Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 18. 10:11

Végre: itt a linuxos Steam

A Valve a bétatesztelés lezárását követően a múlt héten kiadta a Steam kliens Linuxon futó verzióját és ezt jelentős árengedménnyel is megünnepelte. A héten 50-75 százalékos kedvezménnyel vehetők meg a linuxos játékok.

Nagy lökést adhat a Linux, mint játékplatform erősödésének a szabad szoftverre írt Steam kliens megjelenése. A Valve digitális játékterjesztési platformjának kliensprogramja évek óta elérhető Windowson és OS X-en, most pedig a Linuxra is megjelent - a szabad szoftver felhasználói az Ubuntu Software Centerből tölthetik le a programot, illetve elérhetik a Valve oldalán deb csomagként is - a kiadó egyelőre az Ubuntut támogatja, ami talán a legnépszerűbb asztali Linux-disztribúciónak számít jelenleg. "Várakozásaink szerint egyre több játékfejlesztő kezd el Ubuntura is dolgozni" - mondta a Steam-kliens megjelenése kapcsán David Pitkin, aki az Ubuntu mögött álló Canonicalnál a fogyasztói alkalmazások felelőse.

Annak érdekében, hogy a linuxos játékokhoz kedvet csináljon, a Valve február 21-ig 50-75 százalékos kedvezménnyel kínálja a címeket. Jelenleg 100 olyan szoftver van a Steamen, amely a pingvines emblémát viseli, ez jelenti a Linux-kompatibilitást. A platformon összesen mintegy 2 ezer cím érhető el, vagyis a Linuxon játszható szoftverek aránya 5 százalék körül van, ami messze felülmúlja a Linux 1-2 százalék körüli részesedését a desktop operációs rendszerek piacán.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Linuxon játszható legnagyobb nevek a Counter-Strike: Source, a Half-Life, a Team Fortress 2 és a Serious Sam 3, de megtalálható a kínálatban 2012 egyik legjobb stratégiai játéka, a Faster Than Light is például. A kínálat bőséges és változatos, a nagy fejlesztőcégektől származó ismert játékok mellett független produkciók is szép számmal előfordulnak. A Steamen megvásárolt játékok bármely támogatott platformon futtathatók, azaz ha valaki rendelkezik például windowsos Half-Life-fal, akkor azt mostantól a szabad operációs rendszeren is játszhatja, nem kell újra megvásárolnia.

A kliensprogram linuxos verziójában is elérhető a Big Picture mód, amely elsősorban tévére kapcsolt PC-ken teszi könnyűvé a navigációt, és ami a pletykák szerint a Valve "konzolpiaci" próbálkozásának is egyik sarokköve. A vállalat olyan linuxos PC-ket szeretne látni a jövőben, amelyek a PC-k és a konzolok előnyeit egyesítve kényelmes játéklehetőséget biztosítanak a nappaliban. A Steam Box fantázianevű eszközök operációs rendszere Linux lesz, ezért is fontos a cég számára, hogy a fejlesztők minél hamarabb elkezdjék támogatni a szabad operációs rendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról