Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 24. 16:11

Zöld utat kapott az Intel új írországi gyára

Az Irish Times cikke szerint az Intel megkapta a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy elindulhasson új írországi gyárának tervezése és építése. A két év alatt felépülő üzemben 14 nanométeres csíkszélességű lapkák készülnek majd.

Bővítheti írországi campusát az Intel, a Leixlipben 2004-ben nyitott, jelenleg is működő Fab 24 mellett  megkezdődhet egy második üzem építése. Az írországi campuson egy hatalmas, 256 ezer négyzetméter alapterületű, csúcstechnológiás félvezetőgyárat tervez építeni az Intel, amely 2 év múlva állhatna csatasorba. A termelés egyből 14 nanométeres eljárással folyhat, amelyet 2013 végén vezet be tömegtermelésben a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata.

Az Intel 1989 óta van jelen Írországban, a privát szektor legnagyobb munkaadójaként 4500 embert foglalkoztat és eddig majdnem 7,5 milliárd eurót ruházott be, legutóbb 2004-ben költött el 1,6 milliárd eurót a Fab 24 felépítésekor. A mostani fejlesztés részeként a chipgyártó 27 millió eurós hozzájárulást fizet infrastruktúrafejlesztési céllal, írja az Irish Times. A cikk szerint a 4 milliárdos beruházás magában foglalja egy új gyár építése mellett a meglevő korszerűsítését is - hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem tudni, az említett összegből ugyanis csak egy gyár felszerelésére futja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ír beruházással kapcsolatban tavaly ősszel már felmerültek kérdőjelek, úgy tűnt, az Intel a piaci viszonyok változása miatt nem fog sietni a kapacitás bővítésével. Akkor állítólag arról döntött a cég, 6 hónappal elhalasztja az üzem építését, az Egyesült Államokba továbbképzésre küldött dolgozókat idő előtt haza is hívták onnan. Az Irish Times friss cikke szerint mostanra minden jogi akadály és korlát elhárult az építkezési projekt útjából, most már az Intelen múlik, mikor lesz az első kapavágás - a vállalat hivalosan azonban még nem jelentett be semmit.

Az Intelnek a világon szerte vannak chipgyárai: az amerikai Oregonban, Arizonában, Új-Mexikóban és Massachussettsben, ezen kívül Írországban, Izraelben és Kínában. Ezek közül az üzemek közül a massachusettsi a legkevésbé korszerű, az 1998-ban átadott gyárban a mai napig 130 nanométeres csíkszélességű alkatrészek készülnek, például chipsetek. A leixlipi gyár 90 és 65 nanométeres processzorokat, chipseteket és kommunikációs lapkákat termel. Az új üzem építésével Írországban megint csúcstechnológiás alkatrészek készülhetnek.

A cég a legutóbbi negyedéves eredményeinek bejelentésekor közölte, 2013-ban a tavalyihoz hasonló összeget, mintegy 11 milliárd dollárt költ tőkeberuházásra - az összeg meg is riasztotta a tőzsdét és a befektetőket, túlzásnak érezték a számot, tekintettel a PC-piac bizonytalan kilátásaira. Emellett elhangzott a konferenciahíváson az is, hogy az Intel 2 milliárd dollárt dedikál egy olyan tesztüzem felépítésére, ahol már 450 milliméteres wafereket munkálnak meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról