Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 28. 13:09

Saját MDM-terméket dob piacra a Kaspersky

Nagy divat a vállalati mobilizáció és a felhasználói eszközök integrációja a céges infrastruktúrába. A szervezeti igényt észlelve a Kaspersky is bemutatta saját megoldását a problémára.

Bemutatta új vállalati biztonsági megoldását a Kaspersky. Az Endpoint Security for Business immár a mobil eszközök védelme és titkosítása mellett a felügyeletet is tartalmazza, minden ehhez kapcsolódó szolgáltatással együtt. A megoldás olyan nagyvállalati képességeket is kapott mint a licenc- és rendszerkép-menedzsment vagy patch-kezelés.

A komplex biztonság nem biztonság

A Kaspersky szerint a vállalati számítástechnika védelme mára komplexszé vált, ami már önmagában egy biztonsági probléma - a bonyolult megoldásokat könnyű félrekonfigurálni, bizonyos részeit kikapcsolva felejteni, vagy pusztán kényelemből be sem kapcsolni. A rendszernek tehát eléggé egyszerűnek kell lennie ahhoz, hogy a fejlett funkciókat ne csak megvegyék, hanem aktívan használják is. Ezt tartja a hosszú nevű megoldás kiemelkedő tulajdonságának a szoftverház, az egységes platformon, egységes konzolon (és nem utolsósorban egyetlen költségként megjelenő) megoldással a vállalati PC-k, mobil eszközök felügyelete és biztonságossá tétele egyben oldható meg.

Az új Endpoint Security for Business a szokásos PC-s védelmen túl az adatok titkosításában is komoly szerepet vállal. A menedzsmentfelületen szabályozható, hogy milyen adathordozóra kerülhetnek ki céges adatok, és engedélyezés esetén kikényszeríthető ezek titkosítása is.

Androidon komplexebb

Az Apple-termékek biztonsági szempontból is pontosan annyira zártak, mint bármely más fejlesztő számára, így a különböző gyártók megoldásai csak annyit tudnak, mint amennyit az Apple-féle alkalmazásprogramozási interfészeken keresztül el lehet érni. Az Android ilyen szempontból is sokkal nyitottabb, az MDM és biztonsági szolgáltatás képességeinek a csillagos ég szab határt, ezt a Kaspersky megoldása maximálisan ki is használja.

Maga az MDM-megoldás nem túl komplex, Apple-eszközökön az Apple MDM-rendszerére épül, más platformokon pedig a Microsoft Exchange ActiveSync beépített eszközkészletét használja. A rendszer azonban integrálja a Kaspersky-féle, mobilon futó agent (Endpoint Agent for Mobile Devices) felügyeletét, ezzel Android, Windows, Symbian és BlackBerry rendszereken extra védelmet képes nyújtani, ide tartozik a felhasználói adatok konténerezése és az alkalmazások tiltása-engedélyezése. Az Android egyébként a vállalat szerint messze a legtámadottabb mobil platform, nem is baj, hogy a rendszeren jóval komplexebb védelem implementálható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Előbbi azt jelenti, hogy a céges és a privát adatok külön területre kerülnek és külön házirend vonatkozik rájuk, a céges adatokat például külön titkosíthatjuk vagy törölhetjük távolról, anélkül, hogy a felhasználó képei vagy egyéb adatai sérülnének. Az alkalmazásokra vonatkozó felügyelet elsősorban a vállalati kibocsátású eszközöknél érdekes, az adminisztrátor szabadon határozhatja meg a telepítendő alkalmazások körét, akár tiltó, akár engedélyező listák alapján. Az Endpoint Agent emellett teljeskörű malware-védelmet is kínál, vagyis vírusellenőrzést végez a telefonon/tableten található fájlokon, és az alkalmazásboltból vagy idegen forrásból telepített alkalmazásokon is.

A Kaspersky Endpoint Protection for Business négy kiszerelésben érhető el, ebből a második, Select kiszerelés már tartalmazza az MDM-et is, az Advanced csomag ehhez licenc- és rendszerkép-kezelést, illetve patch-menedzsmentet, valamint titkosítást tesz hozzá. A Total verzióban érhető el a kollaborációs platformok (SharePoint) és a levelezőrendszer védelme, valamint az internetes forgalom ellenőrzése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról