Szerző: Folyó Gergely

2013. január 31. 12:47

Electronic Arts: nem fogytak a dobozos játékok

Várakozásokon alul sikerült a kiadó karácsonyi negyedéve, miután a dobozos játékokból kevesebbet tudott eladni, és az új Medal of Honor is leszerepelt. Növekedést a következő generációs konzolok hozhatnak.

A piac a következő generációs konzolokat várja, Peter Moore, az Electronic Arts operatív igazgatója szerint ezért csökkent éves szinten 13 százalékkal az Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra megjelent játékok forgalma a decemberig tartó negyedévben. A karácsonyt felvezető három hónap hagyományosan gazdag a játékmegjelenéseket tekintve, ehhez képest az iparág ünnepi szezonja gyengébb lett a vártnál, ami egyértelműen annak a jele, hogy a vásárlókat inkább az idei évre várt új generációs PlayStation és Xbox foglalkoztatja.

Visszarántották a dobozos játékok

Részben ez nyomta rá a bélyegét az Electronic Arts legutóbbi pénzügyi eredményeire, a 2013-as pénzügyi év harmadik negyedének számai jócskán alulmúlták a tavalyiakat. A kiadó a tavalyi év hasonló időszakának 1,651 milliárd dolláros forgalma után 1,182 milliárd bevételt produkált, a nyeresége pedig 334 millió dollárról 176 millió dollárra olvadt. A forgalom még a várakozásokat is alulmúlta, egyedül a nettó profit volt az, ami megfelelt a cég korábbi számításainak.

A fentieket remekül tükrözi, hogy miközben az online csatornákon keresztül befolyt bevétel 377 millió dollárról 407 millió dollárra nőtt az elmúlt negyedévben, a dobozos játékok kiadásához és terjesztéséhez köthető forgalom 1,274 milliárd dollárról 775 millió dollárra csökkent. Mindez persze aligha meglepő: a Call of Duty kihívójának szánt Medal of Honor: Warfighter hatalmasat bukott, és bár pontos eladási adatok nem állnak a rendelkezésünkre, a lesújtó helyzetről tanúskodik, hogy az Electronic Arts úgy döntött, meghatározatlan időre parkolópályára teszi a patinás sorozatot.

Az Electronic Arts legfontosabb címe a FIFA 13 volt, a legújabb focis játékból 12 millió darabot, 23 százalékkal többet adtak el, mint az előző részből - a FIFA 13 önmagában 100 millió dolláros online bevételt generált. A Medal of Honor gyengélkedését még inkább beárnyékolja, hogy a 2011-es Battlefield 3 sikere töretlen, az FPS prémiumszolgáltatására 2,9 millióan fizettek elő, ami 108 millió dollárnyi bevételt jelent. A The Simpons: Tapped Out az egyik legkeresettebb iOS-es játék volt, ez a cím 23 millió dollárral járult hozzá az online forgalomhoz; az Electronic Arts Origin nevű szolgáltatása 39 millió felhasználóval rendelkezik, ebből 17 millió tag mobilról használja a rendszert.

Következő generációs tervek

A kiadó a következő negyedévre stagnálásra számít, várakozásai szerint 1,025-1,125 milliárd dolláros forgalommal és részvényenként 57-72 centes eredménnyel zárhatja az év utolsó negyedét, míg a teljes pénzügyi évre 3,778-3,878 milliárd dollárnyi bevételt, valamint 86 cent és 1 dollár közötti részvényenkénti nyereséget könyvelhet el, ha minden jól megy. Az Electronic Arts februárja erős lehet, ekkor érkezik ugyanis a Dead Space 3 és a Crysis 3 is - mindkét cím felülmúlta az elődjét az előrendelések számát tekintve. Az eddig PlayStation-exkluzív játékokat fejlesztő Insomniac első multiplaform címe, a Fuse az eredeti tervekkel ellentétben viszont már csak a következő pénzügyi évben jelenhet meg.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Electronic Arts vezérigazgatója, John Riccitiello elmondása szerint “a konzolok generációváltása bonyolult helyzet, de hagyományosan növekedési lehetőségeket tartogat magában”. A befektetők kérdésére azt is megjegyezte: a Nintendót nem szabad lebecsülni a Wii U eddigi eredményei miatt, ugyanakkor leszögezte, hogy mindennek nincs sok köze ahhoz, “amit láthatunk majd a jövőben”. Riccitiello szerint sok kütyüt próbálnak következő generációs gépként eladni, de amit ők csak “negyedik generációnak” hívnak, még nem érkezett meg - márpedig az tűnik igazán izgalmasnak. A kiadó megerősítette emellett, hogy a FIFA és a Battlefield is kap majd következő generációs változatot.

A vezérigazgató elmondása alapján az új konzolok ismét megerősíthetik a dobozos eladásokat, és az online forgalom is tovább nő majd, ugyanakkor a kiadó nem számol a közösségi játékokkal a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról