Szerző: Koi Tamás

2013. január 29. 09:48

Jövőre indul az első kereskedelmi Ultra HD adás

A vártnál két évvel korábban elindulhat az első kereskedelmi Ultra HD, vagy 4K-s tévéadás, vagyis az új, a HD-nél négyszer nagyobb felbontást biztosító tévékészülékek iránti kereslet is hamarabb fellendülhet.

A tervezettnél két évvel korábban, már jövőre elindulhat kereskedelmi üzemben az első olyan tévécsatorna, melyet 4K-s felbontásban sugároz a műsortovábbító. A Full HD-nál négyszer nagyobb (3840x2160 pixeles) felbontással rendelkező új képminőségi normának megfelelő adások lapértesülések szerint először a japán nézők számára lesznek elérhetők, nem véletlenül: itt a legerősebb a gyártói lobbi azért, hogy a már most elérhető 4K-s tévékhez minél nagyobb mennyiségű tartalom legyen elérhető.

A 4K-s tartalmak és tévékészülékek potenciális térhódítása tavaly óta kering a köztudatban, noha korábban ezt a felbontást korábban már számos területen alkalmazták (grafikus tervezés, digitális mozik). A tévéken is elérhető tartalom újabb minőségi ugrását elsősorban a nagyobb képátlójú, prémiumkategóriás készülékek értékesítése után realizálható egyre kisebb nyereség ösztönzi. A gyártók ezért az év eleji CES-en sorra leplezték le 4K-s tévékészülékeiket, melyeket még idén a boltokba küldenek.


A Sony első 4K-felbontású tévéje

Az első, kereskedelmi forgalomban elérhető Ulta HD tévékészülék a berlini IFA-n bemutatkozott Sony XBR-84X900 volt. A meglehetősen borsos árú tévét a japán gyártó úgy próbálta vonzóbbá tenni, hogy 4K-s felbontású mozifilmekkel telepakolt háttértárat adott "ingyen" a több mint ötmillió forintba kerülő tévéhez. Ezek a megjelenítők egyébként természetesen alkalmasak a kisebb felbontású tartalmakat is felskálázni, nagyjából úgy, ahogy a Blu-ray lejátszók teszik a DVD-kkel, vagy a 3D-s tévék az eredetileg nem 3D-ben rögzített tartalmakkal.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár a felskálázás és az on-demand tartalomkínálat révén az első 4K-s készülékvásárlók is kihasználhatják valamelyest a drágán vásárolt tévéjük képességeit, az igazi áttörés akkor következhet be az értékesítésben, ha a műsortovábbítói oldal is felkészül az új felbontás közvetítésére. Az első műholdas tesztadások már most zajlanak - a 4K tartalomtovábbítás egyébként éppen ezen a területen emészti fel a legnagyobb összeget, hiszen egy stream a jelenlegi tömörítési technológiákkal nagyjából 40 Mbps sávszélességet igényel, ami jelentős műholdkapacitást emészt fel.

Az első kereskedelmi 4K-s adások Japánban is műholdról érkeznek majd, de a kormányzat tervei szerint a későbbiekben a földfelszíni sugárzású digitális műsorszórásban is megjelenhetnek a HD-nál nagyobb felbontású csatornák. A kormány tervei szerint a 2014-es brazil labdarúgó világbajnokság lehet az első sportesemény, amit 4K-ban közvetít a tévé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról