Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 11. 16:11

Kihúzták az EU költségvetéséből a hálózatfejlesztést

Az Európai Unió maratoni hosszúságú költségvetési vitájának áldozatul esett egy több mint 7 milliárd eurós tétel, amelyet szélessávú hálózatok építésének támogatására szerettek volna fordítani.

Az EU a múlt hét végén egy elhúzódó ülés során 988 milliárd euróról 908 milliárdra csökkentette hét éves költségvetését, ennek az áldozatául esett egy 7 mlliárd eurós tétel is, amelyet eredetileg a szélessávú hálózatok építésének támogatására fordított volna.

Neelie Kroes digitális portfólióért felelős biztos még 2011 őszén hirdette ki, hogy az Unió több milliárd euróval támogatja a szélessávú hálózatok kiépítését tőke, hitel vagy garanciák formájában, ezzel olyan területeken is nőhetett volna a vezetékes vagy vezeték nélküli szélessávú lefedettség, ahol üzletileg kevéssé lett volna kifizetődő az infrastruktúraberuházás. Az EU úgy számolt, a "Connecting Europe Facility" támogatásnak is köszönhetően 2020-ra minden uniós állampolgár számára elérhetővé vált volna a szélessávú infrastruktúra.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"A legnagyobb haszon érdekében határokon átívelő infrastruktúrára van szükség és interoperabilitásra, hogy az egyes országok rendszerei szót értsenek egymással" - írta 2011 őszén, a Connecting Europe Facility bejelentésekor Kroes. "Ennek hatalmas haszna lesz, ha egy másik tagállamban akar valaki rendszerekhez hozzáférni, például vállalkozást alapítani az egységes piacon."

A költségvetésből azonban az infrastruktúrafejlesztésre szánt összeget végül kihúzták, a megmaradt mintegy 2 milliárd eurót pedig digitális szolgáltatások fejlesztésére fordítják - két példa az elektronikus beszerzés és számlázás. "A tagállamok ezzel saját maguk vállára vették a beruházásokat a piaci szempontól nem kifizetődő területeken saját vagy az EU strukturális forrásaiból" - írja blogbejegyzésében Kroes, aki kifejti, szorosan együtt kíván működni Európai Fejlesztési Bankkal, hogy aktív részt vállaljon a szélessávú projektek hitelezésében. "A bank 10 milliárd eurós közelmúltbeli tőkeemelése a szélessávú források ígéretét hozza el, és ebből ki kell hozzuk a legtöbbet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról