Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 24. 13:19

Magához térni látszik a Nokia

Közzétette 2012 utolsó negyedévének eredményeit a Nokia is. A cég mélyrepülése továbbra is tart, bevétele meredeken csökkent, de legalább némi nyereséget tudott termelni. A telefoneladások zuhanóban, a Lumiák viszont már nem állnak olyan rosszul.

A világ egykor toronymagasan vezető mobilgyártójának árbevétele 20 százalékkal 8 milliárd euróra csökkent az ünnepi negyedévben, elsősorban a készülékértékesítés meredek csökkenése miatt. A tavalyitól eltérően azonban üzemi és nettó szinten is nyereséges volt a cég, köszönhetően a korábban elindított átszervezéseknek és elbocsátásoknak, valamint a Nokia Siemens Networks erős év végi hajrájának.

Sokkal kevesebb telefon fogyott mint egy éve...

A készülékértékesítés árbevétele 36 százalékkal 3,85 milliárd euróra zuhant éves összehasonlításban, miután az eladott Nokia-készülékek darabszáma az egy évvel korábbi 113,5 millióról 86,3 millió darabra olvadt. Az okostelefonok terén ennél jóval nagyobb volt a csökkenés, a most lezárt időszakban a Nokia mindössze 6,6 millió ilyen készüléken adott túl, ezekből 4,4 milliót adtak a Windows Phone-t futtató Lumia modellek, amelyek eladásai egy év alatt több mint négyszeresére emelkedtek - igaz, a teljes piacon ez még így is csak néhány százalékos részesedést jelent. A Windows Phone-t futtató modellek elterjedésének köszönhetően az egy okostelefonra jutó átlagos árbevétel 140 euróról 186 euróra erősödött. A beszámoló szerint a Winows Phone 8-at futtató modellekből folyamatos a hiány, a cég nem tudja kielégíteni a keresletet és ez feltehetően a jelenlegi negyedévben is így marad.

A telefongyártás a harmadik negyedévben még masszív veszteséget termelt, a most lezárt időszakban azonban újra nyereséges volt, ráadásul növekedett is az üzemi profit, 276 millió euróra. A folyamatban levő átalakítások költségét is figyelembe véve azonban a non-IFRS nyereségmutató 52 millió euró volt mindössze, ami jelentős visszaesés az egy évvel korábban elkönyvelt 292 millió euróhoz képest. A Nokiát a mobiltelefonos hálózati berendezésekkel foglalkozó Nokia Siemens Networks mentette meg, amelynek árbevétele 5 százalékkal erősödött a legutóbbi negyedévben, üzemi profitja pedig 67 millió euróról 251 millióra dagadt (non-IFRS a számok még jobban festenek, 176 millióról 575-re nőtt az üzemi eredmény, mivel itt is volt egy jelentős átszervezési tétel).

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Nokia számait több tétel is rontotta a negyedév során, a Nokia Siemens Networks átalakítása 255 millió euróba "fájt", a Motorola Solutionstől megszerzett szellemi tulajdon értékéből 67 milló eurót le kellett írni, további 87 millió eurót pedig a Navteq értékvesztése emésztett fel. Befolyt ugyanakkor 52 millió a Vertu eladásából és 67 millió a Nokia főhadiszállásának értékesítéséből - az ingatlant a vállalat visszabérli az új tulajtól, hogy javítsa készpénzforgalmi mutatóit.

...de újra pozitív a cash flow

Jó hír, hogy a vállalat ismét készpénzt termelt, mégpedig sokat: a negyedév során 563 millió eurós üzemi cash flow mutatóról tudott beszámolni a Nokia. A Microsofttal kötött megállapodás értelmében Redmond 196 millió eurót utalt át a Nokiának ebben a negyedévben, így a likvid állomány közel 800 millió euróval dagadt összesen, az eszközállomány és az adósság különbsége meghaladja a 4,3 milliárd eurót jelenleg. A további készpénz-takarékosság jegyében a cég felfüggesztette az osztalékfizetést is - a részvényesek ennek nem örültek, a bejelentés után több mint 3 százalékot csökkent az árfolyam.

A Nokia a negyedév során 439 millió euró nettó eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi, 1 milliárdot közelítő veszteséggel. Stephen Elop elnök-vezérigazgató szerint a korábban beindított átszervezések eredménye már tetten érhető, a megkezdett transzformáció mára a pénzügyi mutatókban is látható eredményeket fial. Az idei első negyedévben azonban megint enyhén veszteséges lehet a telefongyártás, amelyet a kompetitív helyzet mellett a piaci szezonalitással, a Lumiák eladásának fokozatos felfuttatásával magyaráz a cég a továbbra is jelentkező átszervezési kiadások mellett. A Nokia Siemens Networks viszont a nyereséghatáron táncol majd, üzemi profithányada -1 és +3 százalék között lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról