Szerző: Koi Tamás

2013. január 25. 10:25

Rekord sávszélességű kapcsolat London és New York közt

A hálózati elemek frissítésével több mint duplájára növeli legfontosabb, tengerfenéken futó transzatlanti adatkábelének kapacitását a Tata Communications. Az új technológiának köszönhetően London és New York közt 100 Gbps sávszélességű adatátvitel érhető el egyetlen kábelen.

Jelentősen bővíti a TGN-A elnevezésű tengeralatti adatátviteli kábelének kapacitását a Tata Communications. A cég a London és New York közt lefektetett optikai kábelen keresztül rövidesen 100 Gbps sávszélességet tud biztosítani megrendelőinek, ezzel a TGN-A a transzatlanti kábelek közül az egyik legnagyobb kapacitású adatátviteli közeg lehet, mely a két világvárost összeköti. A fejlesztést a pénzügyi központok megnövekedett adatigénye mellett a privát szektorban jelentkező csillapíthatatlan adatéhség is indokolja.

A TGN-A kapacitásának növeléséhez egyáltalán nem kellett hozzányúlni az átviteli közeg gerincét képező kábelekhez. A Tata a fejlesztéshez az amerikai Ciena hálózatieszköz-gyártó legfejlettebb Packet-Optical Platform (P-OTS) megoldásait használta, vagyis csak a termináloldalon kellett végrehajtani eszközcserét a kapacitás növeléséhez. A bővítésnek köszönhetően a transzatlanti kábelt használó távközlési cégek és más iparágakba tartozó vállalatok a nagyobb sávszélesség mellett jobb válaszidőre és rendelkezésre állásra, valamint hatékonyabb skálázódásra számíthatnak.


Kábelfektető hajó az óceánon

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Tata tulajdonában áll a világ egyik legnagyobb kiterjedésű adatkábel-hálózata, melynek összesített szárazföldi és tengeralatti kábelhosszúsága meghaladja a 210 ezer kilométert, vagyis a kábelek összekötve több mint ötször körbeérnék az egyenlítőt. Ebből a 2001 nyarán lefektetett TGN-A 13 ezer kilométert ad ki - a két város közt ennél jóval kisebb a távolság, az eltérés oka, hogy a rendszer valójában két, egymástól nagy távolságra elhelyezett főkábelből áll, akárcsak a legtöbb, nagy távolságot átfogó tengeralatti kábelrendszer.

A vállalat a TGN-A továbbfejlesztésével nem áll meg, a cég bejelentette, hogy rövidesen a többi tengeralatti és kontinentális kábelrendszerének a továbbfejlesztését is megkezdi az adatátviteli igényeknek megfelelően. A TGN-A teljes, megnövelt kapacitását a cég partnerei várhatóan az év első felében vehetik majd igénybe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról