Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 24. 08:20

Eddig tartott az Apple elsöprő növekedése

A pénzügyi világ lélegzetvisszafojta várta az Apple negyedéves gyorsjelentését, amely meg is érkezett tegnap este. A számok azonban kiábrándítóak, a részvényárfolyam a bejelentést követően majdnem 10 százalékot esett hirtelen.

A vártnál gyengébb eredményeket ért el 2013 első pénzügyi negyedévében az Apple, amely 2012 negyedik naptári negyedévére esett. A vállalat bevétele 54,5 milliárd dolláros rekordra emelkedett, a növekedés éves szinten 18 százalékos volt. Ehhez 13,1 milliárd dolláros nettó eredmény társult, ami megegyezik az egy évvel korábbi szinttel - hiába nőtt tehát a bevétel, a nyereségesség látványosan romlott, a bruttó eredményhányad az egy évvel korábbi 44,7 százalékról 38,6 százalékra esett.

Rekordmennyiségű iPhone és iPad fogyott

A cég változatos termékkínálatának teljesítménye is változatos volt. Az Apple bevételének legnagyobb részét adó iPhone-okból 47,8 millió darab fogyott, ami új rekordot jelent, éves szinten pedig 29 százalékos növekedést - a teljes okostelefon-piac a korábbi elemzői becslések szerint továbbra is 40 százalék felett bővül, vagyis az Apple részesedése lassan, de biztosan csökken. Az iPhone-eladások 30,1 milliárd dollárt hoztak a konyhára, ami 28 százalékos emelkedést jelent, az egy készülékre jutó bevétel tehát nem csökkent érdemben. A vállalat állítja, az iPhone 5-ből többet is értékesíthetett volna, amennyiben megfelelő ütemben tudja őket gyártani.

Termékértékesítés (millió darab)

Az iPhone kapcsán elemzői kérdésként merült fel az LTE képesség bekapcsolása - amint az ismert, Magyarországon a T-Mobile hálózatán már lehet LTE mobiltelefonokat használni, az iPhone azonban nem tartozik ezek közé, egy szoftverfrissítésre van szükség, amint az Apple még nem adott ki. A konferenciahíváson elhangzottak szerint az LTE képesség bekapcsolása folyamatosan zajlik világszerte, de a következő körben Magyarország még nincs benne, a jövő héten néhány közel-keleti ország mellett az olasz, dán, finn és svájci iPhone 5-tulajdonosok örülhetnek ennek.

iPadből szintén rekordmennyiség, 22,9 millió fogyott, ez 48 százalékos növekedés éves szinten. Az iPad mini hatalmas siker, emellett továbbra is keresett a piacon tartott iPad 2, a retina kijelzős modellekért azonban nem kapkodnak a vásárlók, és ezt az Apple is beismeri. A pénzügyi jelentésből  kiderül, hogy az iPadek forgalma csupán 21 százalékkal emelkedett, vagyis egy iPadre átlagosan 466 dollár bevétel jutott, míg egy évvel korábban 586 dollár. Tim Cook elnök-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson elmondta, iPad 2-ből is hiány volt a negyedév során.

Visszaestek a Mac-eladások

A legnagyobb csalódást alighanem a Mac-eladások okozták, a PC-kből 4,1 millió darab fogyott, ami 22 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 5,2 milliónál, miközben a PC-piac az IDC szerint 6,6 százalékkal csökkent. Az Apple az ünnepi szezonra készülve gyakorlatilag minden PC-jét frissítette, a nyáron piacra dobta az új MacBook Prókat, majd bevezette a retina kijelző MacBook Pro modelleket, az év vége előtt pedig frissítette az iMacet is. A cég szerint az utóbbi modell volt elsősorban az eladások visszaesésének ludasa, a vékonyított házban lakó új iMacek szállítása ugyanis csak a negyedév utolsó hónapjára fordulva indult el. A PC-értékesítés bevétele 6,6 milliárd dollárról 5,5 milliárdra csökkent.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az iPod zenelejátszók forgalma évek óta csökken, ez most sem volt másképp, 12,7 millió darabon adott túl az Apple, ez 18 százalékkal kevesebb mint egy éve. A legnépszerűbb modell továbbra is az iPod touch, amely az eladások majdnem felét teszi ki, mondta el az elemzői konferenciahíváson Peter Oppenheimer pénzügyi vezető. Az iTunes is rekordbevételt, 2,1 milliárd dollárt termelt, a zene-, film- és szoftvereladások egyaránt csúcsot döntöttek - csak decemberben 2 milliárd appot töltöttek le a piactérről, amelynek a választéka már 775 ezer darab felett van. Az iTunes fiókkal rendelkező felhasználók száma elérte a félmilliárdot, mondta el Oppenheimer.

Árbevétel (milliárd dollár)

Mi jöhet ezután?

Az Apple a jelenleg is zajló második pénzügyi negyedévre 41 és 43 milliárd dolláros bevételt várnak a vezetők, ez 2012 azonos időszakával összevetve 5-9 százalékos növekedés lenne mindössze, a bruttó eredményhányad pedig tovább fog csökkenni, 37,5 és 38,5 százalék közé - tavaly ez 47,4 százalék volt.

Minden jel szerint az Apple évekig tartó brutális növekedésének ezzel tehát vége szakad egy időre - a cég láthatóan elérte megcélozható piacának jelentős részét és új lendületet azzal vehet legközelebb, ha az iPhone és az iPad után egy újabb termékkategóriát teremt meg vagy forradalmasít teljesen. Tavaly a második félév során az Apple termékeinek négyötödét lecserélte, a HWSW tippje szerint az őszi bejelentéshullámmal ezzel mintegy "helyet csinált" következő nagy dobásának, de hogy mi lesz a következő nagy dobás, egyelőre csak találgatni lehet - a cég természetesen nem kommentál semmilyen pletykát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról