Szerző: Koi Tamás

2013. március 7. 15:23

Áll a bál a Vodafone-felvásárlással kapcsolatos pletykák miatt

Komoly vihart kavart az az elsőként a HWSW-ben megjelent szcenárió, mely a Vodafone magyarországi leányvállalatának állami felvásárlásáról szól. A cégcsoporton belül áll a bál, és az ellenzéki pártok is választ követelnek a kormánytól.

Komoly vihart kavart céges és politikai berkekben egyaránt az a pletyka, mely a Vodafone Magyarország esetleges állami felvásárlásáról szól. A szolgáltató anyacége perelne, az ellenzéki oldal választ vár a kormánytól a pletykák kapcsán, miközben az iparágban a legvadabb pletykák keringenek más távközlési cégek potenciális visszaállamosításáról.

A Vodafone Magyarország potenciális felvásárlásáról először a HWSW írt január végén, felvázolva egy olyan szcenáriót, mely az akkor még végleges jogi aktussal le nem zárt frekvenciaaukción felmerült állami szerepvállalás kvázi B-tervét jelentette volna. A téma végül az [origo] február végi cikkével került szélesebb nyilvánosság elé, ekkor a Vodafone határozottan cáfolta, hogy állami felvásárlási célpont lenne, a kormányzat azonban azóta sem kommentálta érdemben azokat a piaci pletykákat, melyek a távközlési cég állami felvásárlásáról szólnak.

Az ügy ma új fordulatot vett azzal, hogy a HVG "kormányközeli forrásra" hivatkozva közölte, a magyar kormány 200 millió euróért lenne hajlandó megvásárolni a Vodafone-t. A lap bennfentes értesülései szerint a felvásárlást az MPVI Mobil Zrt. tulajdonosai közül a Magyar Posta egyedül bonyolítaná le - érdekesség, hogy a Posta a Vodafone magyarországi indulásánál is bábáskodott, akárcsak az akkor még szintén állami kézben lévő Antenna Hungária.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az újból fellángolt pletyka mind céges, mind politikai berkekben jelentős felzúdulást váltott ki. A Vodafone anyacégénél lapunk értesülései szerint jogi lépéseket terveztek, bár hogy pontosan ki ellen és milyen jogcímen, az nem teljesen világos. A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese is közleményt adott ki ma, határozott választ várva a kormánytól arra a kérdésre, valóban szándékában áll-e az Orbán-kabinetnek a Vodafone megvásárlása.

A helyzetet lassan tragikomikus bohózattá alakítja, hogy a legkülönfélébb iparági források felől érkező értesülések szerint az állam valójában nem is a Vodafone-t akarja felvásárolni, de ettől függetlenül eltökélt a távközlési piaci szerepvállalásban. A HWSW-nek névtelenül nyilatkozó bennfentesek szerint felmerült, immár sokadjára, hogy a kormány a 2005-ben a Gyurcsány-kabinet által privatizált Antenna Hungáriára, illetve a francia TDF tulajdonában álló cég infrastruktúrájára feni a fogát, míg más források azt állítják, hogy az állam a Magyar Telekomban akar részt szerezni, a Vodafone felvásárlásáról szóló pletyka terjesztése pedig valójában csak "elterelő hadművelet".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról