Szerző: Koi Tamás

2013. február 13. 10:31

Visszafogottan és növekedéssel zárta az évet a Telenor

Növekedéssel zárta a tavalyi évet a Telenor Magyarország, derül ki a vállalat ma nyilvánosságra hozott negyedik negyedéves üzleti jelentéséből. A távközlési cég emellett feltűnően szerényebb kommunikációt folytat, mint néhány hónappal ezelőtt, amikor a cég vezérigazgatója bírálta a kormányt a szektort érintő adónemek kapcsán.

Növekvő árbevételről és bővülő ügyfélkörről számolt be a Telenor Magyarország a tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozó üzleti jelentésében. A december végén záródó pénzügyi időszak szinte minden mutatóját tekintve meghaladta az egy évvel korábbi zárást, egyedül a beruházások összege maradt el lényegesen a 2011-es év végi szinttől. A vállalat vezérigazgatója ettől függetlenül további, jelentős befektetéseket helyezett kilátásba.

A norvég cégcsoport magyarországi leányvállalata tavaly év végén 42,043 milliárd forintnyi árbevételt termelt, 639 millió forinttal többet, mint egy évvel korábban. Bár a hívásvégződtetési díjak tavaly januárban (akárcsak idén) csökkentek, ezt ellensúlyozta a magasabb kiskereskedelmi árbevétel - áll a Telenor által kiadott üzleti jelentésben. A cég emellett egy egyszeri tétellel is növelte árbevételét, erről azonban nem közölt részleteket a szolgáltató.

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke éves szinten kis mértékben, 11,771 milliárd forintról 11,654 milliárd forintra csökkent az utolsó negyedévben, mivel az új távközlési adó negatív hatását a vállalat szerint csak részben ellensúlyozta a nagyobb árbevétel és a működési költségek csökkenése. A Telenor 2,4 milliárd forintot fizetett be az új távközlési adó és további 2,4 milliárd forintot válságadó címén a negyedik negyedévben, így – a „hagyományos” vállalati adók összegén felül – közel 4,8 milliárd forintot (az árbevétel 11,5 százalékát) utalt az államkasszába az év utolsó három hónapjában.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szektort sújtó adónemek kapcsán a Telenor ezúttal láthatóan sokkal visszafogottabban kommunikál, mint akár a harmadik negyedéves pénzügyi időszak végén. Akkor Christopher Laska, a cég magyar származású vezérigazgatója többek közt utalt rá, hogy a kormány egyeztetés nélkül módosít vagy hoz olyan törvényeket, melyek a szektor működését alapjaiban meghatározzák, megváltoztatják. A társaság akkor mintegy 20 százalékos eredménycsökkenésről számolt be, melyet nagyrészt a szektort sújtó adónemeknek tulajdonított.

Laska ezúttal a Telenor ügyfélkörének bővülése kapcsán méltatta a a szolgáltató Hipernet-portfólióját, valamint hangsúlyozta, hogy a társaság a jövőben is "komoly befektetésekkel igyekszik tökéletesíteni az ügyfélélményt". A vállalat negyedik negyedéves pénzügyi jelentése egyébként éppen a tőkeberuházások (CAPEX) tekintetében mutatja a legnagyobb csökkenést: míg a cég egy évvel korábban 8,746 milliárd forintot költött beruházásokra, addig a legutóbbi pénzügyi időszakban ez az összeg 2,346 milliárd forintra csökkent - a szolgáltató szerint azért, mert véget ért a javarészt 2011-ben zajló hálózatmodernizációs folyamat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról