Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 6. 13:09

Megjelent a végleges MySQL 5.6

Az Oracle kiadta a MySQL legújabb verzióját, az 5.6 végleges változata több mint 2 évvel a közvetlen előd 5.5 után érkezett meg. Az újdonságok listájából szemezgettünk.

Relációs adatbázisba oltott NoSQL

A MySQl 5.6 egyik legfontosabb újdonsága, hogy az 5.5-ben alapértelmezetté vált InnoDB tárolómotorba bekerült a full text keresés beépítése. Ettől a fejlesztéstől az Oracle azt várja, hogy a MySQL sokkal univerzálisabban használható olyan területeken, ahol nem feltétlen van szükség relációs adatbázisra, inkább csak nagy mennyiségű szöveges adat tárolására és keresésére - a MySQL ezáltal helyzetbe kerülhet például a különféle NoSQL változatokkal szemben. Ennek érdekében egy NoSQL interfészt is kapott az adatbázis, amely a Memcached API-n keresztül kínál közvetlen hozzáférést az InnoDB tárolómotorhoz, miközben továbbra is kompaibilis marad a relációs adatbázissal.

"Folyamatosan beszélgetünk az ügyfeleinkkel és a felhasználóinkkal és nagyon érdekli őket a NoSQL technológia" - mondta a MySQL fejlesztését irányító Oracle-vezető, Thomas Ulin. Az Oracle elgondolása szerint a MySQL 5.6 a NoSQL sebességét és rugalmasságát kínálja, miközben továbbra is relációs adatbázis marad. "Összehozzuk a két világot. Többé nem kell leválasztanod az adataidat vagy két adatbázist használni."

Gyorsabb

Teljesítmény terén is előrelépett a nyílt forrású adatbázis. Az Oracle által nyilvánosságra hozott információk szerint optimalizálták a subqueryk futtatását, amelynek köszönhetően a lekérdezések gyorsabbak lettek. Az InnoDB tárolómotor teljesítményén is sokat "reszeltek", hatékonyabbá vált a több szál végrehajtására alkalmas szerverek kezelése, ami elsősorban az olvasásintenzív feladatok alatt hozott nagy előrelépést, állítja a vállalat. Az Oracle mérései szerint lineáris teljesítménynövekedés érhető el a processzorok számának növelésével, illetve a párhuzamos kapcsolatok számának növelése sem fogja vissza a sebességet annyira mint korábban - bővebben erről a hivatalos MySQL blogban lehet olvasni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A korábbi verziók legfeljebb 32 processzormagot támogattak, most 48 magra nőtt a felső korlát - igaz, maga az Oracle is bevallja, hogy egyelőre kevesen nyújtóznak eddig. Érdemes megemlíteni még az SSD-kre hangolást is, amely a flash memóriát tartalmazó tárolók esetén ad teljesítménynövekedést például az undo logok szeparálásával.

Üzemeltetői szempontból nagy könnyebbség, hogy megszaporodott az adatbázis leállítása nélkül végrehajtható, az adatstrukturát módosító műveletek száma - az adminok online módosíthatják a sémát, adhat hozzá, vehetnek el vagy nevezhetnek át oszlopokat például. További említésre méltó újdonság a nagyobb biztonság az alapértelmezetten titkosított jelszókezelés révén. A MySQL korábban több jelszót is egyszerű szövegként tárolt például a logokban, ennek mostantól vége, emellett lehetőség van egy megadott időpontban automatikusan lejáró jelszavak megadására is, illetve beállítható a használt jelszavak elvárt erőssége is.

Letölthető

A MySQL 5.6 közösségi verziója továbbra is GPL licenc alatt érhető el és letölthető az Oracle oldaláról a támogatott operációs rendszerekre (Windows, Linux, Solaris, FreeBSD, OS X), valamint forráskódként. Az újdonságok részletes listáját a kiadási jegyzékben lehet elolvasni, ami itt található, emellett érdemes megtekinteni a MySQL oldalán publikált "What's new" cikket is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.