Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 29. 15:15

Jól fogy az Acer Chromebookja

Az amerikai szállítások 5-10 százalékát teszi ki az Acer C7, a tajvani gyártó első Chrome OS-t futtató számítógépe. A sikerben nagy szerepe van a roppant alacsony, 200 dolláros árnak is.

A novemberben megjelent Acer C7 kétszáz dolláros végfelhasználói áron került forgalomba, az apró gép iránti kereslet azonban a gyártó minden várakozását felülmúlja. Az Acer elnöke, Jim Wong a Bloombergnek adott nyilatkozatában elmondja, hogy az amerikai piacra irányuló szállításoknak havonta 5-10 százalékát teszi ki a C7, ráadásul ez az arány hosszabb távon is stabilnak ígérkezik. A Chromebook sikerességét a cégvezető a Windows 8-cal állítja párhuzamba: "A Windows 8 továbbra sem sikeres. A teljes piac nem tért vissza a növekedéshez, ez egy elég egyszerű mércéje annak, hogy sikeres-e [az új rendszer] vagy sem." Az Acer saját eladásai még a teljes piacnál is jobban, 28 százalékkal zsugorodtak a negyedik negyedév során.

A Chrome OS eddig marginális szereplőnek számított a "nagy" asztali operációs rendszerek között, ahol Windows toronymagasan vezet minden más szereplő előtt, az Apple OS X és a változatos nyílt forráskódú rendszerek pedig néhány százalékos piaci részesedést tudtak elérni. Amennyiben az Acer tapasztalata általánossá válik, a pehelysúlyú, a Chrome böngészőre, ablakkezelőre és néhány egyszerű segédalkalmazásra épülő Chrome OS akár ki is törhet a rétegszereplő pozícióból és legalábbis a Windows-alternatívára vágyó felhasználók számára érdekes lehet.

Az Acer C7 egyébként nagyban hasonlít a HWSW által is tesztelt Acer V5-171-re, a külső ház gyakorlatilag mindenben megegyezik azzal. A modell különlegessége, hogy az ultrabookoktól eltérően teljesértékű Ethernet és VGA csatlakozóval is rendelkezik, így a portok hiánya nem csorbítja a használhatóságot. A 11,6 hüvelykes gép 1366 x 768 pixeles felbontású panellel rendelkezik, tömege mindössze 1,4 kilogramm. A Chromebook kétmagos Intel Celeron 847 processzort használ, 2 gigabájt RAM társaságában, a négycellás, 2500 mAh kapacitású akku pedig mintegy 3,5 órás üzemidőt biztosít. Decemberben megjelent a C drágább változata is, megduplázott memória- és akkus kapacitással illetve 320 gigabájtos helyett 500 gigabájtos merevlemezzel - az extrákért egy harmadik százast is le kell már tenni az asztalra.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Wang nyilatkozata szerint a Chrome OS (és a C7) elsősorban az early adopterek, az új megoldásokat korán birtokba vevő felhasználóknál talált otthonra, de érdekes módon nagy érdeklődésre talált oktatási intézményeknél és nagyvállalatoknál is. Ennek oka Wang szerint, hogy a Chrome OS roppant biztonságos.

Elgondolkodtató az is, hogy az apró Chromebook sikerét szerény marketingkampány mellett érte el. Ugyan a Chrome OS nem jelenik meg a termék árában, a termékelhelyezés az áruházak polcain és a promóciós költségek elviszik az így spórolt eredményhányad egy részét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról