Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 5. 08:26

App! képzés: hogyan legyek iOS-fejlesztő?

A HWSW és az ITFactory ismét közös fejlesztői képzéssel jelentkezik. Idén tavasszal az Apple mobilos operációs rendszere kerül górcső alá, a 42 órás képzésen az iOS-szel ismerkedhetnek meg a hallgatók. Kezdők, más nyelveket ismerők és a mobilfejlesztés szomszédos területen tevékenykedőknek is ajánlott!

Tavaly ilyenkor az Objective-C programnyelv világszinten még csak az ötödik legnépszerűbb volt, mostanra már a harmadik helyen áll. Ugyan a hazai piacon az Android uralmát el sem halványítja az iOS, de a szemfüles fejlesztő akár keletre, az orosz piacra, akár nyugatra tekint, a mobilalkalmazás-fejlesztés univerzumában az Apple platformja kihagyhatatlan, megkerülhetetlen és lehetőségek kifogyhatatlan alapja.

Készíts alkalmazásokat iOS-re!

A kerítés azonban magas, hiszen nem csak a használathoz, de a fejlesztéshez is Apple operációs rendszerre van szükség, meg kell tanulni egy új programozási nyelvet, az Objective-C-t, el kell sajátítani az Xcode fejlesztői környezet finomságait, be kell lépni az Apple fejlesztői programba és el kell fogadni a zárt platform minden kényelmetlen korlátozását is, cserébe a platform nyújtotta előnyökért.

A HWSW és az ITFactory soron következő App! Képzése ebbe a világba vezeti be a kezdő fejlesztőket, programozókat és azokat, akik sok év egyéb nyelven szerzett tapasztalatukat új területen kamatoztatnák és a kamatozást itt lehet szó szerint is érteni. A március 25-én induló App! Képzés - iOS fejlesztés kurzus 14 alkalommal, összesen 42 órában jut el az Objective-C nyelv alapvető ismereteitől az iOS-re való fejlesztés különleges problémáiig. A képzés oktatója, Kelényi Imre, a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási- és Alkalmazott Informatika Tanszékének elismert oktatója és szoftvermérnöke, aki hírnevét 2006-ban még Symbian platformon alapozta meg a Nokia Developer Champion címet kiérdemelve. Manapság több féléve már iOS-t oktat, de más nyelvekben is járatos szakértő. Az Android, Windows Phone és BlackBerry világát is átérezve vezeti be a hallgatókat az Apple mobil világába.

Mivel az Objective-C kizárólag az iOS-t fedi, ezért minden fejleszteni vágyó nyugodtan vághat neki a kalandnak, az első három alkalommal a képzés tematikája végigmegy az iOS platformon, kivesézi az alapokat és bemutatkozik a fejlesztőkörnyezet is. A programozásban való elmélyülés előtt már megszületik az első "hello world!" alkalmazás, a főszerep ezúttal is a gyakorlaté lesz. Unalmas magyarázatok és tankönyvszag helyett élő, értelmezhető és azonnal használható tudásra lehet szert tenni. Éppen ezért a fejlesztők mellett a képzés hasznos értéknövelő lehet a fejlesztési projektekben dolgozó vezetőknek, koordinátoroknak, tervezőknek vagy kreatívoknak is.

Partról indulunk, mélyvízbe érkezünk

Az alapozás után következnek az egyszerűbb, majd a többképernyős kezelőfelületek, controllerek, listák és a Table View programozás. Az oktatás átfogó iOS-tananyag, de alapvetően a legfrissebb 6-os verzióból indul ki, minden újonnan megjelenő rendszerképessig is elsajátítható az órákon. A komplex felületi elemekkel való ismerkedés után külön órát kap a perzisztens adattárolás és a kommunikáció is. Itt a HTTP mellett főként a JSON és az XML lesznek a fő hívószavak.

Az iOS alkalmazásokban a leggyakoribb adattárolásra használt rendszer, a Core Data keretrendszer is saját órát kap, ahogyan a blokkok, szálkezelés, illetve a multimédia használat, a szenzorok kezelése és a helymeghatározás is. A tematikát a már május közepén tartott foglalkozásokon az Apple szolgáltatások alapos megismerése zárja le, mint a Push-értesítések vagy épp az iCloud. Illetve a célegyenesben nem feledkezik meg a tanfolyam a hibakeresésről, debugról sem.

Ismerkedj!

A magasszintű tudást ezúttal is a hazai piac kiemelkedő szakértőinek élő példákat hozó beszámolói fűszerezik majd meg. Az App! Képzés iOS-fejlesztés programját színesíti a Ustream vezető iOS-fejlesztője, Kerepesi Péter. Kérdezhetnek a résztvevők Forray Tamástól, a Duodecad (Docler) mobil fejlesztési vezetőjétől is, aki a Livejasmin.com mobil felületének fejlesztéséért is felelős. A kereskedelmi és eseményekre készült alkalmazások készítésének nehézségeiről mesél majd Bödecs Tibor, a Canecom iOS fejlesztője, aki a Sziget és az Olimpia TV készítését segítette. Illetve Trencsényi József, az Artex Games vezető programozója a játékkészítés rejtelmeit villantja fel. További vendégelőadóink egyeztetés alatt állnak, de lehet számítani még dizájn-specialistára, a kódtesztelés magasiskolájának képviselőjére, és egy kisebb és egy nagyobb hazai startup iOS-harcosaira is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az iPhone és iPad nyelve nem egyszerű, az elismert szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a látszat ellenére sok türelemre, időre és szorgalomra van szükség. Az iOS világába lépve egy windowsos fejlesztőnek mindent hátra kell hagyni, amit valaha a felhasználói felületekről tudott, igaz az objektumorientált nyelvekről szóló tudás itt is érvényesül. A képzésen ezt a tudást adják át az oktatók, segítenek létrehozni a fejekben az ideillő koncepciókat és módszertanokat is. Nem mondható, hogy rosszabb vagy jobb ez a nyelv, de biztosan más, az App! Képzés viszont megbízható túravezetéssel rukkol elő, csökkentve a környezetváltozással járó frusztrációt.

Irány

A képzés részletes tematikája, leírása és a jelentkezés az App! Képzés hivatalos lapján található az ITFactory oldalán. A képzés formája webinárium, vagyis az előadások élőben követhetőek, a felületen kérdések is feltehetőek illetve az éppen készülő kód is azonnal elérhető a nézőknek. A formátum sajátossága, hogy az előadások később bármikor, bárhányszor újranézhetőek. A személyesebb élményre vágyók eljöhetnek a tantermi képzésre, e helyek száma azonban korlátozott (a videókhoz természetesen ők is korlátlan hozzáférést kapnak). A részvétel bárki számára elérhető platformtól függetlenül, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy aki a kódot az oktatóval párhuzamosan készíteni is szeretné, annak szüksége lesz egy OS X-et futtató gépre, illetve ha tesztelni nem csak szimulátorban, hanem saját eszközén is szeretne, akkor egy Apple Developer program tagságra és egy iPhone-ra, iPadre vagy iPod Touch-ra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról