:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 11. 09:25

A magyar tárolópiac nőtt, a szerverpiac zuhant

2012 végén kőként zuhant a magyar szerverpiac az eladott darabszámot tekintve, ahogy a HP megemelte korábban rendkívül népszerű mikroszerverének az árát. A tárolópiacon folytatódik a növekedés, de nagyon erős az eltolódás a nagy kapacitású, tömeghardverre épülő olcsóbb modellek felé.

A magyar piacon 2012 utolsó negyedévében eladott szerverek darabszáma majdnem negyedével zuhant egy év alatt és alig haladta meg a 3200-at, derül ki az IDC magyarországi irodájától kapott adataiból. Ennek oka a gazdasági környezetre vezethető vissza, az eszközcseréket a vállalatok sokszor elhalasztják és csak ott vásárolnak új hardvert, ahol rövid időn belül kimutatható megtérülése van a beruházásnak. Egy hazai piacon jártas forrásunk szerint sok cégnél "vagy szervert vesznek, vagy elbocsátanak".

Nem torzítja már a számokat a HP mikroszerver

A szervereladások meredek visszaesésében közrejátszott, hogy a HP jelentősen megemelte N-sorozatú mikroszerverének árát. Ezek a gépek néhány éve tűntek fel a HP kínálatában és terjedtek el itthon az árérzékeny kisvállalati szegmensben. Az olcsó hardver köré a T-Systems havidíjas szolgáltatást is épített, amelynek keretében letelepíti a megrendelőkhöz ezeket a gépeket és gondoskodik azok üzemeltetéséről, beleértve a felhős mentést is. Úgy tudjuk, a HP azért emelte meg a korábbi akciós árat, mert az ügyfelek részéről nem volt igény a drágább opciókra, az olcsó gépekkel pedig hosszú távon saját piacát rombolta volna a vállalat. A mikroszerverek ugyanakkor a teljes szerverpiacon is eltorzították, ez a hatás most kevéssé érvényesült.

Általánosságban jellemző, hogy az x86 gépeket nagy teljesítményű processzorral és nagy memóriakapacitással - nem ritkán 128 gigabájttal - rendelik az ügyfelek. ennek oka a virtualizáció terjedése lehet - virtualizált környezetben jellemzően a memória szokott előbb elfogyni, nem a számítási kapacitás. Ebből azonban az is következik, hogy a gépek processzora kihasználatlanul marad. "Az ügyfelek gigahertzet vesznek és nem foglalkoznak azzal, milyen teljesítmény van mögötte" - fogalmazott egy hazai szerverpiacot jól ismerő forrásunk. A mikroszerverek visszaszorulása és az erősebb x86 rendszerek felé fordulás ugyanakkor azt is eredményezte, hogy az itthon eladott szerverek összértéke alig csökkent.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az x86 gépek piacán továbbra is toronymagasan a HP áll az élen, minden második Magyarországon eladott szerver ProLiant logót viselt 2012 végén. A második helyen a Dell, a harmadikon pedig az IBM állt a gyártói rangsorban, míg a negyedik helyet már messze leszakadva a Fujitsu szerezte meg, amely kedvező ár-érték viszonyú szervereivel egyre népszerűbb a hazai piacon. A UCS gépeivel a blade szegmensben sikert sikerre halmozó gépeivel a Cisco itthon az ötödik tudott lenni a piacon.

Az x86 szegmensen kívüli világ (RISC/UNIX) továbbra is szenved - ez nem csak magyar sajátosság, világszinten évek óta csökkent az ilyen gépek piaca. 2012 utolsó három hónapjában hazánkban 36 százalékkal zuhant ez a szegmens, a leszállított gépek száma nem érte el az ötvenet sem az IDC szerint. Az eladásokat az IBM uralja, az Integrity vonalát az év végén megújító HP és az új SPARC gépeivel idén tavasszal jelentkező Sun/Oracle összesen nem tud fele annyi gépet eladni mint a Nagy Kék. Bár a HP kevés gépet adott el, nyélbe ütött egy igazán nagy üzletet is az időszakban, értesült a HWSW.

Tárolópiac: élen az IBM, jön fel a Fujitsu

A magyarországi tárolópiac a pénzügyi nehézségek ellenére töretlenül nő - a vállalatok által megtermelt adatokat tárolni kell, mese nincs. A leszállított kapacitás mintegy 50 százalékkal emelkedett tavaly év végén 2011 utolsó negyedévével összevetve, az eladott tárolók darabszáma több mint 10 százalékkal nőtt, a piac értéke viszont csak 5 százalékkal dagadt, mivel a szűkös informatikai büdzsék közepette egyre népszerűbbek a nagy kapacitású, de kisebb teljesítményű, olcsóbb konfigurációk. Az ügyfelek kénytelen-kelletlen leadnak az igényeikből, a korábbi "sok kilences" rendelkezésre állás és nagy teljesítmény a legtöbb helyen nem olyan fontos már mint a kapacitás.

Ha a szerverpiacra igaz az, hogy a kis méret miatt egy-két üzlet megkötése már alapjaiban át tudja rendezni a gyártók erősorrendjét, akkor a tárolók terén ez még hatványozottabban jelen van. Ennek köszönhetően a hazai tárolóeladásokat korábban jó ideig vezető EMC az eladások összértékét tekintve második helyre szorult vissza, köszönhetően néhány XIV-nek, amelyeket sikeresen passzolt el az év végén az IBM értékesítőcsapata. A Nagy Kék másik sikerterméke a Storwize V7000 volt, amelyről már korábbi cikkünkben is megírtuk, hogy erényei miatt a többi IBM tároló eladását is kannibalizálhatja.

A második helyre befutó EMC slágerterméke nem meglepő módon a középkategóriás "unified" tároló, a VNX, ezt követik a Data Domain deduplikációs eszközök, amelyek azonban nem tekinthetők klasszikus tárolónak, az IDC elemzésében viszont azokkal együtt szerepelnek. A harmadik legnagyobb tárológyártó a hazai piacon a Fujitsu volt a negyedik negyedévben, hála az ETERNUS termékvonal sikerének. A japánok tárolópiaci bevétele azonban az EMC-ének mintegy fele mindössze. A negyedik helyet a gyártók rangsorában a Hitachi csípte meg.

Hasonló problémákkal küzd a tárolópiacon a HP és a Dell, ami a magyar eladásokon is tetten érhető. A HP "klasszikus" tárolói (EVA, XP, StorageWorks) mára jobbára kikoptak a piacról, az akvizíciók segítségével elindított új termékvonalak (3PAR, Lefthand) azonban egyelőre nem hozzák a korábbi számokat, a cég tárolóforgalma Magyarországon egy év alatt harmadára esett. A Dell korábban az EMC eszközök viszonteladójaként volt sikeres a tárolópiacon, a felvásárlásokkal beemelt saját tárolókat (EqualLogic, Compellent) egyelőre kevéssé sikeresen tudja értékesíteni - a probléma inkább az eladási képesség hiányában gyökerezik, semmint az eszközök képességeiben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.