Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 26. 15:30

Új PadFone és óriástelefon az ASUS-tól

A hét hüvelykes telefonok felemelkedésére fogad a Samsung után az ASUS is, rögtön 7 hüvelykes egységet mutatott be a gyártó a barcelonai MWC-n. Csúcsmodellt kapott a PadFone is, az Infinity kiadásban full HD felbontású kijelzőt és frissített hardvert találunk.

PadFone Infinity

Az ASUS tovább dolgozik a tabletbe dokkolható okostelefon koncepcióján, a legújabb állomás a PadFone Infinity, amely az októberben bemutatott PadFone 2-től elsősorban nagyobb felbontású kijelzőjében különbözik. Az Infinity ugyanis full HD kijelzőt kapott, rögtön kettőt, ilyen felbontású panel működik a telefonban és a dokkoló-tabletben is. Frissítésen esett át az eszköz hardverplatformja is, a PadFone 2 négymagos Snapdragon S4 Pro processzorát az újabb, szintén négymagos Snapdragon 600 váltja, amelynek névleges órajele 1,7 GHz. Az 4,7 hüvelykes, 1280x720-as kijelző helyére 5 hüvelykes, full HD felbontású panel került, ugyanez a felbontása az Infinity Station fantázianevű 10,1 hüvelykes tablet-dokkolónak is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kijelzőn kívül tovább dolgoztak a tajvaniak az eszköz képalkotási képességein, az új modell egyidőben képes állóképeket rögzíteni (nyolcat másodpercenként), miközben 1080p felbontású videót rögzít. A kamera érzékelője 13 megapixel felbontású, az öttagú lencserendszert pedig f/2,0-s maximális nyílású blende egészíti ki. A telefon-tablet kombináció árazásánál kissé elvetette a sulykot az ASUS, a PadFone Infinity és az Infinity Station együtt 800 angol fontba vagy 1000 euróba kerül majd, ezért az árért már szinte adnak egy vadonatúj, kártyafüggetlen iPhone 5-öt (730 euró) és egy iPad minit (330 euró).

ASUS Fonepad

A gyártó bemutatott egy 7 hüvelykes androidos tabletet is, amelynek különlegessége, hogy gigantikus telefonként is használható, nem csak vezetékes vagy Bluetooth fülhallgatóval, hanem fülünkhöz emelve is. A gyártó szemmel láthatóan véresen komolyan gondolja a héthüvelykes telefon ötletét, "a 3G-s adatkapcsolat és a teljes telefonos támogatás a Fonepad-et a tablet és a telefon tökéletes kombinációjává teszi" - mondta a bűvészmutatványokkal színesített bemutatón Jonney Shih, az ASUS elnöke. A tablet-telefonok ötletével az ASUS nincs egyedül, a Samsung is úgy érezte, hogy a Galaxy Note 8-ba feltétlenül telefonos funkcionalitást kell építenie - a távol-keleti gyártók egy új piac megszületését érzékelik?

A Fonepad egyébként az Intel olcsó egymagos Atom processzorát, a Z2420-as modellt használja, ennek névleges órajele 1,2 GHz, emellett 1 gigabájt RAM teljesít szolgáltatot, a háttértár 8 és 16 gigabájt lehet, ami microSD-kártyával bővíthető. Az IPS kijelző felbontása 1280x800, a Fonepad az Android 4.1-es verzióját használja. A készülékház nagyon hasonlít az ASUS-féle Nexus 7-re, az első kézből származó információk szerint gyakorlatilag csak a hátlap készül más anyagból. A modell várhatóan márciustól lesz elérhető 250 dolláros induló áron, ami figyelembe véve, hogy ezért 3G-s rádiós egység is jár, nem rossz ár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról