépített tömörítésnek, mulitplexingnek és a kapcsolatok priorizálásának. A szabvány biztonságosabb is a HTTP-nél, mivel alapértelemzésben titkosítja az adatokat.

Az androidos Chrome 26-ban jelenik meg a WebRTC szabvány támogatása is, amely a webes valósidejű kommunikáció alapjait fekteti le. A szabványt implementáló böngészők között lehetséges a hang- és videohívás vagy peer-to-peer fájlcsere, pluginek nélkül. Külső szolgáltatásra természetesen szükség van, a kliensoldali szoftveres hátteret azonban a böngészők biztosítják. A WebRTC-t eddig a Mozilla és a Google támogatja, a Microsoft egy alternatív szabványt, a CU-RTC-t tolja, a versengő szabványt nem is implementálta egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról