Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 25. 15:29

Új NetApp tárolók a flash jegyében

A flashalapú adattárolók egyre nagyobb jelentőségét felismerve a NetApp bemutatta EF540 jelű rendszerét, amely egy tisztán SSD-s tárolótömb a legnagyobb teljesítményt igénylő alkalmazások alá. Emellett a cég beszámolt FlashRay nevű kezdeményezéséről, amelynek egy flashre optimalizált architektúra megalkotása a célja.

Flashalapú tároló csúcsteljesítményre

A NetApp eddig is óriási mennyiségű, több tucat petabájtnyi flasht szállított különféle tárolóiban, most viszont előállt egy olyan tárolótömbbel, amelyben diszkek nincsenek, kizárólag flash memória található - ez az EF540, amely az LSI Engenio termékvonal 2011-es megvásárlásából jött létre. Az Engeniók kezdettől fogva a nagy teljesítményigényű alkalmazásokra optimalizált tárolók voltak, jellemzően olyan területen használják őket, hol nagy kapacitásra és  teljesítményre van szükség, de nem kellenek az olyan képességek mint a deduplikáció, a klónozás vagy a replikáció. Ez tipikusan videodigitalizálás vagy távfelügyeleti kamerák képeinek rögzítése (állítólag a Predator robotrepülőgépek kamerái által küldött anyagot is NetApp E-sorozatú tárolókon rögzítik), de nagy teljesítményű mérnöki-tudományos számítástechnika környezetben is elterjedtek.

Az EF540-nel a vállalat célja egy olyan flashalapú megoldás piacra dobása, amely a diszkes NetApp E-modellekkel együtt használva magasabb szintre tudja emelni a teljesítményt, csökkenti az "overprovisioning" révén lekötött tárlókapacitást és a fogyasztást - a vállalat másodpercenként 6 gigabájtos olvasási sávszélességről és 300 ezer IOPS teljesítményről beszél. Az EF540-en ugyanaz a SANtricity nevű szoftver fut mint a többi Engenión, Az EF540-ben 800 gigabájt kapacitású 2,5" SSD-k dolgoznak, kiviteltől függően 12 vagy 24 darab, ami 9,6 vagy 192, terabájt kapacitást jelent. A NetApp elsősorban az olyan, kezdettől fogva a flashre fogadó cégek termékei ellen pozicionálja az EF540-et mint a Violin Memory az IBM által megvett Texas Memory.

Irány a flash! Lépés in-dulj!

Hogy a NetApp mennyire a flashben látja a jövőt, arra a legjobb bizonyíték a FlashRay projekt bejelentése. A vállalat ennek keretében egy vadonatúj, flashre optimalizált architektúrát fejleszt, ami szakít a hagyományos diszkes-kontrolleres felépítéssel és ONTAP-kompatibilis is - tud ONTAP-et futtató eszközökre replikálni. Korábban a NetApp azt állította, a flashre csak a cache rétegben van szükség és azt nem lehet jól használni elsődleges tárolóként, de mára a vállalat belátta, hogy ez a megközelítés nem igaz többé.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a FlashRay tárolók olyan skálázható, fürtözhető, nagy teljesítményre és IOPS sebességre optimalizált eszközök lesznek, amelyek rendelkeznek a nagyvállalati tárolók minden fejlett képességével (deduplikáció, snaphot-készítés, távoli replikáció). Az első termékek az év közepén érkeznek meg a kiemelt ügyfelekhez tesztelési célzattal, de a kereskedelmi forgalmazás csak 2014-ben kezdődik - a legnagyobb vásárlók felthetően azok az ügyfelek lesznek, amelyek jelenleg is NetApp FAS-sorozatú tárolókat használnak és igénylik a nagyobb teljesítményt.

Új FAS6200 modellek

A vállalat a múlt héte FAS6200-as családot is frissítette, megérkezett a 6220, 6250 és 6290, amelyek a korábbinál nagyobb diszkek támogatása révén kétszeres kapacitással rendelkeznek, illetve nagyobb memóriájuk révén nagyobb teljesítményt is nyújtanak. Ehhez jön az újabb (8.1.2) ONTAP operációs rendszer támogatása, amely révén a korábbinál is nagyobb scale-out clusterek építhetők - egy NAS cluster 24 csomópontból, egy SAN cluster pedig 6 csomópontból állhat legfeljebb (egy clusterbe persze más FAS-modellek is bevonhatók, nem csak a legújabb 6200-asok).

Az előző generációs (FAS6210, 6240, 6280) legfeljebb 2 terabájtos diszkeket kezelt, az új modellek már a 4 terabájtos lemezekkel is elboldogulnak, így az elméleti maximális kapacitásuk a kétszeresére nőtt. Ehhez némi (5-10 százalékos) teljesítménynövekedés is jár, mégpedig a nagyobb memória révén - kivéve az 6290-et, amely ugyanúgy 192 gigabájttal érkezik mint elődje. Újdonság a Flash Pool, ami a modelltől függően 4-12 terabájt kapacitású lehet és a NetApp szerint 80 százalék körüli teljesítménynövekedést eredményez jó esetben, a késleltetés drasztikus csökkenése mellett.

Az új FAS6200 tárolók már rendelhetők és az EF540 is megvásárolható - a FlashRay eszközökre azonban a nagyközönségnek 2014-ig várnia kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról