Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2013. február 15. 11:49

Nem hordozható az Office 2013 licence

Csendben, a vásárlók figyelmének felhívása nélkül vonta ki forgalomból a dobozos Office-t a Microsoft, a nevet továbbvivő termék géphez kötött kiadás. Az irodai programcsomag bolti verziója OEM-licenccel rendelkezik, géphez kötött, hordozni kifejezetten tilos lett.

Nem verte nagydobra a Microsoft az új Office licencfeltételeiben bekövetkezett egyik legnagyobb változást, ami szerint a megvásárolt szoftver ahhoz a számítógéphez kötődik, amelyre elsőként telepítették, később más PC-n egyáltalán nincs joga a vevőnek futtatni. A licenckonstrukció következménye, hogy a boltban megvásárolható Office-t gyakorlatilag OEM-feltételekkel értékesítik, anélkül, hogy a termék elnevezésében megjelenítenék ezt a nagyon fontos korlátozást. Jellemző, hogy a nemzetközi sajtó csak tegnap figyelt fel a változásra, ami jól mutatja, hogy a Microsoft nem kommunikálta aktívan a licencfeltételek átalakulását.

Nincs kiskapu

Pedig a kérdésben a licencfeltételek roppant egyértelműen fogalmaznak: "A licencszerződés értelmében Önnek jogában áll telepíteni és használni a szoftver egyetlen példányát egyetlen számítógépen (a licencelt számítógépen). [...] A szoftver licence véglegesen hozzá van rendelve a licencelt számítógéphez". A szöveg később még pontosabban fogalmaz, ha esetleg nem értettük volna meg: "A szoftvert nem viheti át másik számítógépre, és nem ruházhatja át másik felhasználóra." A feltételek szerint az irodai programcsomag eladható, azonban csak a megfelelő, licencelt számítógéppel együtt, arra telepítve.

Ez a kitétel az Office 2010-es kiadásában még nem szerepelt, sőt, a licenc ott kifejezetten megengedte és szabályozta az alkalmazások telepítését más számítógépekre. Eszerint "hozzárendelheti a licencet másik készülékhez, [...] a licenc hozzárendelésének módosításával a másik készülék lesz a licencelt készülék" - áll a szerződés szövegében. A Microsoft némi korlátozással él a jogosultság hordozását illetően, azt 90 naponként csak egyszer lehet elvégezni. Kivéve, ha a licencelt készülék hardverhiba miatt kiesik használatból, ilyenkor ez az időbeni korlátozás nem áll fenn.

Masszív visszalépés

A korábbi dobozos Office-verziók azt is engedélyezték, hogy a felhasználó több gépen használja az alkalmazásokat, kiadástól függően. A licencfeltételek szerint egy másodlagos, hordozható számítógépre is telepíthető volt az Office egyetlen licenccel, azzal a kikötéssel, hogy a két telepítést nem használhatja egy időben két különböző felhasználó. Ez az engedély a dobozos Office 2013 feltételei között nem szerepel, egy licenc - egy számítógép elv érvényesül ebben a kérdésben is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fenti kikötések nem vonatkoznak az Office 365 előfizetéses konstrukcióra, amely több telepítést és a telepítések hordozhatóságát is nagyvonalúan engedélyezi. A dobozos kiadások ilyen szigorú korlátozása nyilván nem véletlen, a Microsoft kinyilvánított szándéka az előfizetős konstrukció felé terelni a felhasználókat. A cég természetesen olyan üzleti döntéseket hoz, amilyeneket akar, csupán az róható fel, hogy a forgalmazás megkezdését követően nem hangsúlyozta ki a licenckonstrukció ilyen módosítását.

Csendben korlátoz

A Microsoft kommunikációja, vagyis annak hiánya különösen annak fényében meglepő, hogy korábban az ilyen limitált licenckonstrukciókat tisztán jelezte a szoftver neve, lásd az OEM-típusú Windows-kiadásokat vagy az Office korábbi verzióiból elérhető, szintén géphez között változatokat. A Microsoft ráadásul impliciten el is ismeri a korlátozás súlyosságát, az Office 2010 Home and Business kiadásából a szabad változat 230 euróba, a géphez kötődő "PKC" változat pedig csak 153 euróba kerül a februári árlista szerint, a géphez ragasztásért cserébe tehát komoly árengedmény járt. A korlátozás valamilyen formában megjelenik az Office 2013 árában is, amely azonos kiszerelésben a hordozható és a nem-hordozható Office 2010 közé esik 173 eurós árával.

Az Office 2013 és Office 365 gyakori kérdések oldalán sem találni erre vonatkozó tájékoztatást a Microsoft részéről. A szoftverház ugyan (helyesen) kiemeli, hogy az új 2013-as licencek egyetlen számítógépen való futtatást engedélyeznek, arról azonban nem tesz említést, hogy a szoftver nem hordozható a gép elavulását vagy műszaki hibáját követően.

Frissítés: a Microsoft válaszol

Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office-üzletágának vezetője lapunk megkeresésére elmondta, az Office 2010-et négy különféle licenckonstrukcióban kínálta a cég: média nélküli termékkulcsként, kizárólag PC-gyártók számára elérhető "PC Attach" verzióként, dobozos termékként,  valamint mennyiségi licenc keretében vállalati felhasználásra. Ezek közül a konstrukciók közül csak a dobozos és a mennyiségi licencelt változatok tették lehetővé a megvásárolt termék "áttelepítését" másik PC-re, mondta el Nagy Levente.

Az Office 2013 esetében továbbra is elérhető a "géphez ragadós" termékkulcs konstrukció és a PC-gyártók számára a "PC Attach", a dobozos termék azonban teljesen megszűnt. Ennek a helyét váltotta fel az Office 365 előfizetés, amely lehetővé teszi a megvásárolt licencek mozgatását a gépek között, sőt, a korábbinál nagyobb szabadságot is ad, mivel 1 előfizetést 5 gépre lehet telepíteni, valamint extra szolgáltatások is járnak hozzá (pl. Skydrive felhős tárhely és Skype beszélgetések).

Keveseket érint

"A termékskála átalakítása keveseket érint majd Magyarországon" - mondta el kérdésünkre Nagy Sándor, az IPR Insights licencgazdálkodási tanácsadó cég munkatársa. Az Office portfólióból már az egészen kis cégek is az úgynevezett Open mennyiségi licenckonstrukciót használják, ez olcsóbb mint a dobozos Office, és engedélyezi az irodai programcsomag hordozását különböző számítógépek között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról