Szerző: Koi Tamás

2013. január 30. 10:12

Ideiglenesen újra nyereséges a Nintendo

Hosszú idő után először újra nyereséges időszakról számolt be a videojáték-piac egyik meghatározó szereplője, az egykor szebb napokat látott Nintendo. A cég a 2013-as üzleti év első kilenc hónapjában pozitív mérleggel zárt, de a kilátások továbbra sem látszanak számottevően javulni.

Nyereséget termelt 2013-as üzleti évének december végéig tartó első kilenc hónapos periódusában a Nintendo. A kiotói székhelyű japán videojáték-gyártó tegnap publikált üzleti jelentéséből többek közt kiderül, hogy az ünnepi szezonban, alig több mint egy hónap alatt a társaság 3 millió új generációs Wii U konzolon és 11,69 millió Wii U játékon adott túl, ettől függetlenül a mostani üzleti jelentéssel csökkentette az értékesítési előrejelzést a márciussal véget érő üzleti évre vonatkozóan.

A videojáték-gyártó a december végéig tartó időszakban összesen 14,54 milliárd japán jenes, vagyis megközelítőleg 160 millió dolláros profitot tudott termelni, miközben árbevétele 2,4 százalékkal, 543 milliárd jenre olvadt (az eredményeket befolyásolja a dollárral és az euróval szemben november óta kifejezetten gyengén teljesítő jen árfolyama is). A cég a teljes, 2013-as üzleti évre ettől függetlenül továbbra is 20 milliárd jenes veszteséggel számol, teljes várható árbevételét pedig 17 százalékkal, 670 milliárd jenre csökkentette. A veszteséghez részben hozzájárul, hogy a tavaly év végén boltokba került Wii U-t veszteséggel értékesíti a társaság.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Wii U konzolgép először november 18-án jelent meg az Egyesült Államokban, ahol az első héten a várakozásokon felüli mennyiséget, mintegy 400 ezer darabot értékesítettek belőle a kereskedők. A Nintendo helyi képviselete szerint a cég gyakorlatilag nem tud elég játékgépet szállítani az üzletekbe, a készleteket azonnal elkapkodják. Hasonló rajtot vett az eredeti Wii is, akkor az első héten 480 ezer konzol fogyott, a Nintendo számára az óriási sikert azonban az jelentette, hogy a kezdeti lendület évekig kitartott.

Az új generációs Nintendo-géppel ez a siker most már biztosan nem ismétlődik meg, részben annak köszönhetően, hogy a Wii U a jelenleg elérhető legdrágább játékgép a piacon, míg az eredeti Wii a bevezetésekor olcsóbb volt az Xbox 360-nál és a PlayStation 3-nál is - igaz a termékek célközönsége nem is feltétlenül fedte egymást. Az első Wii-vel emellett a Nintendo gyakorlatilag forradalmasította a mozgásvezérelt kontrollert, melynek sikerét látva később a Sony és a Microsoft is piacra dobta saját, hasonló elven működő megoldásait Move és Kinect néven.

A Nintendo december végéig csaknem 30 milliót adott el a kifejezetten harmatosan induló 3DS-ből, míg az eredeti Wii játékkonzol összesített értékesítési darabszáma elérte a 100 milliós határt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról