Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2013. február 6. 11:22

Emelkedésnek indultak a memóriaárak

A DRAMeXchange memóriatőzsde adatai szerint csak januárban több mint 11 százalékot emelkedett a 4 gigabájtos DDR3 memóriamodulok átlagára és a közeljövőben sem látszik a trend megfordulására utaló előjel. Érdemes sietni a vásárlással?

Ritka esemény a memóriapiacon, az év eleje óta szinte folyamatosan emelkedtek az árak, a 4 gigabájtos DDR3 modulok átlagára lassan a 20 dollárt nyaldossa, derül ki a DRAMeXchange által kiadott elemzésből és előrejelzésből. A memóriapiacot az utóbbi években folyamatos hullámvasutazás jellemezte, az árak azonban folyamatosan csökkentek, ahogy a nagy gyártók olyan extra kapacitásokat építettek ki, amelyeket aztán végül nem tudtak kihasználni, például a PC-k iránti kereslet csökkenése miatt.

A Samsung őrült kapacitásbővítése mögött egy másik indok is állt, a cég egyszerűen ki akarta véreztetni versenytársait - a taktika részben be is vált, a Qimonda például nem bírva az őrült tempót, csődöt jelentett, a japán Elpida pedig csak úgy tudott életben maradni, hogy beolvadt a Micron Technologyba. Több kisebb tajvani gyártó, egyszerűen elmenekült a DRAM szegmensből és feladta a küzdelmet. Ennek eredményeképp csökkent a DRAM memóriagyártók kapacitása, ráadásul a két piacvezető, a Samsung és a Hynix is behúzta a féket. Az eredmény: gyors, látványos áremelkedés.

Nem segít a PC-piac

A DRAMeXchange szerint a tavaly eladott notebookokban átlagosan 4,1 gigabájt DRAM volt, ez idén 4,7 gigabájtra növekedik mindössze - a 14 százalékos bővülés évek óta az egyik legkisebb, amit a piac látott. Az elemzés szerint ennek egyik oka a Windows egyre fejlettebb memóriakezelése, amely miatt a PC-k nem igényelnek a korábbinál lényegesen több memóriát. Sőt, a DRAMeXchange szerint az áremelkedés miatt ez a növekedés tovább lassulhat és akár 10 százalékra is eshet, mivel a notebookok ára egyre csökken, így egyre kisebb a mozgástér a több memória beépítésére.

Az Adata szerint a DRAM-piac 2013-ban hosszú idő után stabilnak ígérkezik, ahogy a kereslet és kínálat egyensúlytalansága fokozatosan csökken. Egyenes következményként a DRAM-modulok ára várhatóan kevésbé lesz volatilis mint az előző években, vagyis a gyártók és partnereik kevésbé szeszélyes árakra számítanak.

Az iSuppli január 22-én közzétett elemzése szerint a piac középtávú mozgásai nagyrészt az Elpida-Micron egyesülés következményeitől függnek. Az egyik elképzelhető forgatókönyv szerint a Micron a japán gyártósorok kapacitását NAND-gyártásra állítja át, amivel szintén segítene a túltermelés árcsökkentő hatásán. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a gyárak saját 2x nanométeres folyamatra való átállítása után is DRAM-lapkákat ontanak majd, amivel a jelenlegihez képest még növelni is fogja a kínálati oldalt.

Óvatos PC-gyártók emelik az árat

A DigiTimes beszámolója szerint azonban a januári 10 százalékos áremelkedést további 10 százalékos követi a kínai újév után. A rövid távú áremelkedést az indokolhatja, hogy a PC-gyártók biztosra mennek és hosszabb távú, fix beszállítói szerződéseket kötnek, ez azonban bizonyos árprémium kifizetését jelenti, másrészt csökkenti a napi árfolyamon gazdát cserélő modulok piacán észlelhető kínálati nyomást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ahogy a gyártók meghatározott kapacitásokat lekötnek maguknak, a szabadon elérhető, piaci áron értékesített DRAM-modulok kínálata beszűkül, ami hirtelen megugró memóriaárakat jelenthet. A memóriagyártók erre rá is játszanak a tajvani ipari lap szerint, a beszállítók többsége nem is ad most árajánlatot, mivel az árak rövid távú növekedésére számít.

A memóriagyártás a kisebb tajvani gyártók (ProMOS és Powerchip) várható kiesésével, illetve az Elpida kapacitásainak kivonásával a stabilizálódás útjára léphet, ehhez azonban egészséges keresletre van szükség a PC-piac oldaláról is. A személyi számítógépek memóriaéhsége azonban nem nő az előző években tapasztalt ütemben, sem a Windows 7, sem a Windows 8 nem kért többet mint elődeik és hasonló trend érvényesül a felhasználói alkalmazások között is.

Az alacsony memóriaárak nem jók a gyártóknak, de képesek eddig elképzelhetetlen felhasználási forgatókönyveket életképessé tenni. A nyomott DRAM-árak fontos átalakulást indítottak be a szerverek oldalán, hatalmas ütemben terjed az adatbázisok in-memory feldolgozása, ami látványos gyorsulást hoz az üzleti alkalmazások körében. Ugyan ez a szegmens egyelőre túl apró ahhoz, hogy képes legyen felfelé mozdítani a DRAM-árakat, a trend terjedése számos, jelenleg memória-limitált környezetet tüntethet el a számítástechnikában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról