Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 30. 11:10

Tovább mélyül az európai digitális szakadék

Az elmúlt években jelentősen alább hagyott az idősek és a digitális világból egyéb módon lemaradók felzárkóztató programok hírverése, de a választások közeledtével ismét fontos kifejezéssé válhat az e-befogadás, a digitális szakadék és annak betömése, illetve a digitális írástudatlanság felszámolása.

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) mai közleményében azt írja, hogy egyértelmű prioritást kell, hogy élvezzen az uniós támogatások felhasználása során is a digitális írástudatlanság csökkentése. A hátrányos helyzetű térségek és kistelepülések lakói, a 40 év felettiek, az e-közigazgatási szolgáltatásokat eddig nem használók, munkanélküliek és határon túli magyar állampolgárok integrációját segítő források nyílnak most meg a két új EU-s forrásokkal rendelkező közigazgatási program keretein belül.

Az NHIT szerint a digitális írástudatlanság problémaköre a magyarok közel felét érinti még most is, ezért fontos az, hogy a most bejelentett két, európai uniós forrásból finanszírozható projekt segítségével 150 kistelepülés lakóinak helyzete javítható, illetve a támogatások felhasználhatóak az e-közigazgatás további lehetőségeinek bővítésére.

Kistelepülések felzárkóztatása

A feladatra kijelölt szervezetek kész akciótervvel rendelkeznek, így a pályázati források szabaddá tétele után elindulhatnak a digitális írástudatlanságot csökkentő programok.” – mondta Kalmár István, a NHIT elnöke. A Kormány az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 2011-2013. évi akciótervének elfogadásáról szóló 1422/2012. (X.4.)) Korm. határozatában hagyta jóvá az Elektronikus közigazgatás operatív program 2011-2013. évi akciótervét, amelyben az e-befogadás és a határon túli magyarságot szolgáló közigazgatási szolgáltatások kifejlesztésének tervezete is kiemelt besorolást kapott.

Az e-befogadás projekt keretében az 5000 fő alatti településeken élők felzárkóztatása érdekében mintegy 180 helyen, köztük 120 postán és 50 iskolában hoznak létre ingyenes Wi-fi hozzáférési pontokat, 60 helyen érintőképernyős terminálokkal, amelyen speciális oktató és bemutató szoftver segítené az állampolgárokat az e-ügyintézés dolgaiban. A program keretében elsőként helyi szinten 500 mentort képeznek ki, akik a szoftveres és más oktatóanyagok mellett személyesen is segíteni tudnak a környezetükben élő embereknek. Az arra nyitott felhasználóknak okostelefon alkalmazás is segít majd az e-ügyintézésben.

A digitális írástudatlanság néhány évvel ezelőtt még nem veszélyeztette az egyének társadalomban való részvételét, de az európai élet mára egyre inkább épül digitális és online szolgáltatásokra tartalmakra, így a lemaradók nyilvánvaló hátrányt szenvednek életük során minden szempontból. A felzárkóztatás mellett nagyon fontos lenne a képzés és a továbbképzés is, ugyanis a kontinensen egyre nagyobb hiány alakul ki informatikai és telekommunikációs szakemberekből.

700 ezer informatikus hiányzik az EU-ban

Neelie Kroes a napokban tett közzé egy jelentést, amiben arra figyelmeztet, hogy az EU versenyképességét is jelentősen befolyásoló szakember hiány van kialakulóban. Az IT és kommunikációs szektorokban hamarosan 700 ezer főnyi betöltetlen állás lesz, akkor, amikor sok országban magas a munkanélküliség is. Az Európai Bizottság a versenyszféra vállalatai számára azt tanácsolja, hogy támogassák erőteljesebben a tréningprogramokat, ösztöndíjakat, startup inkubáció programokat, online képzéseket és egyéb fejlesztő eszközöket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

“A digitális készségek szakadéka folyamatosan nő, csak úgy, mint a munkanélküliség. Közös fellépésre van szükség a kormányok és vállalatok részéről, hogy áthidalhassuk ezt a szakadékot. Az informatikai és telekommunikációs piac Európa új gazdasági gerince. Közösen megakadályozhatjuk egy egész generáció elvesztegetését és a versenyképtelen Európát” - mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős alelnöke.

Magyarországon is tökéletesen látszanak ennek a trendnek a lenyomatai, hiszen ma már nincs anyagi gátja az internethasználatnak, mégis közel 4 millió ember hétköznapjainak nem része az online világ. A történet másik végén pedig a többnyire külföldi piacra fejlesztő, de Magyarországon működő technológiai cégek szenvedése jellemző: nincs elegendő magasan kvalifikált informatikus, mérnök, illetve fejlesztő, gyakran más országokból, kontinensekről kell ide csábítani szakembereket a futó projektekhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról