Szerző: Dojcsák Dániel

2013. február 11. 12:49

A Dropbox Sync API egyszerűsíti a mobilfejlesztők életét

A Dropbox a mobilfejlesztők számára egy olyan új API-val rukkolt elő, amivel a hirtelen felindulásból elkövetett gyári visszaállításokat is túlélhetik a beállítások és az adatok. A Sync API-val a helyben tárolt fájlok is szinkronizálhatóak.

A Dropbox bemutatta a Sync API-t, aminek segítségével az Android és iOS alkalmazások a Dropbox tárhelyen tárolt fájlokat úgy is elérhetik, mintha azok az eszköz saját tárhelyén lennének. Így a fejlesztés közben nem kell külön struktúrát építeni a védendő vagy szinkronizálandó adatoknak, a meglévő, megszokott megoldásokkal írt appok is dolgozhatnak a felhős tárhelyre. A Dropbox az Android és az iOS ökoszisztémában is elterjedt eszköz, a többi felhős tárolóval szemben nem csak felhasználói, hanem fejlesztőknek szóló funkcionalitással is.

Egyszerűsítés

A Dropbox fejlesztői szerint ez egy újabb egyszerűsítés, amivel a szolgáltató egyfajta közműként lép színre a mobilos fejlesztők előtt. A folyamat még tavaly novemberre nyúlik vissza, amikor a Dropbox Chooser nevű modul jelent meg. Ez egy apró JavaScript-komponens, amit bármilyen felületre beillesztve a fájlcsatoláshoz automatikusan a bejelentkezett Dropbox felhasználó könyvtárszerkezete ugrik fel. Ennek a megoldásnak az elterjedésével értelmetlenné válik a helyi és távoli mappák közt turkálás, a felhasználónak azt sem szükséges tudnia, hogy az adott fájlt éppen egy helyi tárból vagy az online szerverekről nyitja meg éppen a program.

Az egyszerűsítési folyamat következő lépcsője, amit a Sync API valósít meg. Egészen idáig a Dropbox-szinkronizáció a fejlesztők számára úgy működött, hogy az alkalmazásnak egy letöltést kellett kezdeményezni, ha valamiért nem sikerült, akkor később újra próbálni, el kellett a fájlt tárolni valahol, az alkalmazáson belül megjelölni a fájl elérési útját, majd a visszatöltéshez egy teljesen új feltöltést és felülírást kezdeményezni. Ha pedig a felhasználó offline lett, akkor a változáskövetés megoldása a fejlesztőre várt.

A Sync API mindezeket a feladatokat átveszi a fejlesztőktől, kezeli az inkonzisztens hálózati problémákat, az offline cache-t, az automata feltöltést, felülírást, frissítést ést a tárolást. Az API megjelenésével a Dropbox integrációjához szükséges kód mennyisége kevesebb mint felére csökken.

A Dropbox céjja, hogy a felhasználók bárhol elérjék az adataikat, nem csak földrajzi értelemben véve. Néhány platformalkalmazásnál Androidon és iOS-en is értelemszerű, hogy az okostelefonról átváltra a tabletre vagy egy PC-re a változások hamarabb átérnek, mint ahogy átvesszük a kezünkbe a másik eszközt. A Google esetén a Gmail vagy a névjegykezelés, illetve a Chrome magas sztenderdet állít a szinkronizálás módjára és minőségére. A Dropbox ugyanezt igyekszik lehetővé tenni bármilyen külső fejlesztő számára.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A nyilvánvaló esetek, amiket a Dropboxot integráló appok most is használnak, amikor a felhasználó által kezelt dokumentumok és fájlok, illetve az appon belüli tevékenység, előzmények leírására szolgáló konfigurációs fájl került mentésre. Az API azonban lehetőséget ad komplexebb megoldásokra is, hiszen az app ugyanúgy helyben írja a fájlokat mint eddig, a szinkronizálást a Dropbox végzi a háttérben, így semmi akadálya a platformok, eszköztípusok, de akár különböző alkalmazások közti adatátvitelnek.

Részletes útmutatóval

A Dropbox részletes példákkal, útmutatókkal szolgál a fejlesztőknek. Az első egyszerűbb példa, ami a fejlesztői oldalukon megtalálható az alapvető azonosítási feladatokon és a fájl írás/olvasás módján vezeti végig az érdeklődőket. Illetve tételes leírás található arról, hogy hogyan szabályozható a szinkronizálás gyakorisága, ideje, módja. Azok, akik az alapokon túl vannak, elmélyedhetnek az oldalon az API-hoz tartozó teljes Sync API for iOS vagy Sync API for Android dokumentációban és nekiláthatnak beépíteni saját appjukba az új lehetőségeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról